Vatandaşa pompa tuzağı

Vatandaşa pompa tuzağı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yurdun dört bir yanında gerçekleştirdiği denetimlerde şeytanın bile aklına gelmeyecek hileler ortaya çıkartıldı. Durum ise oldukça vahim.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından görevlendirilen personellerin, akaryakıt istasyonlarında tespt ettikleri yasadışı eylemlerin rapora dönüştürülmesinin ardından, istasyon sahiplerinden yazılı savunma istendi. Savunmaları yerinde ve yeterli görmeyen EPDK, bazı istasyonların bayii, bazı firmaların ise dağıtım lisanslarını iptal etti. Kurul, bununla da yetinmeyerek 1 milyon TL'yi aşan sert idari para cezalarının ödenmesi için firma sahiplerine tebligat gönderdi.

Marker Sistemi devre dışı
İncelemelerde öne çıkan eksikliklerde çok sayıdaki akaryakıt istasyonunda nitelikli sorumlu müdürlerin bulunmadığı görüldü. Bunun mevzuata aykırı olduğunu belirten EPDK denetçileri, sorunun ivedilikle ortadan kaldırılmasını aksi takdirde yaptırımların artacağı uyarısını yaptı. Denetçiler, İstanbul Sancaktepe’deki bir akaryakıt istasyonunda ise yakıtların kalitesinin işaretlenerek ölçüldüğü Marker Sisteminin devre dışı bırakıldığını tespit etti.

Kaçak yerlatı tankında hileli yakıt
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın talimatıyla başlatılan incelemelerin soruşturmaya dönüşmesiyle, firmalara da ceza üstüne ceza yağdı. Araç sahiplerine benzin, LPG ve motorin satışı yapan çok sayıda firmanın otomasyon sisteminin arızalı olduğu ve pompa ile tank arasındaki elektronik iletişimin oynanabilir düzeyde bulunduğu soruşturma raporuna yansırken, bir firmanın da istasyonuna iki adet kaçak yeraltı akaryakıt tankı monte ettiği, tanklarda kalitesi düşük kaçak ürünler depolandığı EPDK denetçileri tarafından başkanlığa sunuldu. Kurul, kaçak yeraltı tankı bulunduran istasyonun bayilik lisansının yine başka bir hileli işlemden dolayı iptal edildiğini tespit ederken, yüklü miktardaki kestiği cezayı da firmanın ödenmesini istedi.

Tabelada 3.84 TL depoda 3.90 TL
Denetçiler, İstanbul-Bolu karayolunda akaryakıt satışı yapan Üreten Petrol adlı firmanın vatandaşı nasıl aldattığını da belgeleriyle ortaya çıkardı. Araç sahiplerine sözde cazip bir teklif sunan firma sahibi, istasyon girişine astığı devasa tabelayla motorinin litre fiyatını 3.84 TL olarak duyurdu. Ancak, işlerin böyle ilerlemediği motorin satın alan sürücülerin cebinden çıkan paranın daha fazla olmasıyla netleşti. Bir ihbarı değerlendiren EPDK, aslında mazotun litresinin 3.90 TL'den tahsil edildiğini, araç sahiplerinin bunun farkına varmayarak kandırıldığını deşifre etti. Kurul, aynı hilenin bir kez daha tekrarı halinde akaryakıt istasyon lisansının geçici ya da daimi olarak iptal edileceğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.