2023 yılında devlet memuru nasıl olunur ve şartları nelerdir?

2023 yılında devlet memuru nasıl olunur ve şartları nelerdir?
Devlet memuru nasıl olunur, nereden mezun olması gerekir ve şartları nelerdir?

Lisans mezunu kişilerin devlet memuru olabilmesi için Lisans KPSS’ye (kamu personeli seçme sınavına) girmesi gerekir. Lise mezunu kişiler ise Ortaöğretim KPSS sınavına girmeli ve sınavdan yeterli puanı almaları gerekir. Bu puanlar ile 2 yıl içinde tercih yapılabilir ve tercih sonrası mülakattan da geçilirse memur olmaya hak kazanılıyor.



Memur olma şartları

T.C vatandaşı olmak: Temel şartlardan biri T.C vatandaşı olmaktır.

18 ila 35 yaş aralığında olmak: Devlet memuru olacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Memur alımları için belirlenen alt veya üst yaş sınırı taşıyor olmak gerekir.

En az lise, önlisans veya lisans mezuniyetine sahip olmak: Yüksekokul ve lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekir. En az lise, önlisans veya lisans mezuniyetine sahip olunmalıdır. Alım yapılacak devlet kadroları için gerekli öğrenim şartlarının sağlanması gerekir.

Devlet memuru olmak için KPSS’ye girmiş olmak ve en az 70 puan almak gerekiyor: KPSS sınavından geçerli puan alınması ve tercihlerden atanmak gereklidir.

KPSS sınavları öğrenim derecesine göre ikiye ayrılmaktadır: Birincisi ön lisans ve ortaöğretim olarak, İkincisi ise lisans mezunları olarak yapılmaktadır.

Herhangi bir suç ile yargılanmamış ve hüküm giymemiş olması gerekir.

Güvenlik soruşturmasında olumsuz şart ile karşılaşmamış olunması gerekir.

Kamu haklarından mahrum olmamak gerekir.

Erkek adayların askerliğini tamamlamış olması gerekir.

Bu şartların dışında, her kamu kurum ve kuruluşunun kendi belirlediği şartları olabilir onlara da uygunluk sağlanması gerekir.



Memur olmak için hangi bölüm okunmalıdır?

Kadrolara göre değişkenlik göstermektedir. Hukuk veya maliye okuyanlar kaymakam olabilir. Eğitim bilimleri mezunları öğretmen olur. Kişi, ön lisans ya da lisans derecesinde bir okuldan mezun olunmalı, sonra KPSS sınavında başarı kazanmalıdır. Kişi, okuduğu bölümde tercih edeceği kadroları belirdikten sonra atandığında kadroda memur olabilir. Şartlar ve tüm belgeler tamamlandıktan sonra memur olabilir.


Engelli devlet memuru nasıl olunur?

2023’te %40 ve üzeri engelli olanlar engelli memur istihdam koşulları kapsamında memur olmak için başvuru yapabilirler. Alım şartlarını sağlayan kişiler, sonuçlarına göre e-KPSS’ye girerek veya kuralara kayıt yaptırarak engelli devlet memuru olabilirler.

İlgili Haberler

Kaynak:Berrin Ozan Yeşiltepe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.