Yangın yüreğimizi dağlayıp geçti

Yangın yüreğimizi dağlayıp geçti
Türkiye'yi sarsan ve yer yer belli bölgelerde hala devam eden yangınları, Damga Gazetesi yerine izledi. Milas'a giden Mehmet Mert, ilçede şimdiye kadar yangın nedeniyle oluşan zararı gözler önüne sererken, sadece Manavgat'a 1 milyar Türk Lirası değerinde zarar meydana geldiğini açıkladı. Milas'ta da durumun farklı olmadığını aktaran Mert, “Buradaki halk, yanan yerlerin Katarlılara, yabancılara peşkeş çekildiğini iddia ediyor” dedi

Türkiye'nin ciğerlerini yakan orman yangınları sonrası Damga Gazetesi İmtiyaz sahibi Mehmet Mert, Milas'a giderek gelişmeleri yerinde takip etti. Milas'ta yangın sonrası ortaya çıkan manzaranın dehşet verici olduğunu kaydeden Mert, yangın nedeniyle oluşan tahribatın maddi ve manevi anlamda ciddi boyutlara ulaştığını aktardı. Yer yer belli bölgelerde yangınların devam ettiğini ve helikopterlerle yangınlara müdahale edildiğini hatırlatan Mert, Milas'ta ortaya çıkan manzaraya ilişkin detayları sizin için paylaştı.


Ormanlar peşkeş mi çekildi?

Yangın bölgesine ulaşmaya çalışırken ormanlık arazilerdeki lüks villaları görüntüleyen Mert, benzer villalardan yanan bölgelerde de yapılabileceğini anımsattı. Özellikle yöre halkının bu konuda endişeli olduğunu anlatan Mert şu ifadeleri kullandı; “Milas yangın yerine giderken bu görüntüyü gördüm ve burada durdum. Tamam ormanlarımız yanıyor. Küresel ısınma mı, terör mü. Ama peki bu görüntüyü kim yaptı? Buradan yetkililere soruyorum. Ormanı işgal ederek oluşturulan bu yapılara kim izin verdi? Bunun anlamı nedir? Bunları soruyorum. Demek ki ormanları küresel ısınma, terörden ziyade insanoğlu olarak biz yakıp, yıkıyoruz. Üzerine villalar koyuyoruz. Yani o evleri yapacak başka yer mi kalmadı da, buralara yapıyorsunuz. Milas'ta köylüler der ki; bu yangın çıkan yerlerin bir kısmı Katarlılar dahil yabancılara satılmış. Bunlar tabii ki bir iddia ama bildiğimiz bir şey var ki ormanların içine ev, bark yapılmış, buralar peşkeş çekilmiş. Yazık çok yazık.”


Lastik patladı sandım ama...

Aydın yoluna girmesiyle birlikte burnuna sürekli duman kokusu geldiğini aktaran Mert, “Milas'tayız. Bakın burası yangın vadisi. Aşağıda itfaiye araçları, karşıda yine çeşitli yardım araçları var. Yukarıda helikopterler var. Bu yola aracımla geldim, tam giremedim ve yarıya bıraktım. Bu yolu sırf yangını söndürmek için açmışlar. Taze bir yol. Yangın tam söndürüldü derken bu sabah tekrar yangınlar baş göstermiş. Helikopterler hala bölgeye su taşıyor. Şu an gördüğümüz dumanlar, orman yangınından kalan dumanlar. Termik santrali bölgeye 7-8 kilometre uzaklıkta. Termik santraline sıçramasın diye bir takım ağaçları kesmişler. Doğrusu İzmir'i geçtim. Aydın il sınırından itibaren inanılmaz bir duman kokusu sardı arabayı. Önce lastik patladı sandım ama biraz ilerledikçe etrafa dumanların yayıldıklarını gördüm. Ne yazık ki yol boyunca; dumanlara tanıklık ettim. Jandarma ve polis ekipleri her tarafı kontrol altına almış, bir takım geçişleri yasaklamışlar. İnanın insanın ciğerleri yanıyor bir taraftan şaşkınlık yaşıyor. Ama öte yandan da ciddi anlamda üzülüyor. Umarız insan olarak bütün bu yaşananlardan ders çıkarırız, umarız tedbir alırız. Umarız bir daha yaşanmasın diye elimizden geleni yaparız. Bizler millet olarak çabuk unutuyoruz. Deprem oluyor unutuyoruz, kaza yaşanıyor önlem almayı unutuyoruz. İnşallah yangından ders alırız” ifadelerini kullandı.


Birçok köy haritadan silindi

Yangın nedeniyle birçok köyün haritadan silindiğini de vurgulayan Mert şöyle dedi; “Buraya gelmemiz bugün önemli. Yangın anında elimizden bir şey gelemedi belki ama ancak istedim ki bu atmosferi de paylaşayım, görelim. Bu yangınların zararlarını da kestirmek mümkün değil. Bugün bir takım yerlerdeki zararlar açıklanmış. Sadece Manavgat'taki zararın 1 milyar Türk Lirası olduğu hesaplanmış. Bildiğim kadarıyla 170-180 yangın çıktı. Bunların çoğu ilçe merkezi yerleşke idi, 11-12 tanesi şehir merkezindeydi. Birçok köy haritadan silindi. Yine görüyorsunuz itfaiye ekipleri çalışıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.