Yıkımı resmen tetiklemişler

Yıkımı resmen tetiklemişler
Bahçelievler'de, 5,8’lik Silivri depreminde zarar gören ve 1 ay önce boşaltılan bina çöktü. Belediye Başkanı Hakan Bahadır binanın bir gün sonra yıkılmasının planlandığını ifade ederek sakandal bir bilgi paylaştı. Giriş kattaki kolonlarda bulunan demirlerin söküldüğünü belirten Bahadır, binanın da bu nedenle yıkıldığını kaydetti

Bahçelievler Emek Caddesi Narlı Sokak’ta boşaltılan 7 katlı bina çöktü. 5,8’lik Silivri depreminde zarar gören binanın risk nedeniyle daha önce boşaltıldığı ortaya çıktı. Binanın 1 ay önce boşaltılması olası bir facianın önüne geçti. Bina çökerken yanındaki binaya da zarar verdi. Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, "Metruk bir bina. Oturan kimse yok. Kullanılmadığı için, alt katında birkaç hurdacı girdiği söyleniyor. İkamet olarak değil. Gören arkadaşlar ‘biri çıktı, biri kaldı’ diyor. Yıkılan bina yandaki binanın yan duvarına biraz hasar vermiş. Orada hiçbir yaralı yok. Dinleme cihazlarını getirdi AFAD, köpeklerini de getirdiler" ifadelerini kullandı.

İHBAR GELMEDİ; GELSE DE TEDBİR ALIRDIK
Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, "Bina normalde boşaltılmış bir binadır. Bizden yarın yıkmak için ruhsat almışlardı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre yıkım firmasından ya da başka kişiler tarafından giriş katta kolonlarda bulunan demirlerin alındığı söyleniyor. Ondan dolayı bu çökme oluyor. Bunlar tamamen görgü tanıklarının ifadesidir. Bize bir ihbar gelmedi. Gelse tedbir alırdık" dedi. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada ise "Olay yerine AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edilmiş, çevrede güvenlik önlemleri alınmıştır. Çökme sırasında herhangi bir vatandaşımıza yönelik olumsuz bir durum olup olmadığı araştırılmaktadır" açıklamasını yaptı.

İnsan var mı araştırıyoruz
Bazı kişilerin kağıt toplayan hurdacının dışarı çıktığını, bazılarının da içeride olduğunu söylediğini dile getiren Bahadır, "AFAD, itfaiye ve belediyenin arama ve kurtarma ekipleri burada çalışıyoruz. AFAD'ın köpekleri geldi. Dinleme cihazları getirildi. Yıkılan binanın altında kimse olup olmadığına bakılıyor. Yıkılan bina yandaki 7 katlı binanın 4 katının yan duvarına biraz hasar vermiş. Orada da yaralı ve ölüm vakamız yok, sadece maddi kayıp var. Tüm ekipler çalışıyoruz. Yıkılan binanın altında bir insan var mı, araştırıyoruz." dedi.

"BİNA ÇÖKMÜYOR, YAN YATIYOR"
Bahadır, AFAD'ın verdiği ilk bilgiye göre enkaz altında hiç kimsenin olmadığını, hafriyat kaldırılarak araştırmaya devam edildiğini söyledi. Binanın ruhsatını 1991'de aldığını belirten Bahadır, "Kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan binanın yarın da yıkımı planlanmış. Görgü tanıkları, binanın giriş katından demirlerin alındığını söylüyorlar. Ondan dolayı bina yana doğru yatıyor. Bina çökmüyor, yan yatıyor. Binanın etrafında güvenlik şeridi var ama satmak adına her şeyi alıyor insanlar. Binanın bugün yıkılmasının, yan yatmasının nedeni bu. Bunun doğru olma ihtimali vardır diye düşünüyorum." diye konuştu.

Bahçelievler Belediye Başkanı Bahadır, ilçede bulunan yaklaşık 22 bin binanın yüzde 35'inin 1999 Marmara Depremi'nden sonra dönüşüme uğradığını, bina stoğunun 3'te birinin yeni olduğunu söyledi. İlçedeki binaların 3'te 2'sinin ise eski olduğuna işaret eden Bahadır, "Geldiğimizden beri 10 aydır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. İnsanları ikna etmeye, yani 'Mezar evlerde oturacağınıza gelin eviniz küçülsün, imkanlarınız ölçüsünde katkı sağlayın, yenileyin.' diye gayret ediyoruz. 40 yıldır böyle kurulmuş. Orada biraz sıkıntımız var. Arkadaşlarımızı ikna edemiyoruz ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanımız bize söz verdi. Eğer ada bazlı 5 dönüm civarında birleşirse, kat artışı değil metrekare artışı vererek bir kolaylık sağlayacağız ve yenilenmesine gayret edeceğiz. Kentsel Dönüşüm Ofisi kurduk. Özellikle arkadaşlarımız apartman sakinlerine çizim yaparak gösteriyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Hükümetimizin verdiği kira ve taşıma yardımı gibi imkanlar var. Vatandaşlarımızı bir an öne dönüşüm için ikna etmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.