Tazminat gazetecinin hakkı!

Tazminat gazetecinin hakkı!
AYM, 5 yıldan az kıdemi bulunan gazetecilere kıdem tazminat ödenmemesi ve 1 yıl içinde 6 aydan az olan çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmamasını düzenleyen yasa hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara 21. İş Mahkemesinin başvurusu üzerine beş yıldan az kıdemi bulunan gazetecilere kıdem tazminat ödenmemesi ve bir yıl içinde altı aydan az olan çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmamasını düzenleyen yasa hükmünü Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Ankara 21. İş Mahkemesi, söz konusu düzenlemeleri içeren 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’un 6. maddesinin 1. fıkrası ile 7. fıkrasının ikinci cümlesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. 4 Mayıs’ta başvuruyu görüşen AYM, düzenlemeleri Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Karar, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın hükmünde şu ifadeler yer aldı: "13/6/1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'un 4/1/1961 ve 212 sayılı Kanun'un 1. maddeyle değiştirilen 6. maddesinin; A. Birinci fıkrasının, B. Yedinci fıkrasının ikinci cümlesinin, Anayasa'ya aykırı olduklarına ve iptallerine 4/5/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi." 6. maddenin iptal edilen fıkraları şöyle: “Meslekte en az beş yıl çalışmış olan gazetecilere kıdem hakkı tanınır. Yıllık hizmetin altı aydan ay kısmı nazara alınmaz.”

Olumlu bir karar
Avukat Devrim Avcı, AYM'nin kararını olumlu bir karar olarak değerlendirdi. Av. Avcı, “Gazetecilerin kıdem şartı için 5 yıl beklemeleri gereksizdi. Meslekte çalışan gazeteciler için olumlu bir karar olarak yorumluyorum” dedi. İşçilerin 1 yıl çalışmayla kıdem tazminatına hak kazandığını belirten Avcı, "Ancak gazeteciler 5 yıl bekliyordu. Genel uygulamanın 1 yıl olup gazeteciler açısından 5 yıl beklenmesinin nesnel koşulları, uygulamada tam olarak açıklanamıyordu zaten. Mahkeme bu durumu, ‘kanun üzerinde eşitlik ilkesi’ üzerinden tartışmış ve bu karara varmış" değerlendirmesinde bulundu. Avukat Devrim Avcı şöyle devam etti: “Niçin bekleniyor belli değildi. Neden 5 yıl, bu 5 yılda ne olacak gibi onlarca soru vardı. AYM kıdem tazminatını mülkiyet hakkı üzerinden ele alıp eşitlik ilkesi üzerinden tartışmış ve bunu Anayasa'ya aykırı bulup iptaline karar vermiş. Dolayısıyla meslekte çalışan gazeteciler için olumlu bir karar olarak yorumluyorum.”

HABER: ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.