Mehmet Mert bir kez daha başkan!

Mehmet Mert bir kez daha başkan!
İstanbul Gazeteciler Derneği'nin (İGD) 12. Genel Kurul toplantısı, Kaya Millenium AVM’de bulunan derneğin merkez ofisinde gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Mehmet Mert, tek listeyle girdiği kongrede yeniden başkan seçildi.

Istanbul Gazeteciler Derneği (İGD) 12. Genel Kurul Toplantısı Kaya Millenium AVM'de bulunan derneğin merkez ofisinde gerçekleştirildi. Yapılan yoklamanın ardından divan kuruluna Tuncer Dağ, Berrin Yeşiltepe, Hüseyin Şengül, Mustafa Küpeli seçildi. Saygı duruşunun ardından İGD Başkanı Mehmet Mert faaliyet raporunu okudu. 

STK gönül işidir
Derneğin çalışmalarını anlatan İGD Başkanı Mehmet Mert, “28 Kasım 2015'ten bu yana kurumsallaşma ve mesleğin itibarını arttırmak için bir takım faaliyetlerde bulunduk. O gün yapacağımızı değil; yapıp karşınıza çıkacağımızı söyledik. Öncelikle bu mekanı, üyelerimize yakışır bir şekilde, merkez ofisimizi faaliyete geçirdik. Sonrasında senede en az iki kere söyleşi, panel ve davetleri gerçekleştirdik. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılması... Mesleğimiz için iki önemli gün. Birisinde yemekle andık diğerinde piknikle üyelerimiz ve aileleri ile bir araya geldik. Ramazan ayında da faaliyetyerde bulunduk. İftar davetimize üyelerimizin aileleri ile katılımı bizi mutlu etti. 2016 ve 2017 yılında yine burada 'Zirvedekiler' ödül törenlerini gerçekleştirdik. Her yıl sekiz arkadaşımızı mutlu etmeyi başardık. Yine mağduriyet yaşayan üyelerimizin yanında olduk. Üye yapılandırmasına gittik. Aramıza yeni katılan meslektaşlarımız ve aramızdan tüzük gereği ayrılmak zorunda kalan arkadaşlarımız oldu. Basın İlan Kurumu yönetmeliği gereği kuruma her ilde en az bir tane meslek örgütüne yapılan bağıştan faydalanmak üzere dilekçe sunduk. Umarım bu başvurudan iyi bir sonuç alırız. STK bir gönül işi... Gönüllü olmadan bu iş yapılamaz. Bunun için emek, zaman ve olanak lazım. Mesleği bir yere taşımak için elimizden geleni yaptık. Birbirimizi sevmesek de mesleğimizi yüceltmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bu yönetim de aynını yapmaya çalıştı. Yaşam var oldukça derneğimiz ve gazeteciliğin var olacağına inanıyorum. Her arkadaşımız dernek için elinden geleni yapacaktır. Yaptıklarımız yapacaklarımızın referansı olacaktır” dedi. Daha sonra denetleme raporu Celal Karaali tarafından okundu.

Değişikliğe karşı çıktı
Aleyhte söz alan Refik Bek geçmişte yapılan tüzük kongresinin geçersiz olduğunu iddia etti. Bek, “Daha önce siyasi partilere Ankara'ya gidip dosya sunduk. Herkesin sadece bir dilekçe verip gazeteci olmaması için önceki dönemlerde ciddi girişimlerde bulunduk. Mehmet arkadaşım bunun takipçisi olacağını söyledi ama bir şey yapılmadı. İBB'de sarı basın kartı olmayanların ücretsiz ulaşım ve otopark sağlanması adına girişimlerde bulunduk. Satış bölgeleri oluşturacaktık. Belli ilçelerde lokal kurulması için çalışmalar yapılmadı. İnşallah bundan sonra takip edilir bu çalışmalar” dedi. Tüzük değişikliğini de eleştiren Bek tüzük tadilatının ve kongrenin geçersiz olduğunu savundu. Hüseyin Çetiner ise, Sarı Basın Kartı olmayanlara ulaşımın ve otoparkın ücretsiz olamayacağını söyledi. Çetiner, "Biz sarı basın kartı alınmasını teşvik etmeliyiz" diye konuştu ve 2,5 yılın verimli geçtiğini söyledi.

