Milli tahammülsüzler!

Milli Bayramlarımızı zevkine ve keyfine göre iptal edenlere bu toplumun belli kesimi haricindeki diğer insanlar ses çıkarmayıp suskun kalabiliyorsa bu onursuzluktur.

Kaldı ki ulusal ve dini bayramların ulus bilincinin pekişmesinde, vatan sevgisinin gelişmesinde, ülke bütünlüğünün korunması bilincinin gelişmesinde çok önemli işlevi vardır.

Okullardan ve çocukların ellinden bu bayramların alınacak olmasının tek sebebi Ulusal değerleri eğitim sisteminden uzaklaştırmak ve tasfiye etmekten başka bir şey değildi.

Çünkü Atatürk ve onun değerlerine tahammülü dahi olmayan bu zihniyet terör bahanesiyle 30 Ağustos Zafer Bayramını, Van depremi sonrasında da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını acımız büyük diyerek iptal etmişti.

Oysaki AKP’li Bakan ve Vekiller aynı tarihlerde acılarını dindirmek için düğünden düğüne koşarak halay çekmekten de geri kalmamıştı.

Hatırlarsanız Milli Eğitimin, Akp’li Eğitimsiz bir bakanı yayınladığı bir genelge de “Soğuk hava dolayısıyla çocukların sağlığı bozulacağını, öğrencilerin derslere ilgisinin azaldığını ve bunun da motivasyon bozukluğuna yol açtığını ve bu yüzden kutlamaların sadece okullarda yapılmasının daha uygun olacaktır” diyerek adeta 1926 yılından beri kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı bu saçma bahanelerle baltalanmaya çalışmıştı.

Gerekçesi her ne olursa olsun hiç bir ulusal bayramın bu bahanelerle iptal edilemesi mümkün olamaz. Kaldı ki milli bayramlar için “düzenleme yapılıyor” diyebilmek kimsenin haddine değildi.

Bu göstergeler ülkemiz de gericiliğin günden güne hızla nasıl ilerlediğinin açık bir kanıtıdır. Bazıları yıllardır cemaat okulların da öğrenim gören öğrencilerin “milli bayramlara” neden kutlamadığını ya da neden katılım sağlanmadığını sormaya cesaret dahi edemiyordu.

Aslında bu bir cesaret değildi, bu geçmişte dedelerinin başaramadığını, günümüz torunlarının Cumhuriyetten intikam alma gayretiydi. Lakin dedelerinin kursağında kalan şey torunları için sadece “leyleğin ömrü laklakla geçer” misaliydi.

Demem o ki; bir insan da önce “Milli onur ve gurur” olacak. Eğer kişi de o onur ve gurur yoksa üstüne zorla koymaya çalışsanız da durmaz düşer.

Çünkü; Cumhuriyeti anlamak, milli bayramları coşkuyla yaşamak kişilik meselesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Sönmez Arşivi

40+1!

25 Kasım 2023 Cumartesi 00:01