Yaktınız mı yediniz mi?

Yaktınız mı yediniz mi?
Fahiş miktardaki kömür alım ihalesiyle dikkatleri üzerine çeken Esenyurt Belediyesi, on binlerce tonluk kömür alımının son 3 yılını ise ilçenin eski yerel siyasetçilerinden Mehmet Adıgüzel’in sahibi olduğu firma üzerinden gerçekleştirdi

Yerel yönetim icraatlarıyla AK Parti'nin başını ağrıtan ilçe belediyelerinden Esenyurt'ta, bu kez de AK Partili siyasetçilerin, kamudan kolay bir şekilde ihale aldığı ortaya çıktı. Siyasi bağlantıların ranta çevrildiği ilişkiler ağınının, ahbap-çavuş yöntemiyle sürdüğü, belediye bütçesiyle kömür alım ihalelerinde tesbit edildi.

10 bin ton kömür kime dağıtıldı?
Esenyurt İlçe Kaymakamı Ekrem İnci de, geçen yıl 2 bin fakir aileye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla kömür dağıtımı yapıldığını, ancak çok sayıda hanenin doğalgaza geçtiğinden dolayı bu sayının bin’e çekildiğini söyledi. Her iki yetkilinin değerlendirmesi ışığında yıllık 10 bin ton kömür yardımına neden ihtiyaç duyulduğunun izlerini takip eden Damga Gazetesi, 2015 yılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Esenyurt’ta kömür talebi olan aile sayısının 3 bin olduğu bilgilerine ulaştı. Bakan Berat Albayrak, İstanbul’da kömür yardımına en çok ihtiyaç duyan ilçeler sıralamasında Sultanbeyli, Sarıyer, Bağcılar, Küçükçekmece, Esenler ve Arnavutköy'ün ismini verdi. İlk sıradaki Sultanbeyli’de 5 bin 500, Küçükçekmece ve Bağcılar’da 5 bin, Gaziosmanpaşa 3 bin, Büyükçekmece bin, Beylikdüzü’nde ise 666 aile kömür yardımı talebinde bulunurken, Esenyurt’ta bu sayının çok yüksek çıkması ilginç karşılandı.

Başkanvekili ihaleleri peşpeşe aldı
Öte yandan ilçede, 2009-2014 yılları arasında meclis üyeliği ve başkanvekilliği yapan Mehmet Adıgüzel'in, yerel siyasete verdiği aranın birinci yılını doldurmasının ardından, Esenyurt Belediyesi'nce muhtaç ailelere dağıtılan binlerce ton kömür alımına talip olduğu ortaya çıktı. Torbalanmış 25'er kilogramlık binlerce tonluk kömür alımının son üç yılında, Esenyurt siyasetinin etkili isimlerinden AK Partili Mehmet Adıgüzel'in adına rastlanması oldukça dikkat çekti. Eski Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun yakın dostu Mehmet Adıgüzel'e ait Yusufoğulları İnşaat Taş. Mad. Ltd. Şti., 2015 yılında 5 milyon 490 bin, 2016 yılında 5 milyon 811 bin, 2017 yılında ise 7 milyon 985 bin TL.'lik kömürü belediyeye satarak firmasına kazanç sağladı. Firma, her yıl 10 bin ton kömür karşılığında bu bedelleri tahsil etti.

Bu kömürler mi havayı zehirliyor?
Ulusal ölçekte yapılan inceleme sonucunda, Hava Kalitesi İndeksi'ne göre, İstanbul'un nefes alınamayan en sağlıksız ilçesi seçilen Esenyurt'ta, her yıl 10 bin ton kömürün belediye eliyle fakir ailelere dağıtılması, ihale yoluyla satın alınan kömürlerin de kalitesinin sorgulanmasına neden oldu. Bazı kömür alım ihalelerinde, belediyenin belirlemiş olduğu yaklaşık maliyetten 2 milyon TL. düşüğüne teklif verilmesi, hava kirliliğini arttıracak düşük kalitede kömür satın alındığı şüphesine ağırlık kazandırdı.

Alatepe: Birinci olmak istemiyorum
Muhtaç ailelere kömür dağıtımına önümüzdeki yıl itibarıyla son verileceğinin altını çizen Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe ise yaptığı açıklamada “Kömür dağıtarak havayı kirletmek ve İstanbul’un en pis havası sıralamasında birinci olmak istemiyorum. En kısa sürede doğalgaza dönüşü sağlayacak, ilçede kömür kullanımının önüne geçeceğiz. Artık hiç kimseye kömür dağıtmayacağız” dedi. CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.