Bizim için yönetin
İGD'nin eski başkanlarından Ali Tarakcı, "Yapılan her şey için teşekkür ederiz. Burası gazeteciler derneği herkes gazeteci olduğu için bu derneğin üyesi. Dernekte yöneticilik yapan arkadaşlarımız da gazeteci olduğu için dernek yöneticisi. Onların tek bir sorumluluğu var üyelerine karşı... Tüzüğün verdiği ölçüde görevini yapacaklar. Bu dernek kimsenin babasının çiftliği değil. Bir dernekte eğer gelir ve gider şeffaf değilse orası problemli bir yerdir. Geçen yıl birtakım ödüller dağıtıldı. Bilgisayarlar verildi. Mesela bu ödüllerin kaynağı kaynağı kimdi? Hesap verebilir olmak aynı zamanda hesap sorabilirliliği beraberinde getirir. En güzel mekanları yapmak değil önemli olan, meslektaşlarımızın kendi hayatına katkı yapmak anlamlıdır. Kendinize paye kazandırmak anlamlı değildir” dedi. Tarakcı dijital medyanın öneminin arttığına da vurgu yaptı. Derneğin şeffaf ve mesleki katkı sunması halinde anlamlı olacağını söyledi. Tarakcı, “Bu dernek bizim ve burayı herkes için yönetin” diye konuştu.

Başıboşluk var
Daha sonra söz alan Cengiz Alçayır, “Burası bir çiftlik... Başıboşluk var. Geçmişten bugüne en başarılı yönetim Mehmet Mert yönetiminde. Bu derneğe yılda 4 bin TL giriyor. Üyelerin yüzde 80'i aidat ödemiyor. Demek ki ıkıntı var. Bu derneğin kimlik bunalımı var. Bugün derneğe tek aday varsa sıkıntı var. Ödüllerin kaynağını soran Ali Tarakcı’ya soruyorum; Başkanlığın döneminde köftecide yenen yemekler var. Bunları rapora dahil ettiniz mi?” diye sordu. Derneğe ruh katılması gerektiğini belirten Alçayır, “Derneğe sahip çıkılmalı” dedi. Konuşmaların ardından faaliyet raporu, mali rapor, denetim raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Ardından yönetim kurulu oylandı. Tek liste ile seçime gidildi. Yeni yönetim kurulu açık oyla belirlendi; 2 ret oyuyla kabul edildi.

mehmet mert

Eleştirilere cevap verdi
Tüm eleştitilere cevap veren Mehmet Mert, “Refik Bek ilk toplantıda muhalefete başladı. Yönetimden ayrılınca karşı cepheye geçti. Ali Tarakcı'nın dediği doğru tabii ki kimsenin çiftliği değil bu dernek. Ama burada konuşulan her şeyi namuslu bir şekilde aynaya bakar gibi konuşmak lazım. Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapmamak lazım” dedi. Mert sözlerini şöyle sürdürü: “Yerel Medya Yasası için komisyon kuralım dedim. Siyasilerden randevu talep ettim. CHP'nin kurultayına gittim. Mevzuat hakkında konuşmka yaptım. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu benim yaptığım konuşmayı aynen meclise sundu. Dönemin Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na dosyamızı sunduk. Yapılan her şey yönetim kurulunun oyu ile geçiyor. Ne yapılıyorsa ortada. Tüzük, derneğin yapılanması ile alakalıydı. İGD adını alamamıştık şimdi aldık bu bir başarıdır.”

iGD’nin yeni kurmayları

İstanbul Gazeteciler Derneği'nin (İGD) yönetim, denetim ve disiplin kurulu şu şekilde:

İGD Yönetim Kurulu:  
1-Mehmet Mert Başkan
2-Mustafa Dolu
3-Hüseyin Çetiner
4-Celal Karaali
5-M.Remzi Tanış
6- Selçuk Onur
7-Leyla Peker 
8-Müge Cesur Özmen
9- Kadir Çetin
10- Eren Ermiş
11- Osman İslam
12- Durbey Duran
13- Neslihan Soyhan
14- İlke Duyan

İGD Denetim Kurulu:
1-Zafer Yiğiter
2-Barış Emregül
3-Nusret Kafasıbüyük
4-Oktay Apaydın
5-Tolga Bora Yılmaz
6-Serpin Alpaslan

İGD Disiplin Kurulu:
1-Hasan Hınıslı
2-Mustafa Küpeli
3-Çetin Yılmaz
4-Savaş Atak
5-Bayram Kırtaş
6-Filiz Özsoy

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.