Havai Fişek patlayınca egosu tavan yapanlar üzgün!



Sakarya’daki havai fişek fabrikasındaki faciaların ardından birçok belediye flaş karar alarak etkinliklerinde havai fişek kullanmayacaklarını ilan ettiler.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başlattığı çağrıya İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra İstanbul ilçe belediyelerinden de destek geldi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonra etkinliklerimizde havai fişek gösterisine yer vermeyeceğiz. Özel gün kutlamalarını tüm görkemiyle sürdüreceğiz. Ancak beş dakikalık gösterinin bize vereceği keyif yüzünden canlıların ölmesine, doğanın kirlenmesine müsaade etmeyeceğiz” ifadeleriyle duyuruyu yaptı.

İstanbul’da Adalar, Ataşehir, Beşiktaş, Beylikdüzü, Esenyurt, Kadıköy, Küçükçekmece, Kartal, Maltepe belediyeleri havai fişek kullanmayacağını duyuran ilçeler oldu.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Recep Gürkan’ın çağrısına gönülden katıldığını ifade ederek, “Tüm canlıların sağlığı için büyük bir tehlike barındıran havai fişekleri artık kullanmayacağız” dedi.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise, “İlçemizdeki göçmen kuşları korumak ve gürültü kirliliğini engellemek için meclis kararı ile yasakladığımız havai fişekler sağlığımızı da olumsuz etkiliyor” dedi.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ise “Havai fişeklerden etkilenen canlıların yaşama hakkına, çevremize, komşularımıza duyduğumuz saygıdan ötürü, daha önce de hiç kullanmadığımız gibi yine hiçbir etkinliğimizde havai fişek kullanmayacağız” açıklamasını yaptı. Çalık “Birlikte gökyüzüne bakmak, bir arada olmak en büyük mutluluğumuz olacak” diye ekledi.

Havai fişek uygulaması bitmiştir!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu; “Biz, İstanbul’da ne böyle bir uygulamayı yaparız, o bitmiştir, ne de böyle bir uygulamayı İstanbul’un herhangi bir yerinde görmek isteriz” dedi.

büyükçekmece

Büyükçekmece’den henüz ses yok!

Sakarya faciasından sonra havai fişek yasaklanması konusunda birçok belediye üzüntülerini ifade ederek bir daha böyle bir uygulama yapmayacağız diye açıklamalar yaparken ne yazık ki Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’den bu yönde bir ifade olmadı.

Sosyal medya hesaplarından Temmuz 2019 belediye meclisinde havai fişek yasaklansın yönünde kararları olduğunu paylaşan Akgün’e şunu hatırlatmak zorundayım.

Geçen yıl gerçekleşen uluslararası Büyükçekmece festival alanında havai fişek kazası yaşandı ve bu patlaması sonucu 13 kişi ağır yaralandı.

Bu patlama sizin o her yerde paylaştığınız meclis kararından sonra yaşandı.

Büyükçekmece sahilinde, Mimaroba, Sinanoba, Kumburgaz sahilinde her akşam onlarca havai fişek sizin o meclis kararınızdan sonra patlatılmaya devam ediyor.

Önemli olan bir kararı almak değil uygulamak.

Hele hele sembolik bir karar alarak, efendim biz meclisten karar çıkardık ama bu festival programlarını bağlamaz, özel günleri bağlamaz, milli bayramları bağlamaz derseniz bu kararı uygulamanız mümkün olmaz.

Neden nasihat yerine musibetleri bekleriz?

Geçen yıl bugün şunu yazmışım:
Havai fişek yasağı yarım kalmış tamamlanacağına inanıyorum...

Hemen hemen her yaz yıllardır Büyükçekmece başta olmak üzere, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde, ülke genelinde havai fişek patlamasının zararlarından, çağ dışı oluşundan, dünyanın bir çok güzelliklerine zarar vermesinden bahseden yazılarım olur.

'Havai fişek ile hırsını almak' 

‘Havai fişek patlayınca bir yerlerinizde bir şey mi patlıyor’

‘Havai fişek ya sizin üç yaşındaki bebeğinizin kucağının dibinde gecenin ikisinde patlarsa ne yaparsınız?’

havai fişek büyükçekmece

 

Başlıklı köşe yazılarım gazetemiz web sitesinde duruyor.

Dileyen bakıp okuyabilir.

Hatta geçen yıl Büyükçekmece Festival tanıtımı basın toplantısında bu yönde bir sorum da oldu Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’e.

O soruma toplantıda bazı kendisini bilmezler sataşınca toplantıyı terk ettim.

Orada bulunanlar şahittir.

Sayın Akgün ne yaptı: Biz havai fişek patlatıp bu güzel festivali dünyaya duyurmak zorundayız dedi.

Burada mesele neyin doğru veya yanlış olduğuna karar vermek değildi.

Mesele Akgün’ün ben yaptıysam doğrudur düşüncesinin her zamanki gibi hakim olmasaydı.

Ne oldu. Allah korusun az daha 13 kişi yaşamını yitiriyordu.

Bu yıl ne oldu, Sakarya’da birçok insan hayatından oldu.

Biz insanoğlu neden böyle yaparız ki?

havai fişek
 

Neden nasihat yerine musibetleri bekleriz?

***

Bakın geçen yıl yazımızda bunlardan da bahs etmişiz:

Havai fişek patlatanlar ve bu patlamanın verdiği zararlara, rahatsızlığa, gürültüye, patırtıya maruz kalanlar.

Sadece ve sadece bir dakika empati yapmayı başarsak.

Mesela gecenin yarısını geçerken, şahane bir atmosferde, gürültünün patırtının konserlerin olduğu ortamda o havai fişekleri patlatarak egosunu tatmin edenler, havai fişek ile bilendikleri hırsını ortaya koymaya çalışanlar.

Tam da o an, hasta yatağında yatan yaşlı bir teyze, yeni doğmuş ağlamaklı ve zar zor uykuya geçen bir bebek, sabahın köründe işe gitmek için başını yastığa koymuş ama uyumakta zorlanan bir emekçi yerine kendilerini koymayı başarsalar...

İnanın bana bırakın bir daha havai fişek patlatmayı.

Evrende havai fişek ve benzeri maddelerin yasaklanması için hayatını ortaya koyarlar...

Bütün bu etkileri göz önünde bulundurulduğunda, artık çok da masum olmadığı ortaya çıkan havai fişeklerin kullanımı gelişmiş birçok ülkelerde artık sınırlanmaya başlanıldı. İçeriğindeki malzemeler biraz daha temiz yanan yanıcılarla değiştirildi. Doğal alanlara yakın yerlerde havai fişek atılması bazı bölgelerde yasaklandı. Ülkemizde ise hâlâ bununla ilgili düzenlemeler yeterli noktaya erişmedi...

Büyükçekmece Belediye Meclisini izleyen dostlar aradı: 'Mehmet yıllardır yazıyordun. Nihayet bugün belediye meclisi havai fişek patlatılmasını yasakladı' dediklerinde işte yazımda bahsettiğim o bebekler adına, o yaşlı insanlar, o hasta insanlar ve de o kuşlar, köpekler, hayvanlar adına sevinmiştim.

Ancak bugün (dün) gazetemizdeki haberi okuduğuma göre havai fişek tamamen değil sınırlı olarak yasaklanmış.
Milli günler ve festivallerde serbestmiş.
İyi de senede var 8-9 milli gün ve kutlama.
15 gün festival.
Eder mi 23-24 gün.
Peki bu günlerde acımasızca patlayan havai fişekler rahatsızlık vermeyecek mi?
Hayvanları öldürmeyecek mi?
Bebekleri uykusundan uyandırmayacak mı?
Hadi yaptınız bir şeyi tam yapsaydınız ya Sayın Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve belediye meclisinin çok saygıdeğer üyeleri.
'Havai fişek tamamen yasaklansın' şeklinde bir karar alın.
Havai fişek rezaletine ilk defa son veren bir ilçe olarak Büyükçekmece tarihte yerini alsın.
Haydi arkadaşlar, Büyükçekmece sizden bu kararı bekliyor.
Bana inanmıyorsanız bağımsız bir anket yapın.
Görün bakın inanıyorum ki; yüzde doksan dokuz havai fişek yasaklansın kararı çıkar...

CHP, havai fişek satışının yasaklanması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi.
Bu arada geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Halk Partisi, Meclis Başkanlığı'na havai fişek satışının yasaklanmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

Umarız bu teklif yasalaşır.

Uyduruktan yasaklanmalar yerine havai fişek patlatanların ciddi ceza alacakları yasaklamalar gelir.

HAVAİ FİŞEKLER NEDEN ZARARLI?
Havai fişekler özellikle kuşların ölümüne yol açarken, kedi ve köpekler dahil birçok canlıya kalıcı zarar verebiliyor. Uzmanlar ve hayvan hakları dernekleri, havai fişek gösterilerine tepkili.

Sadece birkaç dakika süren havai fişek gösterileri özellikle doğada yaşayan kuşların yaşamında vahim sonuçlara yol açabiliyor.

Yüksek gürültülü patlama sesleri, kuşların paniğe kapılmalarına neden oluyor. Uçuş halindeki kuşlar korkudan yön duyusunu kaybedip, bina ve ağaçları çarpabiliyor. Bazı hayvanlar, alışık olmadıkları bu ses karşısında dehşete kapılıp, yavrularının bulunduğu yuvaları bile terk edebiliyor.

Uzmanlar, bu patlamaların sebep olduğu panik sonucunda, kuluçkada duran ebeveynlerin yuvayı terk etmesiyle yumurtaların ve yavruların ölümüne neden olduğunda dikkat çekiyor.

Ceylan gibi diğer kara hayvanları gürültü ve ışıktan kaçarken, alışık olmadıkları alanlara girerek, yollarda arabalara çarpma riskleri de artıyor.

Havai fişekler, araçlardan çok hava kirliliğine sebep oluyor

Havai fişekler nedeniyle atmosfere yayılan ince parçacık miktarı, araç trafiğinin sebep olduğu hava kirliliğinden fazla olduğu tespit edildi.

2012 yılında Paris'te hava kalitesini ölçen kuruluş Airparif, kentte yapılan havai fişek gösterisi nedeniyle atmosferdeki ince parçacık miktarının yüzde 3 binin üzerinde arttığını belirtti.

Federal Alman Çevre Bakanlığı'nın verilerine göre de, 2016 yılbaşı gecesinde havai fişekler yüzünden yayılan partikül miktarı 5 bin tonu buldu. Bu miktar, araçların bir yıl boyunca atmosfere saldığı zararlı gaz miktarının yüzde 17'sine tekabül ediyor.

Birleşik Krallık'ta atmosferdeki metalik parçacıkların en büyük kaynağının havai fişek gösterileri olduğu ifade ediliyor.

Yerleri ve suları kirletiyor

Görsel şölenin ardından havai fişeklerin yüzde 60 ila 75’lik bölümü atık olarak kalıyor. Genellikle karton ve plastikten oluşan düzenek parçaları, ambalajların oluşturduğu çöpler, etkinlik sonrası sokakları kaplıyor. Bazı atıklar da deniz, nehir ve göle düşebiliyor.

Ayrıca havaya dağılan ince parçacıklar yakında bulunan nehir ve göl gibi su kaynaklarının da kirlenmesine sebep oluyor.
İnsan sağlığı için de zararlı

Kimyasal içerikli bu tozlar insan sağlığına zarar veriyor. Bu ince parçacıklar, solunum rahatsızlıkları olanlara, astımlı ve kalp hastalarında zararlı sonuçlara yol açıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi