Namus öldürmekle temizlenir mi?

Aşık Veysel'e sormuşlar

Üstad dünyadan ne anladın?

Say ki bir pazar yeri dolaştım, üç metre bez aldım, gidiyorum demiş.

Burası dünya işte bu kadar!

Ne çok kıymetlendirdik.

Oysa bir tarla idi;

ekip biçip gidecektik.

"Seni tanıyan son kişi öldüğünde hiç doğmamış olacaksın" der bir Kızılderili atasözü. Geriye dönüp baktığınızda sadece 2-3 kuşak öncesi insanları hatırlaya bilirsiniz. Onlardan öncesi de bu dünyada yaşadılar, bu dünyadan geldiler ve geçtiler. Tıpkı bizler gibi gayelerle, hayallerle ve ideallerle yaşadılar ve gittiler. Bu dünyadan sadece geçiyoruz. Dünya yeni bir hayata geçmek için bir han bir durak bir imtihan alanı. Tasavvuf ve halk şairimiz Yunus Emre’nin dediği gibi, “mal'da yalan,mülk'te yalan var birazda sen oyalan."

Geçtiğimiz günlere üç kadınımız daha katledildi. Üç can üç yaşam daha son buldu. Sebebi nedeni ne olursa olsun! Yaradanın en büyük günah dediği insan öldürmenin hiçbir açıklaması ve mazereti olabilir mi? Kadın cinayetlerinde en büyük mazeret “namusumu temizledim” denilir ve işin içinden çıkılır. kahpece! namus zırhına bürünen ve başını dik tutup namus temizliğini öldürerek ve bunu övünerek yapan insan müsveddelerinin arasında olmak, onlarla aynı dünyayı paylaşmak aynı havayı solumaktan nefret ediyorum utanç duyuyorum.

Namus sadece kadına özgü bir kavram mıdır? Bu kadar namusuz beyinleri ne yapacağız? Kafaları iki bacak arasından başka bir şeye çalışmayan namus bekçileri 3-5 yıla kalmaz yine aramıza döner. Ağır tahrik var denilir, cinayeti meşrulaştırmak için mutlaka bir kaç neden ve sebeb bulunur. Ve bir bakmışsınız namus kahramanları olarak aramızda yeniden fink atarlar. Taki yeni bir yaşama sözüm ona yeni bir namus kahramanlığına soyunana kadar.

Bir kadının tenini, bedenini değil de gülüşünü, gözlerini, kalbini çok sevin. Vücut hatlarını, dudak kıvrımlarını değil de acılarını, yorgunluklarını, suskunluklarını, umutlarını, içine akan gözyaşlarını ezbere bilin. Ne demiş peygamberimiz "Cennet annelerin ayakları altındadır." İki Cihan peygamberinin sözünün üstüne söz söylenir mi hiç? Bir kadının anneliğini sevin.

Hiç düşündünüz mü? Erkekler eşlerine neden hanım der?

Bir gün Cengiz Han, tüm hanlarını toplamış, sağ yanına da eşini oturtmuş; Cengiz Han hanlarına:

- Ben Hanlar Han'ı Cengiz Han, hepinizin hanıyım, demiş ve sonra eşini göstererek

- "Bu da benim hanım" demiş. Koskoca Cengiz hanın han’ım ilan ettiği kadınlarımız 21. Yüzyıl Türkiye’sinde halen cinayetlere kurban gidiyor.

Neşet baba ne güzelde söylemiş. "Kadınlar insandır biz insanoğlu." Birgün yaşam son bulacak. Bizi hatırlayan son nesile kadar insanca yaşamak en büyük gayemiz olmalı.

Divan Edebiyatı'nda şiire biçim ve içerik açısından birçok yenilik getiren ve yaşarken "Şairlerin Sultanı" ünvanını alan Mahmud Abdülbaki ne demişti; “Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş"

Şu dünyadan geçerken bir hoş sada bırakabilen insan oğullarına selam olsun.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi