Millet İttifakı'nın adayı belli gibi ama!

Ülkemizde başka gündem yokmuş gibi, hemen herkes gelecekte yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Millet İttifakının adayının kim olacağına odaklandı.

Aslında bu durum yönetimde olan Cumhur İttifakının da işine geliyor. Düşünün akşamları televizyonlarda, pahalılık, yoksulluk, yokluk, yolsuzluk, işsizlik, kuraklık, borç batağına saplanmış insanlar, inim inim inleyen emekliler, emeklilik bekleyenler, atama bekleyen öğretmenler, 3 bin 600 ek gösterge beklentisi, Üniversiteyi kazandığı halde yurt bulamayan yokluktan dolayı ev kiralayamayan öğrencilerin durumunun mu konuşulması iktidar için iyidir? Yoksa yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Bey'in rakibi kim olacak, bugün seçim olsa kimler kime oy verecek araştırmalarına yapılan yorumlar mı?

Pek tabiidir ki ülke gündemini değiştirmek te usta olan iktidar için ikinci şıkkın konuşulması önemlidir.

İşte adaylar

Millet İttifakının ortaklarından İYİ Partinin lideri Meral Akşener, yaptığı açıklamada, kesinlikle Cumhurbaşkanı adayı olmadığını, kendisinin gelecekte yapılacak seçim sonrasında Başbakanlığa talip olduğunu açıkladı.

BU durumda İttifakın büyük ortağı CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı bir açıklamada, “Belediye başkanlarımız görevlerine bir devre daha devam etmeliler” dediğini hatırlayalım. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun seçilecek Cumhurbaşkanında aranılacak nitelik ve nicelikleri açıkladı mı?

Evet açıkladı ve işin garip tarafı ittifak ortağı olanlar ve dostların yaptıkları açıklamalar da bakılırsa herkes Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı kriterleri “Evet” diyor. Cumhurbaşkanında aranılacak kriterler incelendiğinde Kılıçdaroğlu’nun kendini tarif ettiği, kendi özelliklerini açıkladığı gün gibi ortada.

Bu durumda ne oluyor? Olacak basit ve net. Cumhurbaşkanı adayı sanki belli gibi. Yapılacak Seçimde Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı seçilecek, parlamenter sisteme geçmek için de Meral Akşener’i hükümeti kurmak üzere görevlendirilecek.

Bazı kesimlere göre şimdiki sistemde, “Başbakanlık” yok dese de, bir kararname ile bu konu çözülür.

Kılıçdaroğlu aday gibi ama!

Durum yukarıda belirtilen gibi olsa da, tabanda öyle görünmüyor. Parti içinden ve dışından görüşünü aldığımız bazı siyasetçiler, “Evet Kılıçdaroğlu tarife uygun ama, toplumdan kabul görüp tümünün oyunu alamaz” diyenler var.

Bir başka görüş, “Kılıçdaroğlu bu zamana kadar Erdoğan'a karşı çok seçim kaybetti. Erdoğan her fırsatta din figürünü kullanıyor. Seçimlerde daha da ileri giderek muhafazakar kesime ‘Bu Alevi ye mi oy vereceksiniz?’ diye bir söylem çıkarır ve bu durum Sünni kesim ve muhafazakar kesim de kabul görür. Bu durumda anketlerin gösterdiğine de dikkat edilip Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday olması daha başarılı ve gerçekçi olur. Seçimde kazanılır” diyenler var.

BU zamana kadar İktidar Partisi AKP’ye oy vermiş bir siyasetçi ise, “Gidişata iyi diyemeyiz. Tökezledik. Gelecekteki seçimden çok umutlu değilim. Millet İttifakı iyi bir adayla seçimi alır gibime geliyor. Kemal Kılıçdaroğlu, Karadenizli muhafazakar kesimden oy alamaz bu nedenle Millet İttifakı bana göre Mansur Yavaş’la seçime girmeli. Yavaş muhafazakar, ve milliyetçi kesimin oylarını alır ve seçimi kazanır” diye yorumladı.

Başka adaylar da var

Vaziyet yukarıda gibi gözükse de yine Millet İttifakını iktidara taşıyacak diğer adayları öneren deneyimli siyasetçiler de var.

Bunların görüşü ise, yine muhafazakarların ve Karadenizlilerin oyunu alacak durumda olan ve bu geçiş döneminde ağabeylik yapacak olan Murat Karayalçın adı ön plana çıkıyor.

Bir başka grup ise devlet adamlığı ve halkın içinden gelen ekonomiyi iyi bilen İlhan Kesici ile   Faik Öztrak’ı öne çıkaranlar var. Bu isimlerin devlet tecrübeleri göz önüne alınırsa bu dönemde de Cumhurbaşkanlığını iyi bir şekilde yönetip, parlamenter sisteme geçiş sağlayacakları savunuluyor.

Tayyip Bey aday olmayabilir!

Bir başka ve Ak Parti’ye yakınlığı ile bilinen bir deneyimli siyasetçi ise, yapılacak seçimlerde  Cumhurbaşkanlığı adaylığı için yeni bir yorum gündeme getirdi. Bu siyasetçi, “Recep Tayyip Bey'i tanıyorum özelliklerini inceliyor, davranışlarını biliyorum. Ülkemizin durumunun nereye gittiği belli, Yapılan Kamuoyu Araştırmaları ortada, Tayyip Bey, tüm bunları değerlendirildiğinde ve bu şartlarda seçime gidilecekse aniden karar verip Cumhurbaşkanı adayı olmadığını ve Abdullah Gül de olduğu gibi, ‘Benim adayım kardeşim filanca’ diyebilir” diyerek yeni bir durum ortaya koyuyor.

BU yorum değerlendirildiğinde olasılığı var mıdır yok mudur belli olmaz. Bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi