Vatandaşa yerli kendileirne Alman

Vatandaşa yerli kendileirne Alman
Peş peşe sıralanan ekonomi tedbirlerini gölgede bırakan konfor paketli Alman marka araç alımı 'Pes' dedirtti.

Ekonomik krizle mücadele eden vatandaşa ve kamu görevlilerine yerli malı kullanımı çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatına aykırı tutum sergileyen bazı bürokratların yabancı hayranlığı, kamu denetimlerinde ortaya çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan yardımcılığına atanan BTK eski Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın, “Yerli üretim ihtiyacımızı karşılamıyor” diyerek satın aldırdığı konfor paketli 15 adet Alman aracı ise bunun en net örneği.

En üst paketli araç alındı
Başbakanlığı döneminde yayımladığı “Tasarruf genelgesi” ile kamu hizmetlerinde yerli araç kullanımını isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatına uyulmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu (BTK) denetleyen Sayıştay Başkanlığı müfettişi 237 sayılı Taşıt Kanunu’nda yer alan çizelgedeki araç özelliklerine riayet etmeyen kurum yetkililerine "Başbakanlık tasarruf genelgesini neden uygulamıyorsunuz" diye sordu. İncelemesinde, kurumun 2017 yılında 18 araç alımı için harekete geçtiğini tesbit eden Sayıştay denetçisi, ilk satın alma talebinde arazi taşıtı Pick-up’ın uygun görüldüğü ardından da bundan vazgeçilerek değeri 200 bin TL'’yi aşan lüks ve pahalı araçlara yönelindiğini 
fark etti.

Araçların faturasını istedi
Yabancı menşei Alman markası Volkswagen Tiguna’nın en donanımlı paketi Highline’nin satın alınmasını eleştiren denetçi, kamuda yerli malı kullanılması için yayımlanan Başbakanlık genelgesine aykırı bir davranış sergilendiğini raporuna ekledi. BTK’nın satın aldığı araçların faturasını isteyen denetçi, dışarıdan ithal edilen Alman markası 15 araca 3 milyon 181 bin 610 TL. ödendiği bilgisine ulaştı. Denetçi, önce 18 Pick-up satın almak için bakanlığa resmi yazı yazan BTK’nın sonra bu fikrinden vazgeçtiğini, araç liste talebinde 15 arazi binek ve 3 otobüsün yer aldığını  görmesiyle tesbit etti.

Araçların tamamı Alman menşeli
Lüks ve pahalı yabancı menşeli 15 arazi taşıtıyla birlikte 3 otobüsün de Alman markası olması, Sayıştay denetçisinin tepki göstermesine neden oldu. Raporunda, eleştiri üstüne eleştiri sıralayan Sayıştay Başkanlığı raportörü, raporuna  “Başbakanlık Genelgesi’nde yer alan ‘Tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, ülke ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanmasının ekonomimiz açısından büyük önem taşıdığı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesini ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermeleri’ hükümlerinin dikkate alınmadığı anlaşılmaktadır” şeklindeki detayları ekledi. İçinde Mercedes marka 3 otobüsün de bulunduğu 18 yabancı menşei araç alımına toplamda 5 milyon 378 bin 425 TL ödenmesine tepki gösteren denetçi kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığını belirtti.

İhtiyacımızı karşılamıyor
Sayıştay Başkanlığı müfettişinin eleştirilerini yanıtlayan BTK ise yaptığı savunmasında, kurum envanterindeki 55 araçtan 43’ünün on yaşından büyük olması nedeniyle kullanımaz halde olduğunu, bu yüzden de yeni araç alımına gidildiğini söyledi. Kurum savunmasında dikakt çeken en önemli ayrıntı ise ihtiyaç duyulan arazi taşıtlarına yerli üretimin ihtiyaç vermediği yönündeki ifadeler oldu.CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.