Muharrem İnce İstanbul'a aday olur mu?

24 Haziran seçimlerinde CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olan, aslında inanılmaz bir seçim kampanyası atlatan, gençlere umut olan, daha önce sandığa pek gitmeyi düşünmeyenleri sandığa taşıyan, 15 milyonun üzerinde, yüzde 30'un üzerinde oy alarak rekor kıran Muharrem İnce.
Ne yaptıysa o 24 Haziran akşamı yaptı ve bir anda kendisinden beklentilerin tersinde hareket etmeye başladı.
Daha seçimler doğru dürüst değerlendirilmeden CHP genel başkanlığına aday oldu.
İmza kampanyaları başlattı.
Partisi ile ters düştü.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ters düştü.
Her iki taraf da kendilerinden beklenmeyecek açıklamalar yaparak kamuoyu önünde CHP'nin imajına zarar verdiler.
Bu zararın sebebi ise Muharrem İnce gösterildi.
İşte o Muharrem İnce geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında yerel seçimlerde CHP'nin İstanbul belediye başkan adayı olabileceğini, İstanbul'u alanın Türkiye'yi alacağını, inanılmaz bir sükse yaparak bunu başaracağını kaydett.
*
Bu açıklamadan sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak ise şöyle bir açıklama yaptı; Sayın İnce, Cumhuriyet Halk Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı. Her tarafa, her yere aday olma hakkı var" dedi.
 

Aday olsa kazanır mı?


Her ne kadar İnce İstanbul'a aday olur mu diye yazımıza başlık atsak da, aslında gereksiz bir soru.
Muharrem İnce İstanbul adayı olmak istiyor diye başlık atsak daha doğru olurdu.
Peki görev verilirse aday olacağına ihtimal verdiğimize göre şayet aday gösterilse bu seçimi kazanır mı diye yorumlayalım.
Bakın her ne kadar 24 Haziran seçimleri sonrası Muharrem İnce oldukça prestij kaybetse de, Cumhuriyet Halk Partisi'ni adeta ortadan ikiye bölürcesine bir işler yapmaya kalksa da, CHP üst düzey yönetimine çok ağır suçlamalar yapsa da, daha bir ay önce 'ben vefasızlık yapıp Kılıçdaroğlu'nun karşısına aday olmam' diyerek daha sonra aday olsa da.
Ve birçok daha değişik hatalara imza atmış olsa da hala Muharrem İnce'nin toplumda, CHP'lilerin çoğu üzerinde, CHP'li olmayan ama AK Parti'ye karşı olan birçok siyasi parti sempatizanı üzerinde ciddi anlamda karşılığı var.
Peki bu karşılık Muharrem İnce'nin istanbul'u almasına yeter mi dersiniz?
Bence yetmese de zorlar.
2014'de Mustafa Sarıgül yüzde 40'ı geçerek ciddi oy aldı.
Üstelik o zaman ittifak olayı yoktu.
AK Parti bu kadar yıpranmamıştı.
Ekonomik kriz yoktu.
Sarıgül de İnce gibi ülke genelinde tanınan bir siyasi yüz olmasına rağmen cumhurbaşkanı adayı olarak ciddi bir performans gösteren Muharrem İnce'nin çok daha fazla tanındığını, seçimlerin kısa süre önce gerçekleşmesinden dolayı daha yüzünün eskimediğini söyleyerek İnce'nin daha başarılı olacağını söyleyebiliriz.
 

CHP'liler destek verir mi?


Hadi Muharrem İnce CHP'den İBB adayı.
Peki İnce'nin CHP genel başkanı olmasını istemeyen, buradaki başarısının onu CHP'nin liderliğine götüreceğini bilen CHP'liler bu durumda ne yapar dersiniz?
Ne yaparlarsa yapsınlar, eğer Muharrem İnce kendisine ve ekibine güveniyorsa hiçbir CHP'linin bu yolda – O'nun başarılı olmasını istememiş olanlar da dahil – İnce'ye zarar vereceğini düşünmüyorum.
Çünkü bu isimlerin önlerinde şöyle bir seçenek olacak.
Bizim istemediğimiz Muharrem İnce ile CHP'nin başarısı mı?
Yoksa.
AK Parti'nin daha fazla başarılı olması mı?
Kesinlikle ben CHP'liyim diyen her bireyin her koşulda, her şeye rağmen 'Muharrem İnce ile CHP'nin başarısı' seçeneğini destekleyeceğini düşünüyorum...
 

CHP'nin diğer İBB adayları ne yapar?


Tabi CHP defalarca açıkladı.
Yerel seçimlerde adayları biz değil, anketler belirleyecek, kamuoyu belirleyecek, taban belirleyecek, örgüt belirleyecek.
Bu durumda daha önce İstanbul adaylığını açıklayan CHP'nin güçlü isimlerinden Gürsel Tekin ve Akif Hamzaçebi gibi isimler ne yapar dersiniz.
Şayet bu kriterlerin Muharrem İnce lehine geliştiğini gösteren ciddi bir veri varsa ortada her CHP'li gibi onlarda İnce'ye sonuna kadar destek verirler.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi