Memleketimden insan manzaraları

Yarım simit, yarım çorba, az ekmek..yarım kilo et. iki domates, tane ile meyve... Benzine, şekere, kahveye ve ayçiçek yağına kota....
"Kış günü turfanda sebzeleri kullanmak zaten sağlığa da çok faydalı değil"
Suçlu kuyruktakiler ve trol medya!

TÜRKİYE öyle garip bir cendere içinden geçiyor ki inanıyorum ileride bizden sonraki nesiller bu ülke neler yaşamış? Neler olmuş? İnanılmaz diyeceklerdir. Sadece şu son 15-20 gün içinde siyasette ve ülkemizde yaşananlara şöyle bir göz atsak bana hak vereceksiniz. Şimdi başlıyoruz. Ülkemizin ne kadar iyi ne kadar doğru yolda olduğuna dair açıklamalara bir göz atacağız hep birlikte.
İlk açıklama gündemin ana ve sıcak maddesi benzine yapılan ve artık 2 haneli rakamlara çıkacağı için teknik olarak bir ay hazırlığı sürecek zamlarla ilgili. AKP Erzurum Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi İbrahim Aydemir, benzin kuyrukları hakkında açıklama yaptı. Akaryakıta art arda gelen zamlardan sonra benzin istasyonlarında oluşan araç kuyrukları hakkında konuşan AKP’li Aydemir, “Zamlarla ilgili benzin istasyonlarında bir kuyruk yok arkadaşlar. Kuyruk nereden kaynaklanıyor biliyor musunuz? Bunu ben Plan Bütçe Komisyonunda bir iki defa daha altını çizerek söyledim. Araç sayısı fazla ondan kaynaklı” dedi.

 

Suçlu kuyruktakiler!


AKP’li Aydemir, kuyruklarla ilgili fotoğraf ve görüntüleri ise trol medyanın işi diye niteleyerek şöyle konuştu: “Bunu ara ara o resimleri gösterip sanki efendim zamlardan kaynaklı kuyruk varmış gibi göstermeye çalışan özellikle troll medyada bir kesim var. Onların aktarımıdır bu. Dolayısıyla böyle bir şey yoktur diyorum.”
Ya gördünüz mü dostlar.Zamma zamcık diyenlerden incilere devam edelim. Bunlar özlü sözler tarihte hak ettiği yeri almalı bence.  Bi başkasına geçelim yine zam savunması ama rahmetli Özal'ın zamanında "Benim memurum işini bilir" dediği gibi bir açıklama buda. AKP'li Vekilden Ücretli Otoyol Savunması: 'Vatandaşımız Zekidir, Parası Yoksa Eski Yolu Kullanır'..AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, muhalefet milletvekillerinin ücretli otoyol eleştirilerini 'Vatandaşlarımız çok zekidir, yola çıkarken kendilerini bir kontrol ederler, öyle yola çıkarlar. Cebinde parası yoksa eski yolu kullanır, eski yolun seyahat rahatlığını da yaşayarak görür' sözleriyle yanıtladı. Görüyorsunuz değil mi ?

 

Ülkede yokluk yok!


AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez, döviz kurundaki yükseliş ve artan gıda fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede dış güçleri suçladı. Etyemez “Ülkede yokluk denen bir şey yok” dedi. Etyemez, bugün Konya’nın yerel televizyon kanalı Kontv’de “Ankara Konuşuyor” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Etyemez, döviz kurunun rekor kıran yükselişini ve artan gıda fiyatlarının sebebini dış güçlere bağladı.
 

Dış güçler fena


Gezi eylemleri ve FETÖ’nün bir takım girişimlerine rağmen sonuç alamadığını ve ekonomi üzerinden saldırmaya çalıştıklarını savunan Etyemez, “Daha önceki girişimlerinden sonuç alamayanlar, yıllarca Gezi olayları denediler, FETÖ bir takım hadiseleri denedi, buradan bir sonuç almadılar.
Gelip şimdi milletin cebindeki paraya, mutfağındaki ekmeğe saldırmaya çalışıyorlar. Çok net söylüyoruz. Ülkede yokluk denen bir şey yok. Her şeyde bolluk ortada. Ama birileri para kazanacak diye, olayı manipüle ederek buradan bir kargaşa çıkartmanın hesabını yapıyorlar. Buradan bir sonuç alıp Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti düşmanlığı, millet düşmanlığı yapıyorlar. Siyasi rant elde edeceksin diye bu ülkenin kaybetmesini istemek doğru değil” dedi.
Gördünüz mü ? Dostlar memleket güllük gülistanlık ta haberimiz yok bizim. Allah başımızdan eksik etmesin bu vekillerimiz bie durumun gerçeğini açıklamaya devam ediyorlar. Bizde dinlemeye vakti gelince de hesabını sormaya kararlı olarak bekliyoruz. Bir başka ilginç açıklama da zamlarla ilgiliydi o da şöyle. bakın neler söylenmiş;

 

Mini mini zamlar!


