Rıdvan Duran: Gazeteci doğrudan yana olmalı

Rıdvan Duran: Gazeteci doğrudan yana olmalı
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran gazetemizi ziyaret etti. Pandemi sürecinde gazetelere önemli destekler verdiklerini ifade eden Duran, “Gazetelerin ayakta kalması için bu anlayışımız sürecek” dedi. Duran, “Gerçek gazeteci, bir kişinin ya da kurumun değil, doğrunun yanında olmalıdır” diye konuştu

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran Damga'yı ziyaret etti. Damga ekibiyle kahvaltıda bir araya gelen Duran, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunan 995 gazete olduğunu ifade eden Duran, “Zaman zaman çeşitli gazeteleri ziyaret ediyorum. Türkiye'nin neredeyse bütün illerini ziyaret ettim. Biz her zaman emekçiden yanayız” açıklamasını yaptı.



Elimizden geleni yaptık

Pandemi sürecinin her şeyi olduğu gibi gazeteleri de olumsuz etkilediğini ifade eden Duran, “Bu süreçte gazetelerin ayakta kalması için elimizden geleni yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Resmi ilan ve reklamların yayınlanmasıyla basına sağlanan; özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip kamu desteği, 2002’de 53 buçuk milyon TL iken 2020 yılı sonu itibariyle bu rakam 416 milyon TL'yi bulmuştur” dedi. Gelişmiş ülkelerde Basın İlan Kurumu gibi gazetelere destek sağlayan bir kurum olmadığını dile getiren Duran, “Avrupa ülkelerinde gazeteler devlet tarafından fonlanıyor. Fakat bir kez bile kınama cezası alan sürekli olarak bu fondan istifade edemiyor” diye konuştu.

damga gazetesi
 



Denetlemek görevimiz

Bir gazetecinin her zaman doğrudan taraf olması gerektiğini belirten Rıdvan Duran, “Gazeteci, haber yaparken kişi ve kurum farkı gözetiyorsa işini iyi yapmıyor demektir. Çünkü gazetecinin haberleri, etik ve tarafsız bir şekilde araştırma, belgeleme, yazma ve sunma gibi bir görevi vardır” ifadelerini kullandı. Basın İlan Kurumu'ndan ilan alan bine yakın gazete olduğunu yineleyen Duran, “Bunlardan sadece 3-5 tanesi ile sorun yaşıyoruz. Kurum olarak, şikayete bağlı ya da resen inceleme yapmak, basın ahlak ilkeleri kapsamında gazeteleri denetlemek bizim görevimiz. Bu denetimler sonucunda da ihlalin sabit olduğu hallerde resmi ilan kesilmesi yoluyla gazetelere yaptırım uyguluyoruz. Hiçbir gazeteye yaptırım uygulamak istemeyiz. Fakat kişilik haklarına saldırı ve devleti acziyete düşürecek durumlarda müdahale ediyoruz” dedi.



Davalar lehimize sonuçlandı

Gazeteler vasıtasıyla siyasilere yapılan ağır eleştirilerin bir şekilde tolore edildiğini ifade eden Duran, “Fakat kişilere, aile yapısına, devlete ve toplumun değerlerine saldırı olduğunda yaptırım yoluna gidiliyor. Burada hatırlatmak istediğim önemli bir durum söz konusu. Basın İlan Kurumu'nun ilan kesme yaptırımı, mahkemeye verilebiliyor. Bugüne kadar bu şekilde yaptırım uyguladığımız gazetelerin açtığı davaların çoğunluğu lehimize sonuçlandı. Bu da önemli bir ayrıntı” ifadelerini kullandı. Duran, terör ve teröristi övme gibi durumlarda da BİK olarak sessiz kalmadıklarını söyledi.


rıdvan duran basın ilan kurumu



BİK iyi bir sınav verdi

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran'ın ziyaretinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getiren Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Mert ise “Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran'ın ülke genelinde tüm gazeteleri birebir ziyaret ederek basın emekçilerini dinlemesini çok önemsiyorum.  Rıdvan bey bugün İstanbul'da bizi ziyaret etmekte fakat aynı zamanda 81 ilde hemen hemen her yayın organını ziyaret ederek gerek gazete yöneticileri ile gerekse basın emekçileri ile sık sık istişare yapıyor. Bu basın dünyasının iyileşmesi ve gelişmesi açısından çok önemli bir davranıştır. Özellikle pandemi döneminde kamu kurumları içerisinde ilk tedbir alan kurumlardan birisi Basın İlan Kurumu olmuştur. Kurumun tedbirleri sayesinde ülke genelinde tüm gazeteler, gerek ciddi bir nefes almış gerek ise covid salgınını biraz daha hafif atlatmıştır. Sayın Duran'a bu tutumundan dolayı da bir basın emekçisi olarak ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.



DİJİTAL YAYINCILIK DESTEKLENMELİDİR

Önümüzdeki dönemde dijital ve internet yayıncılığına daha çok ağırlık vereceklerini ifade eden Mehmet Mert, “Aslında biz gazete yöneticileri gün geçtikçe basılı yayınları azaltıp dijital yayıncılığa ağırlık verdiğimiz gibi, Basın İlan Kurumu yönetiminin de bu yönde iyileşmeler ve kararlar alması gerektiğini düşünüyoruz. Rıdvan beyin göreve gelmesi ile 41 ilde temsilciliği olan kurumun 81 ilde temsilciliğe ulaşması, belediyelerin meclis kararlarının yayın organlarından yayınlama yönünde çalışmalar başlatması, icra ilanları ve benzeri bir takım ilanların gazeteler yolu ile yayınlanması için gerekli tedbirlerin alınması önemli. Bunların yanında basılı yayınlar dışında dijital ve internet yayıncılığının dengeli olarak daha çok desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.