Muharrem İnce ile 'Memleket Partisi' ne yapar?

Memleket Hareketi sloganı ile yola çıkan Muharrem İnce dün basın açıklaması düzenleyerek Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa ettiğini açıkladı.

"Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk İstanbul'u Samsun'a giderken terk etti, Ankara'dan İstanbul'u kurtardı. Ben de bu işgal altında olan Atatürk'ün emanetini işgalden kurtarmak için terk ediyorum. Hedefimiz 50+1" diye konuşan İnce bir bölen olmadığını, mecburum CHP'ye oy vermeye diyenlere seçenek olacaklarını kaydetti.

'Cumhur İttifakı'nı asla destekleyeceklerini, olur da ikinci turda kendisinin yarışta olmaması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı kim yarışacak onu destekleyeceklerini kaydetti.

*

Muharrem İnce'nin aşağı yukarı basın açıklamasından özetler bu kadar.

muharrem ince

Gelelim Muharrem İnce ile 'Memleket Partisi' ne yapar? Sorumuzun cevabını irdelemeye.

2023'de ve daha sonra siyaset sahnesinde kalacak isimler sıralanırken; Cumhurbaşkanı Erdoğan dışında, Ali Babacan, Ekrem İmamoğlu, Selahattin Demirtaş, Meral Akşener, Numan Kurtulmuş isimleri akıllara gelmekteydi.

Öncelikle Muharrem İnce kendi liderliğinde bir siyasi parti kurarak bu potada adını yazdırmayı başardı.

Kim ne derse desin, Muharrem İnce hemen hemen her siyasi görüşten oy alabilecek bir karekter olarak azımsanmayacak oy oranına sahip bir rakamı yakalayacaktır.

*

kamuoyunda dolaşan anketlere bakıldığında CHP'ye oy veren seçmenin en az %47'si Muharrem İnce'nin kuracağı partiye de oy veririm diyor.

Bütün seçmenlere sorulduğunda ise bu rakan %6'da kalmakta.

Bugün yüzde 6 oy veririm diyorsa yarın parti ortaya çıktıktan sonra bu rakam artacaktır.

*

Zaten daha parti kurulmadan CHP'den 3 milletvekilinin istifa ederek Muharrem İnce'nin yanında yer alması ve önümüzdeki günlerde en az 5-6 milletvekilinin daha Memleket Partisi'ne katılması mecliste İyi Parti'den sonra en çok grubu olan siyasi parti haline getirilecektir bu harekatı.

*

Her ne kadar Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül gibi CHP içerisinden çıkan liderlerin kurduğu yeni partiler, medyanın büyük bölümünü elinde buluduran iktidarın işine geldiği için medyada sık sık boy göstermiş olsa da.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında Muharrem İnce'nin ciddi bir kitleyi olumlu etkilediğini ve o kitlenin büyük bölümünü hala elinde tuttuğunu söyleyebiliriz.

*

Elli yıl sonra CHP'de %30 bandını geçmeyi başaran Muharrem İnce şayet seçim gecesi o bilindik hatalarını yapmamış olsaydı şimdiye kadar çoktan CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturmuş olurdu.

Aradan geçen sürede bu hedefine ulaşmak giderek uzaklaştığı için İnce yeni bir siyasi parti kurarak siyaset sahnesinde boy göstermeyi tercih etti.

*

Sonuçta by bir tercih ve inanç meselesi.

Dün de Muharrem İnce 'Andımız ilk seçimde yüzde 50'den fazla oy almak. Siyasi partiler bunun için kurulur. Ben ittifak ortağı olacağım, yüzde bir oy alıp meclise gireceğim diye kurulmaz' dedi.

Zaman gösterecek.

İlk seçimlere kadar Memleket Partisi gibi yeni partilerin ne yapıp edeceğini öncelikle ciddi anketlerden takip edeceğiz.

Ancak açıkçası ben anketlere de fazla itibar etmiyorum.

Zira son yıllarda, ABD seçimleri dahil anketler pek bir başarı sağlayamadı.

Bunun sebebi internet çağında anlık çok değişimler ve gelişmeler yaşanırken, insanların çok hızlı olarak bilgi sahibi olmaları ve görüşlerini değiştirebiliyor olmalarına bağlıyorum.

Dün her hangi bir siyasi lider veya parti ile ilgili olumlu/olumsuz bir gelişme yaşanınca halkın tamamına ulaşması için günler, haftalar hatta aylar geçmesi gerekiyordu.

Bugün bir kaç saat içerisinde ülkenin yüzde doksanı gelişmelerden bilgi sahibi olabiliyor.

Böylece görüşler ve kararlar değişkenlik gösterebiliyor.

*

Evet, Memleket partisi'nin genel merkezi tutuldu.

Logosu sosyal medya hesapları marka patenti hazır.

2021 Temmuz ayına kadar 60 kişilik kurucular kurulu da hazır olacak.

Türkiye'nin en az yüzde 60'ında örgütlenerek büyük kongre yapılacak ve ilk genel seçimlere hazır hale gelecek parti.

Tabi bu arada bir baskın seçim yaşanırsa parti seçimlere giremeyeceği için 2018'de İyi Parti'yi kurtaran CHP'nin Memleket Partisi'ne destek vermesi uzak bir ihtimal.

*

Geriye baktığımızda Ali Babacan'ın kurduğu Deva Partisi yaklaşık iki yıl gündemde kaldı ve daha ülke genelinde tam olarak örgütlenmeyi, büyük kongresini yeni tamamlamasına rağmen İstanbul genelinde henüz ilçe örgütlerini belirleyemedi.

Ahmet Davutoğlu ev Mustafa Sarıgül bu konuda epey hızlı ilerlediler.

Deva Partisi'nin görev verdiği yeni yöneticilerinin en az yüzde 70'nin daha önce hiçbir siyasi partide görev almamış olmaları şartından dolayı biraz ağır ilerleyebilir örgütlenme konusunda.

Bende bu tür prensipler olsun ağır ilerlesin, aynı yüzleri her kurulan yeni parti de görmekten iyidir.

*

Bakalım Memleket Partisi'nin buna benzer prensipleri olacak mı ve bu prensipleri uygulama konusunda kesin kararlı olacalar mı?

Parti tüzüğü ortaya çıkınca anlaşılacaktır.

*

Sözümüzün kısası şudur.

Muharrem İnce zaten cumhurbaşkanlığı adaylığında başarılı bir kampanya yürüttü.

Meclisteki konuşmaları ile olsun, adaylıkta yaptığı konuşmalar ile kendisini dinlerten ve hitabet yeteneği olan bir siyaset adamı.

Memleket Partisi lideri olarak da adından söz ettirmeyi başaracaktır.

Hemen hemen her siyasi görüşe hitap edecek özellikleri ve yaşam tarzı var.

Anne tarafı Karadeniz baba tarafı Trakyalı.

Eğitimi fena değil, öğretmen kökenli oluşu avantajlı.

Tabi Muharrem İnce ve partisinin başarılı olup olmaması bundan böyle kendi yaptıkları yanında biraz da CHP'nin siyasi başarısına bağlı.

CHP'yi yönetenler hata yaptığı sürece bu durum en çok İnce ve ekibine yarayacaktır.

Çünkü CHP'den kaçanların havuzu Memleket Partisi olacaktır.

Hadi bakalım, önümüzdeki günler ve seçimler her şeye gebe...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi