Meseleleri mesele etmezseniz, ortada mesele kalmaz!

Evet bu yazının girişine Türk siyasetinin duayeni 9.Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel'in bugünlerde yaşadıklarımızla örtüşen bir sözünü aldım. Demirel; "Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz" demiş. Tıpkı bugün adeta olan biten karşısında üç maymunu oynayan günümüz siyasetçileri ve iktidarı gibi.
 

Bakın enflasyon almış başını gitmiş talimatlı TÜİK; sanırsın dert üstü murat üstü gibi rakam açıkladı. Ülkede enflasyon %20. Hadi bakalım peki o zaman buna da ne derseniz merak ediyorum. Rakamlarla açıklayayım. Türkiye'de Tuvalet kağıdı bile 131 TL. oldu. Vallahi İstanbul da çakıl taşı da kalmadı ki kullanalım.
 

Sene başında 32 yıl sonunda 131 lira
Altı üstü deyip geçmeyin lütfen. İstanbul'da 32'li tuvalet kağıdı; 7 Ocak 2021 : 32,90 ₺ idi. 7 Aralık 2021: 131,50 ₺ oldu. 11 aylık zam oranı : %299,70. Ama TÜİK, Yılık #enflasyon : %21,32. Gelin çıkın işin içinden.Yine Demirel'e dönelim ne diyor. Diyor ki; "Fiyatlar günden güne artıyorsa memlekette pahalılık var demektir." ya gördünüz mü durumu. Bakın "Yağmur yağarken ben ıslanmam diyemezsin".
 

Ülke yangın yeri iken buda teğet geçer diyemezsiniz. Derseniz de inandırıcı olamazsınız.Açıkçası kriz teğet değil milyonları delip geçiyor her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz. İktidar kendi havasında.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomiyi değerlendirip: “Düşük faizle kuru da, enflasyonu da aşağıya çekeceğiz. Kur ataklarını tersine çevireceğimize inanıyorum. İnşallah teğet geçecektir. Bankada, yastık altında dövizi olanları yatırıma davet ediyorum.”dedrken gerçekle çok daha acı.
 

Oysa işçi, memur, emekli, esnaf ve çiftçi kur yangınının neden olduğu zamlar altında inim inim inliyor. Vatandaş, “Kriz teğet değil, deldi geçti… Maaş yetmiyor, ay sonu gelmiyor. Yarı aç, yarı tok yaşıyoruz. İktidar görmüyor” diyor.
 

Krizin bizi teğet geçtiğini söylemek aklımızla alay etmektir. Bu teğet geçmiş haliyse, kriz anı nasıl olur tahmin edemiyorum. yurttaşlar "Ölüyoruz, ne teğet geçmesi? Ürün bulamıyoruz, fiyatlara yetişemiyoruz. Esnaf her geçen gün bankalara daha da borçlanıyor.Dolarla birlikte maliyetler yüzde 70 oranında arttı. Kim kriz teğet geçti diyorsa bilin ki yalan söylüyor. İşimiz Allah'a kaldı." diyor feryat ediyor.
 

Kriz hiçte teğet geçmedi Dostlar. Ne teğeti, içimizden geçiyor. Bir Manat 8 lira olmuş, bir Leva 7 lira. Paramız pul, halkın alım gücü sıfır olmuş, ayıptır günahtır.Ancak İktidarın “Faiz sebep, enflasyon sonuç” politikası vatandaşa zam olarak yansıyor. Millet yandı. İktidar hâlâ “kriz yok, her şey yolunda” havasında…
 

İki ayda benzin yüzde 33, mazot yüzde 37 artmış. Hangi marketi fırsatçılıkla suçluyorduk? Birde Zam yağmuru sürüyor. Dünden itibaren benzine 77 kr, motorine 31 kr zam. Bakın sakın akaryakıt istasyonlarına gidip stokçuluk yapmayın. Cumhurbaşkanı kızıyor.
 

Beş kilo süt 50, bir karton yumurta 57 lira
Piyasa öylesine coştı ve öylesine acaip şeyler yaşanıyor ki kimse bir gün sonra markete alışverişe gittiğinde naslı bir etiketle karşılaşacağını bilmiyor. Ve bu millet hiç bu kadar sahipsiz ve acz içinde bırakılmamıştı.Yirmi yıllık AKP iktidarı ülkenin tümünü yoksulluğa açlığa mahkum etti. Pardon beşli çete ve yandaşlar hariç. Tıpkı Katarlılar gibi. Ne diyorlar bakınız. "Katar Dışişleri Bakanı Es-Sani: Ekonomik gidişat nedeniyle Türkiye’de ortaya çıkacak fırsatları değerlendiriyoruz" Koca ülke batan geminin malları gibi ipliği pazara çıkmış yazıktır bu ülkeye bize ve biz bunu kesinlikle hak etmiyoruz. Bizim değerlendiremediğimiz fırsatları onlar değerlendirecek.Ne kadar üzücü bir durum aslında !
 

Dostlar. Bir kilo süt 10 lira, 1 litre benzin 10.55. Bir karton yumurta 57.75 lira bir klio biftek ise 130 lira. Bu hesabı yapmaya yürek yetmez ayın sonunu da kimse getiremez.
 

Benzine acımasız zamlar erken geldi
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışını duyurdu. 09/12/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 77 Motorinde 31 KRŞ/LTPompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olduğunu açıkladı. Bu acımasız zamların ülke genelinde pompa sistemleride yapılacak ayarlama sonrasında yeniyılda gerçekleşmesi bekleniyordu. Ne var ki zam yeni yılı da beklemedi.
9 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere benzinin litresine 77 kuruş, motorinin litresine de 31 kuruş zam geldi. Böylece bugünkü zamla 10 TL’yi geçen motorinin ardından benzin fiyatlarının da 10 TL’yi aşmış oldu.
Motorinin litre fiyatı Ankara’da 10,05’den 10,36 TL’ye, İstanbul’da 9,99 TL’den 10,30 TL’ye, İzmir’de 10,07 TL’den 10,38 TL’ye yükseldi
 

Süte zam fiyatları birden uçuruverdi
Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi tarafından süt üretim maliyetlerindeki artış sebep gösterilerek, çiğ süt tavsiye satış fiyatına 1,50 TL zam yapıldı. Buna göre çiğ sütün litre satış fiyatı 4,70 TL oldu. Çiğ sütteki fiyat artışı üreticiyi sevindirirken tüketicinin tepkisine neden oldu. Tüm süt ürünlerine yüzde 100 varan oranlarda zam geldi.
Yurttaşlar ise elbette zamlara tepkili. Satışlarda yarı yarıya azalma yaşandı. Yeni zamlarla yoğurdun kilosu 20 liraya, tereyağı 68 liradan 98 liraya, şişe süt 6 liradan 10,5 liraya yükseldi. Peynir çeşitlerinde de yüzde 50'den başlayan artışlar görüldü.
 

Bebek maması kilitte bu ayıp yeter
TBMM'de bütçe görüşmelerinde konuşma yapan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, kürsüye kilitli çocuk mamasıyla çıktı. Arık, "Benim ülkemde çocuk maması kilit altına alınmışken ben nasıl bilim ve teknolojinin bütçesini konuşabilirim?" dedi. Arık, "Benim ülkemde çocuk maması kilit altına alınmışken ben nasıl bilim ve teknolojinin bütçesini konuşabilirim? Bu bütçe milletin bütçesi olsaydı yeni doğan bebeğin maması kilit altına alınır mıydı?" diye konuştu.
 

Çarpıklıkarı sıraladı
Arık; "Bu iktidarın AR-GE çalışması, bilim, teknoloji gibi bir önceliği yok. Dolayısıyla Bilim ve teknolojinin bütçesi üzerine konuşmak benim için büyük bir talihsizlik. Günlük elektrik faturasının 60 lira olduğu, buna karşılık TÜBİTAK'ın üniversitelere proje başına ortalama 35 bin lira kaynak aktardığı bünyede ben hangi bilimi anlatayım? Sayın Erdoğan'ın ekonomist, hayvanat bahçesi müdürünün TÜBİTAK'a müdür olarak atandığı bir ülkede ben hangi bütçeyi anlatayım?"dedi.
 

Zamlar yağmur gibi geliyor
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 10 Kasım'da aldığı karar ile 230 gram ekmek 2,5 TL'den satılmaya başladı. Ancak aradan kısa süre geçmesine rağmen birçok fırında hem ekmeğin gramajı düştü hem de fiyatı 3 liraya çıkarıldı.
Dolar kurunun yükselmesi sonrasında başta ayçiçek yağı olmak üzere gıda fiyatlarına zam üstüne zam geldi. Son günlerde adeta gram altınla yarışan yumurtanın fiyatı 35 TL'yi geçti. Bazı marketlerde ise 60 TL'yi buldu. Ekmek ve yumurtaya gelen zamlar vatandaşların kahvaltı yapma imkanını da zorlaştırdı. Yumurta ve ekmeğe bir ay boyunca hiç zam gelmese ve her gün bir kişi bir ekmek ve bir yumurta yese aylık maliyet 110 TL'yi buluyor. 4 kişilik bir aile de ise bu rakam 430 TL'yi geçiyor.
 

Yirmi yılın en kara Kasım ayı oldu
Kasım 2021, dolar kurundaki yüzde 40,3'lük artışla TL için son 20 yılın en kara ayı oldu. Kur artışlarının Hazine ve özel sektöre toplam maliyeti sadece kasım ayı için 1 trilyon TL'yi aştı.
2021 yılı Kasım ayı, Türkiye ekonomisi ve Türk lirası için tarihi bir ay olarak kayıtlara geçti.Artan enflasyona rağmen eylülde Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlamasıyla düşüşe geçen TL için kasım, yere çakıldığı bir ay oldu.
 

1 Kasım'a 9,50 seviyelerinden başlayan dolar/TL, 30 gecesi 13,95'lik zirveyi görerek tarihi bir yükseliş gösterdi. Bloomberg verilerine göre, 2021 yılı Kasım ayı, yüzde 40,3 ile dolar/TL kurunda 2001 krizi sonrasında en fazla artış kaydedilen ay oldu.Türkiye'de ekonomik ve siyasi hayatı sarsan 2001 krizinde Şubat ayında kur artış oranı yüzde 43,2 olmuştu.
 

Ağustos 2018 krizi de aşıldı
Bir başka kur krizinin yaşandığı 2018 yılı Ağustos ayında dolar/TL'de artış oranı yüzde 33,1 olmuştu. Böylece Kasım 2021'de kur artışında üç yıl önceki kriz seviyesi de aşılmış oldu. 1981 yılından bu yana, Kasım 2021'dekini aşan kur artışları, Şubat 2001 dışında sadece yüzde 100'lük artışla Nisan 1982 ve yüzde 50'lik artışla Ekim 1983'te olmuştu. Böylece son 40 yılda dolar/TL'nin en fazla arttığı aylar içinde Kasım 2021 dördüncü sırayı almış oldu. Kur artışıyla birlikte, ekimde yüzde 19,9 olan resmi enflasyonun, gelecek aylarda daha da yükselmesi ve yüzde 30’a ulaşması bekleniyor.
 

Borçlarımız katlanarak arttı
Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle dolar kuru kasımda yüzde 40,3 oranında artarken, 144,1 milyar dolar döviz borcu olan Hazine’ye kur artışının ek faturası yaklaşık 550 milyar TL oldu. 2021 yılı Ağustos ayında 2 trilyon 95 milyar TL olan Hazine’nin borç stoku, Ekimde 2 trilyon 269 milyar TL’ye yükselmişti. Borç stokun artış, kasımda hızlandı. Hazine’nin borç stokunun ekim itibarıyla tam yüzde 60’ı döviz ve altın cinsi olduğu için, kur artışının Hazine’ye maliyeti çok yüksek oluyor.
Reel sektörde döviz açığı 123.6 milyar dolar
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCMB’nin faiz indirimiyle birlikte ticari kredilerin ve yatırımların artacağı görüşünde. Ancak, şirketlerin büyük bir döviz pozisyonu açığı ve döviz kurlarındaki artış borç yükünü katlıyor. TCMB verilerine göre, finansal kesim dışındaki şirketlerin ağustos ayı itibarıyla 123,6 milyar dolarlık döviz açığı var. Döviz kurunda kasımdaki yüzde 40,3’lük 8,27’den 11,31’e gelmesi, reel sektör için yaklaşık 470 milyar TL’lik ek maliyet yarattı...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi