Mehmet Mert: Omurgalı gazetecilere ihtiyaç var!

Mehmet Mert: Omurgalı gazetecilere ihtiyaç var!
Alkent 2000, Acıbadem, Ispartakule Rotary Kulüpleri tarafından her yıl düzenlenen Meslekte Üstün Hizmet Ödülü, bu yıl Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve İstanbul Gazeteciler Dernek (İGD) Başkanı Mehmet Mert'e verildi. Ödül için teşekkür eden Mert, “Bugün Türkiye'de omurgalı gazetecilere ihtiyaç var. Omurgalı olan, sadece kendine güvenen, kendine yaslanan, gerçekleri hiçbir korku ve şüphe duymadan yazabilen gazetecilere ihtiyaç var. İşte biz böyle olmak durumundayız” dedi

Alkent 2000, Acıbadem, Ispartakule Rotary Kulüpleri'nin, Sheraton Otel'de düzenlediği toplantıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da Meslekte Üstün Hizmet Ödülü'nü verdi. Rotary Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte ödülün sahibi; Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve İGD Başkanı Mehmet Mert oldu.Rotary Kulüplerinin ev sahipliği yaptığı gecede; çok sayıda Rotary Kulübü'nün şube temsilcileri de yer aldı. Ödül için teşekkür ederek konuşma yapan Mert, gazeteciliğin gerçeklerin ortaya çıkarılması noktasında olmazsa olmaz bir değer olduğunun altını çizdi.

Gazeteciliğin tarihini anlattı

Basın tarihi hakkında kısa bilgiler veren Mehmet Mert, “Gerçeklerin ortaya çıkarılmasında belirleyici olan yegane şey her şey yazı olmuştur. Milattan önce 100 yılında Sezar, senato toplantıları yaptıktan sonra toplantı notlarının halka aktarılmasını istemiştir. Bu da birçok haberin topluma yansımasını sağladı. Basın tarihi bu anlamda hep zengindi. Doğu'da Çin'de Orta Çağ döneminde yayınlanan ve hala yayını devam eden bir gazete var. Batı'da 13'üncü yüzyılla birlikte gazeteciliğin başladığını görüyoruz. Ama Fransız Devrimi'ne kadar gazeteciliğin Batı'da çok değer gördüğünü söyleyemeyiz. Bugün kü anlamda ilk gazete 1605 yılında yayınlanmaya başlıyor, ilk haber ajansı da Reuters oluyor” dedi.


Osmanlı'dan Cumhuriyet'e

Türkiye'deki basın tarihi hakkında da detaylar paylaşan Mert, “Osmanlı'da Lale Devri döneminde matbaanın gelmesi ile gazeteciliğin ve gazetelerin yer almaya başladığını görüyoruz. Böylece Osmanlı'da ilk gazete Takvim-i Vakai'ye oluyor. Daha sonra da Agah Efendi'nin kurduğu Tercüman-ı Efkar Gazetesi'ni görüyoruz. Erzurum'da da yerel bir gazete görüyoruz, 1881'de de Aydın isimli bir gazete görüyoruz. O yıllarda yerel gazeteciliğin başladığını görebiliyoruz. Daha sonra cumhuriyet döneminde de gazeteciliğin Türkiye'de geliştiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Gazeteciler iyi geçinebilmeli

Gazetecilerin ekonomik çıkmaz içinde olduğunu ve bunun büyük bir olumsuzluk olduğunu anlatan İGD Başkanı Mert, “Günümüze gelirsek; gazeteciliğe dair çok şey söylemek gerekir. Bugün ekonomik boyutu da konuşalım. Gazeteci bence üst düzey bir mühendis kadar gelir sahibi olabilmeli. Daha iyi yerlere gitmeli, daha iyi yerlerde yaşamalı, daha iyi şeyler okuyup, hayat tecrübesi görmeli. Ne demek 'gazeteci simit yer' gibi bir anlayış. Bu kabul edilemez. Gazetecilik ve gazeteciler her şeyin en iyisini hak ediyor” şeklinde konuştu.

Gazeteci gerçeği yansıtan kişidir

Gazetecilerin her zaman doğrudan yana olması gerektiğinin altını da çizen Mert, “Gazeteciliğin tanımı çok basit; bir gerçeği bulacak, aydınlatacak ve bunu kamuoyu ile paylaşacaksınız. Ama gerçeklerin ortaya çıkması bazı kötü niyetli insanların işine gelmiyor. Bugün Türkiye medyası işte böyle yüzde 90'ı belli bir tekelin kontrolünde. Medyanın yüzde 90'nı böyle tek bir yerden kontrol edilirse o ülkede adaletten, haktan hukuktan bahsedilebilir mi? Hayır. Önemli olan omurgalı gazeteci olabilmektir. Kendine yaslanan, kendine güvenen gazeteci olmaktır” ifadelerini kullandı.

Rotary Kulübü'nün görevleri
Rotary, dünya ülkeleri arasında iyi niyet ve anlayışı karşılıklı olarak geliştirerek barışa katkıda bulunan sivil toplum kuruluşlarından biri. Rotaryenler kendi iş ve mesleklerini topluma hizmet fırsatı olarak yüceltmeyi benimseyen, iş ve meslekte yüksek ahlak değerlerinin yaygınlaşarak kullanılması için çaba gösteren iş ve meslek sahipleri olarak tanınıyor. "Meslekte Üstün Hizmet Ödülü" de, Rotary Kulübü'nün en özel ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu ödül, mesleğe olağandışı katkı sağlayan sınırlı sayıda kişiye veriliyor. Daha önce bu ödülü alanlar arasında Türkan Saylan, Ali Sabancı, Rahmi Koç gibi isimler var. Yenen’e bu ödülü layık gören "Rotary 2420 Bölge" temsilciliği de İstanbul ve Trakya bölgesindeki 80 kulübü kapsıyor.

Rotary Kulübü ne iş yapar?
Rotary, yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak, bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek için dünya çapında örgütlenmiş bir hizmet kuruluşudur. Rotary'nin hizmet ideali, “kendinden önce hizmet” olarak tanımlanır.


Türkiyede kaç Rotaryen var?
Bugün ülkemizde 2420, 2430, 2440 numaralı 3 bölgede 230 Rotary Kulübü vardır. İlki 1905 yılında Chicago'da kurulan Rotary Kulübü'nden yarım asır sonra Rotary, Türkiye'de de faaliyete geçmiştir. Bugün, ülkemizde, 5.996 Rotaryen bulunmaktadır. Yaklaşık 200 ülkede 1 milyon 250 bin üyesi ile dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Uluslararası Rotary Kulübü, Birleşmiş Milletler'de sandalyesi olan dünyadaki tek sivil toplum örgütü olarak, dünyada polio (çocuk felci) hastalığını sona erdiren kulüp olarak tanınıyor. Rotary Vakfı, Rotary'nin uluslar arası hizmet konusundaki başlıca organıdır. Tamamen gönüllü bağışlara dayanan Vakıf, her yıl yaklaşık 1000 öğrenciyi yurt dışına yollar.

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.