Yine deprem yine ölüm!

Yine deprem yine ölüm!
İzmir'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 12 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralı sayısının 202'ye yükseldiğini duyuran AFAD, 17 binada arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de enkazlardan 70 kişinin kurtarıldığını açıkladı

İzmir’de 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Seferihisar açıkları olan deprem İstanbul dahil tüm Marmara’da hissedildi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise 4 binanın tamamen yıkıldığını açıklayarak “Enkazlardan 70 kişi kurtarıldı” ifadelerini kullandı. Vali Köşger yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tamamen yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Yan yatmış ve hasarlı olan binalarda arama kurtarma çalışması başladı. 70'e yakın vatandaşımız canlı olarak kurtarıldı. Vatandaşlarımızdan ricam sakin olmaları. Gereksiz hiç kimsenin trafiğe çıkmaması. Şu anda İzmir'de trafik kilitlenmiş durumda, şu anda onu açmaya çalışıyoruz. Ekiplerimizin ve gücümüzün bir kısmını oraya yönlendirdik. Vatandaşlarımızdan ricam herkes sakin bir şekilde boş bir alanda, bahçe gibi bir alanda beklesin. Bizim açıklamalarımızı takip etsinler. Panik oluşturmamak adına" diye konuştu.


Kan ihtiyacı yok

"Şu an için kan ihtiyacı yok. İlerleyen vakitlerde böyle bir ihtiyaç çıkarsa onu duyururuz" diyen Vali Köşger, "Vatandaşlarımızdan rica ediyorum, gereksiz şekilde trafiğe çıkıp yolları tıkamasınlar. Ambulansların, sağlık ekiplerinin, AFAD ve iş makinelerinin afet bölgelerine erişmesini zorlaştırıyor bu. Ben tüm vatandaşlarımızdan özellikle bunu rica ediyorum. Panik yapmamalarını, sakin olmalarını rica ediyorum. Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durumda şu anda. Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok. Şu anda bütün binalara ulaşılmış durumda. Bütün binalarda çevre emniyetini güvenlik güçlerimiz alıyor, güvenlik güçlerimize zorluk çıkarmayalım. Bizim almaya çalıştığımız tedbirler içeriden bir canlının daha kurtarılması içindir. Yani işinin ehli olmayan insanların binaların üzerine çıkmasına biz müsaade etmeyelim. Çıkmasın kimse. Ekiplerimiz, ilgili arkadaşlarımız gereken tüm faaliyetleri yapacaklar. İlçelerimizde bir sıkıntı intikal etmiyor. Seferihisar'da kısmi bir tsunami olduğu ve bir vatandaşımızın yaralandığıyla ilgili bilgi var. Onun dışında kırsal alanda bir sıkıntı yok. Yıkılan binalar sadece şehir merkezinde" ifadelerini kullandı.



Vanaları kapatın

Depremde 6 can kaybı ve 202 yaralı olduğunu duyuran AFAD 12 binada arama kurtarma çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. AFAD tarafından vatandaşlara “Hasarlı binalara girmeyin. Yolları acil yardım araçları için boş bırakın. Evleri terk ederken doğalgaz kokusu yoksa telefonla sesli arama yapmayın. Doğalgaz ve su vanalarını kapatın, elektrik şalterini indirin, vanayı kapatın” uyarıları yapıldı. AFAD’ın açıklamasında, "SAKOM'dan alınan ilk bilgilere göre 1'i boğulma olmak üzere 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 202 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir'de yıkılan ve hasar gören 12 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir. Deprem sonrasında tüm bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; İstanbul, Afyon, Bursa, Sakarya Kütahya, Eskişehir, Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Manisa, Konya, Denizli, Uşak ve Isparta İl AFAD Müdürlükleri bölgeye sevk edilmiştir. Ülke genelinde AFAD il ve birlik müdürlükleri teyakkuz haline geçirilmiştir. Ayrıca JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir" denildi.



Kızılay harekete geçti

"Ankara, Erzurum ve Diyarbakır'dan 3 askeri kargo uçağıyla çevre illerden AFAD ve JAK arama kurtarma personeli, araç ve ekipmanları bölgeye sevk edilmiştir" denilen açıklamada, "Sakarya, Bursa ve Afyon'dan toplam 3 mobil koordinasyon tırı bölgeye yönlendirilmiştir. Türk Kızılay tarafından 48 personel, 16 araç ve 25 bin 500 kişiye hizmet verebilecek mobil mutfak ve ekipmanları bölgeye gönderilmiştir. UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 53 araç ve 189 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın illerinde toplam 115 sahada enerji ve 10 sahada ise servis kesintisi bulunmakta olup, kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3 milyon TL, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5 milyon TL acil yardım ödenekleri gönderilmiştir. Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda tüm çalışma grupları 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir" ifadelerine yer verildi.



BÜYÜKLÜK KONUSUNDA 3 FARKLI AÇIKLAMA

16.5 kilometre derinlikte meydana gelene depremin büyüklüğünü AFAD 6.6 olarak açıklarken Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünün 6,8 olduğunu bildirdi. ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi ise depremin büyüklüğü 7.0 olarak açıkladı

İzmir'de meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hissedilen depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir açıklama yaparak “Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı'da 6 bina yıkılma ihbarı geldi Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla'da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir Geçmiş olsun” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlık Murat Kurum, İzmir Valiliği bünyesinde afet koordinasyon merkezinin kurulduğunu belirterek, “AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri İzmir’e yönlendirildi. Vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarmak için seferber olacağız" diye konuştu. İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "Çok sayıda hasarlı binamız var. 20’ye yakın yıkım ihbarı var" açıklamasını yaptı.