Kanal 42 TV'de yayınlanan Sümen Altı programına konuk olan 25. ve 26. dönem AKP Konya Milletvekili Dr. Hüsnüye Erdoğan, açıklamalarda bulundu.Erdoğan, ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunurken, doğal gaz, elektrik ve akaryakıta muhalefetin büyüttüğü ve sürekli dile getirdiği kadar bir zam gelmediğini savundu.

AKP'li Hüsnüye Erdoğan, şöyle konuştu: "Zam yapılmıyor değil, yapılmak zorunda. Girdi neyse, bir miktar yansıması olacak. Kaleciye top gelince biraz yumuşatır ya göğsüyle, hükümet şuan aynen öyle yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ben biliyorum, onun şefkatini, merhametini, milletimize olan sevgisini, bağlılığını, sevdasını… O, topu alıp, biraz göğsünde yumuşatıyor. Taşıyamayacak hale gelince de yükü mecburen yansıtıyor"

 

Büyüyen bir ülkeyiz biz


"Türkiye'de o kadar pahalı bir benzin yok. Muhalefet çok yükleniyor" diyen Erdoğan, yurttaşın şikayet etmekte haklı olduğunu ancak onların dertlerine yine AKP ve Erdoğan'ın derman olacağını söyledi. Geçen yıl doğal gazın birim fiyatı 1.99'du, şu anda 2.33. Doğa lgaza zam gelmiştir ama mini mini gelmiştir. Avrupa'ya bakıyorsunuz, İngiltere'ye vesaire Hollanda, İsveç'te 3 kat artmış fiyatı. Elektrik ile ilgili de fiyatlar en az Türkiye'de. Avrupa ülkelerinde fiyatlar iki katı. Türkiye, pandemi sürecinde kazananlar sınıfında yer aldı. Bunun en güzel örneği de büyüme rakamları. Yahu kardeşim büyüyen bir ülkeyiz yani. Doğal gaz ve elektrik zammını muhalefetin şişirdiğini düşünüyorum."
Devam edelim değil mi sevgili okurlarım. Bir Pazar neşesi kıvamında bu yerinde ve doğru analizler içeren açıklamaları sizlerle paylaşmaya. Bu da bir başka bomba. "Ekmek bulamazsanız pasta yiyin" der gibi iyi mi...


Krize çözümü buldu!
 

AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, artan gıda fiyatlarının ardından yoksullukla boğuşan yurttaşlara önerilerde bulunarak, "Normal şartlarda ayda iki kilo et yiyorsak yarım kilo yeriz. Domatesi iki kilo yerine iki tane alırız" dedi.
AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, artan gıda fiyatlarına ilişkin yurttaşlara önerilerde bulundu.Demirbağ şunları kaydetti:
"Ekonomik sıkıntı çekebiliriz. Bizim gideceğimiz bir yer yok, öncelikli olan vatandır. Normal şartlarda ayda iki kilo et yiyorsak yarım kilo yeriz. Domatesi iki kilo yerine iki tane alırız. Kış günü turfanda sebzeleri kullanmak zaten sağlığa da çok faydalı değil. Bunlara, bu fırsatçılara tefecilere, bu fırsatı vermeyelim derim ben."İBB’ye ‘ekmek’ çağrısında bulunan AKP’li başkan sosyal medyanın diline düştü

 

Başkan Sayan güldürdü!


Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, ekmek fiyatlarını 1,4 TL'ye düşürdüklerini duyurarak, "En ucuz ekmeği satıyoruz" dedi ve İBB'ye "Siz de ekmek fiyatını düşürün" çağrısında bulundu. Sayan, İBB'nin 1,25 TL'den ekmek sattığını unutunca sosyal medyanın diline düştü. İBB'den Sayan'a verilen yanıtta, "Ağrı’ya Halk Ekmek gönderelim de belediye zarar etmesin. Bu hesapla Ağrı batar” denildi.
Konuyla ilgili açıklamasında Savcı Sayan, İBB'nin bunu örnek alması gerektiğini söyledi. Ancak İBB’nin 1,25 TL'ye ekmek sattığını unutan Sayan, sosyal medyanın diline düştü.
Kamera karşısına geçerek açıklamada bulunan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, İBB'ye seslenerek şöyle konuştu: “İstanbul'da belediye başkanı da inşallah Ağrı'yı örnek alır. Ekmeği daha da aşağı indirmek için çaba sarf eder. Milleti korkutmak, tedirginlik yaratmak için 4-5 liralık fiyatlardan bahsetmez. İstanbul Halk Ekmek eğer bizim maliyetlerimizde üretemiyorsa, biz ekmek üretip oraya gönderelim diyeceğiz ama ayıp olacak. Biz Ağrılı kardeşlerimizle 1,4 TL'den ekmek satışına devam edeceğiz. Herkese afiyet olsun. Ekmek bizim için kutsaldır.” Ekmek üretiminin yapıldığı yerde incelemelerde bulunan Sayan, “Düşmanlar boşu boşuna sevinmesin. Türkiye'nin ekmeği de var, stoğu da var, unu da var…Yeter ki dışarıdan etkilenip algı yapmasınlar…Bizi Suriye gibi, Irak gibi, Lübnan, Libya gibi yapmak istiyorlar. Bunlara müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
İBB Sözcüsü Murat Ongun ise Savcı Sayan'a cevaben açıklamasında, “Ağrı'ya Halk Ekmek gönderelim de belediye zarar etmesin. Bu hesapla Ağrı batar” ifadelerini kullandı. İBB Halk Ekmek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgen Nama, son 3 ayda buğday fiyatlarının yüzde 25 artmasına, elektrik, doğalgaz gibi girdi maliyetlerin olağanüstü artmasına rağmen ekmeğe zam yapmadıklarını belirtmişti. Nama, “Bu artışlara rağmen bu çetin kış koşullarında İstanbullu yurttaşlarımıza Halk Ekmek 1,25 liradan satılmaya devam edecek” açıklamasında bulunmuştu.

 

Ekonomistler uyarıyor


Ekonomist bilim insanı Özgür Demirtaş: "TCMB faizi indirirse tarihteki en kötü hatalardan biri olacak" demişti. Ekonomist Özgür Demirtaş, isim vermeden Erdoğan'ın "faiz sebep-enflasyon sonuç" tezinin sonucunun yüksek enflasyon olarak döndüğüne işaret etti. Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye’de 1-2 yıldır akademide hiç yeri olmayan “Faiz sebep-enflasyon sonuç” teorisinin denendiğini ve sonucun “büyük enflasyon” olarak ortaya çıktığını kaydetti.
Demirtaş ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulundu: “Faiz sebep- enflasyon sonuç” gibi akademide hiçbir yeri olmayan şeyi son 1-2 yıldır deniyor. Sonuç ortada: Büyük enflasyon.”Demirtaş şunları dile getirdi: “Daha da denemek mi istiyorsunuz? Eğer kendinize güveniyorsanız, buyurun indirin yarın faizi bir seferde 500 baz puan sonucu hep beraber görelim. Eğer yarın Merkez Bankası faizi 200 baz puan (veya daha fazla) indirirse tarihe yapılan en kötü hatalardan biri olarak geçer. Yapmayın. yapmayın…”
Türkiye:"Faiz Sebep Enflasyon sonuç" gibi Akademide hiçbir yeri olmayan şeyi son 1-2 yıldır deniyor. Sonuç ortada: Büyük Enflasyon Daha da denemek mi istiyorsunuz? Eğer kendinize güveniyorsanız, Buyrun indirin yarın faizi bir seferde 500 Baz puan sonucu hep beraber görelim
Demirtaş , “İnsanın uykusu gelmiyor. Lütfen faiz indirimi yapmayın. Geri dönülmesi çok çok zor tahribatlar yaratıyorsunuz. Mega enflasyonun önünü açıyorsunuz. Faiz indirimi ile malları değerlenen Zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir yapıyorsunuz. Gelin dönün bu yoldan. Yapmayın.” çağrısında bulundu.


