Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu toplandı

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu toplandı
Basın İlan Kurumu’nun 2023 yılındaki 8. toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda alınan kararlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Fatma Müge Yücetürk - Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu’nun 2023 yılı 8. toplantısı 11 Nisan 2023 tarihinde yapıldı.

Kurumun Teşkiline Dair 195 sayılı Kanun’un 2. maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları ile bu Kanuna dayanılarak yapılan Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 102. ve 103. maddelerinde, basında fikren veya bedenen çalışanlara verilmesi öngörülen borç para ve yapılacak yardımlara dair esas ve şartların yanı sıra uygulamaya ilişkin sair hususlar, Kurum Genel Kurulu tarafından yine bu Kanuna dayanılarak alınan, 68 Sayılı Genel Kurul kararının ilgili maddelerinde düzenlenmiştir.

Afetten etkilenen basın mensuplarına destek!

Bu düzenlemelerden hareketle sözü edilen Yönetim Kurulu toplantısında;

Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri dairesinde yapılan değerlendirmede; resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazetelerde fikren veya bedenen çalışan 35 kişinin borç talepleri kabul edilmiş; afetten etkilenen illerden başvuran 10 basın mensubunun her birine 12.000 Türk lirası, 25 basın mensubunun her birine 6.000 Türk lirası faizsiz ve 6/12/18/24 ay geri ödemeli toplam 270.000 Türk lirası borç para yardımı yapılmasına karar verilmiştir.

Depremde vefat eden gazetecinin varislerine yardım

Aynı mevzuat hükümleri uyarınca vefat eden 1 gazetecinin varislerine ise 2.250 Türk Lirası ölüm yardımı yapılması kararlaştırılmıştır.

Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanun ile 31 Mart 2023 Tarihine Kadar Yürürlükte Bulunan Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğine Dair Kararlar

Resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı gazeteler hakkında yapılan işlemler neticesinde;

Çankırı’da yayımlanan bir gazetenin Dizgi-Tertip ve Baskı Esasları Şartını; Düzce’de yayımlanan bir gazetenin ise Asgari Kadro Şartını İhlal Etmeleri nedeniyle; Çankırı’da yayımlanan gazeteye 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca 1 gün, Düzce’de yayımlanan gazeteye ise 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca 3 gün süreyle resmi ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulanmasına karar verilmiştir.

Kredi Talepleri Hakkında

Muğla’da 3, Mersin’de ise 2 resmi ilan ve reklam yayımlama hakkı bulunan gazetenin, Kurum mevzuatının ilgili madde hükümleri uyarınca Kuruma intikal ettirdikleri kredi talep başvurularının tetkiki neticesinde, ilgili gazetelerin talepleri doğrultusunda kendilerine kredi verilebileceği yönünde karar verilmiştir.

Diğer yandan, 1 Şubat 2023 tarihli ve 32091 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ve geneli itibariyle 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde İŞKUR kapsamında istihdam edileceklere dair herhangi bir hüküm bulunmadığından “İŞKUR İşbaşı Eğitim Programından Yararlananların Gazetelerde Çalıştırılmasına İlişkin Tebliğ’in yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.