30-40 km'lik fay kırıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İzmir'de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimiz tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik. Kandilli Rasathanesinden yapılan açıklamada, 30 40 km’lik fay hattının kırıldığı belirtildi. Kandilli, şu ana kadar 21 artçı deprem olduğunu ve artçı sarsıntıların bir hafta 15 güne kadar süreceğini duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, vatandaşlara trafik uyarısında bulundu. Soyer, “Şu anda Bayraklı civarında 20 binada yıkım olduğu ihbarı aldık. Araç kullanımı konusunda vatandaşlarımızı uyarmamız lazım, enkaz kaldırma ekiplerimiz trafik tıkanıklığı nedeniyle oralara ulaşamıyor. Kültür Park'ı açıyoruz, araçları oraya yönlendirmemiz lazım” dedi.


TEHLİKE HALA DEVAM EDİYOR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener depremin büyüklüğünün 6.9 olduğunu duyururken, 35 artçı sarsıntının olduğunu ve tsunami tehlikesinin devam ettiğini söyledi. İzmir'de öğleden sonra meydana gelen depremin ardından İstanbul'da bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından açıklama yapıldı. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "Bugün saat 14.51'de Ege Denizi'nde Seferihisar Doğanbey açıklarında deprem meydana geldi. Bizim tespitlerimize göre moment büyüklüğü 6.9 büyüklüğünde. Büyüklük rakamları değişebiliyor. Aralarında 01, 02 büyüklük farkı olabiliyor. Dolayısıyla depremin büyüklüğü 7 civarında Yaklaşık derinliği 10-12 kilometre olan sığ bir depremden söz ediyoruz. Kırılan 30-40 kilometre civarında bir fay kırıldı. Normal bir faylanma depremi. Bölge sismik olarak oldukça etkin bir bölge. Egede, anakarada, denizde deprem olduğu zaman oldukça etkili oluyor" dedi.


Tsunami uyarısı

Tsunami uyarısında bulunan Prof. Dr. Özener, "Bugün de tsunami meydana geldi. Kandilli Rasathanesi aynı zamanda bölgesel deprem ve tsunami izleme değerlendirme merkezi. Buradaki arkadaşlarımız deprem olduktan 9 dakika sonra tüm üye ülkelere ve AFAD'a tsunami uyarı mesajını gönderdi. Ölçülen dalga boyu ise yaklaşık 50-60 santim civarında. Vatandaşlara uyarıda bulunuyoruz, kıyı bölgedeyseniz, denizde bir deprem meydana geldiyse mümkün olduğunca en hızlı sürede kıyadan uzaklaşmakta ve yüksek yerlere çıkmakta fayda var" diye konuştu.



Artçılar sürecek

Artçı sarsıntıların devam edeceğini söyleyen Özener vatandaşlara uyarılarda bulunarak, "Artçıların süreceği çok açık. Dolayısıyla artçılara hazırlıklı olmalıyız. Çürük binalara girmemeli, yetkililerin açıklamaların takip etmeliyiz. Panik olarak algılanmasın ama 2017 Bodrum Kos depreminden sonra 10 bin civarında artçı sarsıntı oldu. İzmir'de meydana gelen depremde de şu ana kadar 35 artçı deprem meydana geldi. En büyüğünün şiddeti de 4.9 olarak ölçüldü. 17. 51'e kadar da tsunami uyarısı geçerli" ifadelerini kullandı.



AVCILAR'DA BİR BİNADA ÇATLAMA

Ege Denizi’nde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Avcılar’daki bir binanın kolonlarında çatlak görüldü. Binada oturan bir aile ailenin yardım talebi üzerine itfaiye ve belediye görevlileri olay yerine geldi. Binadan ayrılan bazı aileler evlerine dönerken Çevre ve Şehircilik uzmanlarının da inceleme yaptığı belirtildi.



Tahliye kararı yok

Ege Denizi’nde kaydedilen depremin hissedildiği Avcılar’daki Ambarlı Mahallesi Yavuz Sokak’ta bulunan 5 katlı binanın üst katında oturan bir aile, kolonların çatladığını belirterek yardım istedi. Kısa sürede sevk edilen itfaiye ekibi binanın üst katındaki kolonda çatlak belirleyince polis de devreye girerek Avcılar Belediyesi İmar Müdürlüğü görevlileri binaya gelerek incelemede bulundu. Avcılar Kaymakamı Kemal İnan, "Şu anda tahliye kararı yok. Yapılacak incelemenin ardından İstanbul Valiliği tarafından açıklama yapılır" dedi. Binadaki bazı aileler ise, binalarının sağlam olduğunu, bazı komşular tarafından yapının kentsel dönüşüme girmesi için Ege Denizi’ndeki depremin bahane edildiğini öne sürdü.



SON ANDA DIŞARI ÇIKTIM

İzmir'deki depremin ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İzmirdeki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun dedi. CNN Türk yayınına katılan görgü tanığı Zeki Soysal, yaşadığı dehşet anlarını anlattı. Soysal, "Oğlumla birlikte son anda çıktık. Enkaz altında olanlar var. Bayraklı'da bizim binamız yıkıldı, işyerimdi. Son bir yaşlı bir kadını çıkardık enkazdan, kurtardık. Yandaki bina da yıkıldı, çalışma yapılıyor. Enkaz altında olanlar var. Oğlumla birlikte son anda çıktık. Ben adımımı son anda dışarı attım bina çatırdadı ve çöktü. 8 katlıydı binamız altta benim iş yerim vardı. Yanda çöken binada dairelerin hepsi doluydu" diye konuştu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.