DERT ÜSTÜ MURAD ÜSTÜ

Şimdi son durum tespiti ile bu bölümü kapatarak. Türkiye'de "Dert üstü murad üstü" bir eli yağda bir eli balda yaşayan asgari ücretlilerin, işsizlerin, gençleri hayal dünyasındaki Türkiye'ye bakacağız ama son olarak şu faiz döviz işini de ele alalım tabii. Öyle bir ülke olduk ki yakıt istasyonları Benzin satmadı. benzin yok dendiğini de gördük duyduk bundan geri kalmadık. Daha kötüsü ne olabilir ki? Faiz ve döviz ile ilgili kopan kıyameti bir bardak suda koparılan kıyamete benzeten AKP iktidarı faiz indiriminde kararlı görünüyor. Şöyleki; AKP, ‘kur baskısına direnme’ kararı almış Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ çıkışı sonrası TL’nin yabancı paralar karşısında hızla değer kaybetmesi Ankara’da hareketliliğe neden oldu. AKP’li yetkililer yaşananları ‘geçici tepki’ olarak değerlendirdi. Erdoğan’ın düşük faiz ısrarından etkilenen Merkez Bankası’nın, yüzde 20’ye yaklaşan enflasyona rağmen son üç ayda 400 baz puan faiz indirmesiyle TL’de tarihi değer kayıpları yaşanıyor. Cumhurbaşkanı, TL’deki değer kaybı nedeniyle meydana gelen fiyat artışlarının yatırımları doğrudan etkilemeyeceğini öne sürmüştü. Bu açıklamalardan sonra dün gün içinde dolar/TL 13, avro/TL ise 15’in üstünü görmüştü. Erdoğan’ın istekleri doğrultusunda gelen indirimlerin TL’ye sadece üç ayda faturası yüzde 35’i buldu.


TEPKİ GEÇİCİ ARTIŞ KALICI

AKP kurmayları, dövizdeki dalgalanmayı, Erdoğan’ın açıkladığı ‘yeni ekonomi modeli’ne yönelik piyasaların verdiği geçici tepki olarak yorumladı. Erdoğan’ın pazartesi günkü kabine toplantısındaki “Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya ülkemizde eskiden beri hakim olan anlayışı sürdürerek yatırımdan, üretimden, büyümeden, istihdamdan vazgeçecektik ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek tarihi bir mücadeleyi göze alacaktık” açıklamasına dikkat çeken AKP’liler, ‘kur baskısına direnerek’, düşük faiz ile yatırımın teşvik edileceği bir ekonomi modelinin denenmesi kararı alındığı vurguladı.

Evet dostlarım.yazının başından bu yana reklamları izlediniz. Şimdilik bir nokta koyalım ve bir de bu açıklamaların doğrudan muhatabı olan bizler yani yurttaşlar ne durumda. Ne yapıyor. Nasıl geçiniyorlar göz atalım dilerseniz. Yarım simit, yarım çorba, az ekmek.. iki domates, tane ile meyve... Benzine, şekere, kahveye ve ayçiçek yağına kota... Yukarıda sıralananları Allah korusun bir CHP iktidarı döneminde yaşasa idik.Bugün iktidar ve trolleri ortalığı ateşe verir hepimizi topa tutarlardı. Düşünsenize CHP iktidarında benzi 10 lira olmuş neredeyse. Dolar 11 Euro 12 çeyrek altın 1100 lira.. Yıkarlardı ortalığı.


VATANDAŞLAR İSYAN ETTİ
Yılbaşından beri döviz kuru yüzde 61 yükseldi. Aynı dönemde temel gıda ürünleri olan un, yağ, şeker ve pirinç fiyatları neredeyse yüzde 50’nin üzerinde zamlandı. Zamlara, Türk Lirası'nın da gün geçtikçe değer kaybetmesi eklenince vatandaşların maaşları adeta eridi. Geçinmekte zorlanan vatandaşlar isyan etme noktasına geldi.
Türk Lirası’nda görülen tarihi değer kaybı sonrası her şeye zam geldi. Vatandaşların iktidarın ekonomi politikalarının ardından TL’deki şiddetlenen erime ve  yağmur gibi zamlara karşı düşünceleri şu şekilde: "Sadece temel ihtiyaç malzemelerine değil her şeye üst üste zamlar geliyor. Durum çok kötü. Yağ, şeker, dolar, euro, altın ve akaryakıt fiyatları arttı. Bu durumda artık geçinmek çok zorlaştı. Hele ki tek maaş ile geçinmek neredeyse imkansız. Ben evin tek çalışanıyım, ay sonunu getirmekte zorlanıyorum."
Esnafın derdi büyük . Esnaf diyor ki "Tüm maliyetlerimiz arttı. 60 liraya aldığımız çiçek yağı 90 liraya çıktı. Ekmek 1,5 liradan 2,5 liraya çıktı. Haliyle bu bizi sarsıyor. Yapacak bir şeyimiz yok. Bekliyoruz, kur ne kadar yükselecek diye İnsanlar artık dışarıda yemek yemiyor. Millet ekmek alamayacak duruma geldi. Fiyat 2,5 lira  deyince kaçıyor millet… Bir çorba bile içmeye mecali yok milletin. Yarım çorba içiyor 1 ekmek 1,5 ekmek yiyip öyle gidiyor. Son zamanlarda bu durum çok sık olmaya başladı. Adam geliyor çorbanın fiyatını soruyor cebinde parası yok. Yarım çorba içip gidiyor."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi