Basının dünü bugünü masaya yatırılıyor

Basının dünü bugünü masaya yatırılıyor
İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle gazeteci İsmail Küçükkaya'yı söyleşide ağırlıyor. Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek söyleşide Küçükkaya basın dünyasının dünü, bugünü ve geleceğini anlatacak

FOX TV'de yayınlanan 'Çalar Saat' haber programı ile başarılı bir yayıncılığa imza atan, Türkiye'nin en çok konuşulan televziyoncularından biri olarak görülen İsmail Küçükkaya 24 Temmuz'da İGD'nin konuğu olacak. Bütün basın mensuplarını ve basın tostlarını bugün saat 16.00-18.00 arasında Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek davet eden İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı Mehmet Mert, “Bildiğiniz üzere 24 Temmuz günü her yıl; '24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı' olarak kutlanır. 24 Temmuz 1908 tarihinde, II. Meşrutiyetin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çıkan gazeteler sansür memurlarına verilmeden basılmış ve bugün sansürün kaldırılması olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenmiş gazetecilerin büyük bölümü meşrutiyeti sevinçle karşıladılar. Sansürün karşısına dikilebileceklerdi artık. 1876’dan kalma sansür kararnamesini uygulatmayacaklardı. Yani sansür memurları yayından önce gazeteleri kontrol edemeyecekti. Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam Gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdiler: gazeteler hürdür, sansür yasaktır” dedi.

24 Temmuz simge oldu
“25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı artık” diyen Mert, “Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra kutlamalar 'geleneksel gazeteciler günü' adı altında yapılmaya başlandı. Türkiye’deki basın kuruluşları zaman zaman 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçtiler ama 24 Temmuz simge olarak önemini hiç kaybetmedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmış ve 24 Temmuz tarihi 'Gazeteciler ve Basın Bayramı' olarak kutlanmaya başlamıştır” bilgisini verdi.

İsmail Küçükkaya kimdir?

1972 yılında Kütahya Simav'da dünyaya gelen İsmail Küçükkaya, ilk ve orta öğrenimini Kütahya'da gördü. Üniversite öğrenimini ise Gazi Üniversitesi Gazetecilik bölümünde tamamladı. Gazetecilik kariyerine 1991 yılında Hürriyet Gazetesi'nde muhabirlik yaparak başladı. Hürriyet Gazetesi'nde çalıştıktan sonra Sabah ve Star gazetelerinde görev aldı. 2000 yılında Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. 2003 yılında köşe yazarlığını da sürdürerek SkyTürk TV'de Ankara temsilcisi olarak çalışmaya başladı. 2005-2008 senelerinde Akşam Gazetesi'nin Ankara temsilciliği yürüten Küçükkaya, 2008 yılı Kasım ayında Akşam Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni oldu. Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı olaylarının ardından görevinden alındı. 2013 yılı Eylül ayından bu güne Fox TV'de hafta içi hergün sabah saatlerinde yayınlanan “Çalar Saat” adlı haber programını sunmaya başladı. İsmail Küçükkaya ertelenen 23 Haziran 2019 tarihli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iki adayı olan Cumhuriyet Halk Partisi adayı Ekrem İmamoğlu ve Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Binali Yıldırım'ın birlikte katıldığı ortak buluşmaya modaratörlük yaparak da önemli bir başarıya imza attı. 2008 yılında “Cumhuriyetimizi Dair” ve 2012 yılında “Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı” adlı iki kitap yazmıştır.

ismail küçükkaya istanbul gazeteciler derneği

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.