NATO güçlenmesini savunmayan gerçek solcu olamaz!

Marksizm ve komünizm hakkındaki fikirleri ile tanınan Slovenyalı filozof Slavoj Zizek, son makalesinde sol kesimi şaşkına çevirdi. Guardian'da yayımlanan "Pasifizm, Ukrayna'daki savaşa yanlış yanıttır" başlıklı makalesinde sorgusuz sualsiz Ukrayna'ya tam destek ve daha güçlü NATO isteyen Zizek, “Ukrayna'yı desteklemeyen, solcu olamaz", "Rusya'ya anlayışın Nazilere karşı tarafsızlığı savunmaktan farkı yok" gibi iddialar ortaya attı.

21 Mart 1949 yılında Slovenya'da dünyaya gelen Slavoj Zizek, marksist sosloyog, filozof ve kültür eleştirmeni olarak biliniyor. Felsefe doktorasını ljubljana'dan alan Zizek, Paris Üniversitesi'nde Psikianaliz eğitimi gördü. Sol kesimin ideologlarından olan Zizek, son makalesinde savunduğu görüşler nedeniyle tepki çekti. Günümüzün en popüler felsefecisi olan ve kendini 'komünist' diye tanımlayan Zizek, Batı emperyalizmi, kapitalist sistem ve sömürgeci pratikleri gözardı ederek, Ukrayna'ya tam destek verilmesi ve NATO'nun daha güçlendirilmesini savundu.

Makalesinde Rusya Lideri Putin'e sert eleştiriler yönelten Zizek, Rusya'nın küresel ısınmayı görmezden gelmenin ötesinde, küresel ısınmayla birlikte Kuzey Kutbu geçidinin kontrolün peşinde olduğunu iddia etti. Zizek, “Çin, Japonya ve Güney Kore'nin patlayıcı gelişimi nedeniyle, ana ulaşım rotası Rusya ve İskandinavya'nın kuzeyinden geçecek. Rusya'nın stratejik planı, küresel ısınmadan kâr elde etmek: Dünyanın ana ulaşım yolunu kontrol etmek, ilaveten Sibirya'yı geliştirmek ve Ukrayna'yı kontrol etmek. Bu sayede Rusya, gıda üretimine o kadar hakim olacak ki, tüm dünyaya şantaj yapabilecek. Bu, Putin'in emperyal rüyasının altındaki nihai ekonomik gerçekliktir” dedi. 


NATO'nun genişlemesini isteyen ve açık destek veren Zizek, “Ukrayna'ya daha az destek verilmesini ve acı verici toprak ödünleri kabul etmek dahil müzakere etmesi için daha fazla baskı yapılmasını savunanlar, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanamayacağını tekrarlamaktan hoşlanıyor. Doğru, ama ben tam da bunda Ukrayna direnişinin büyüklüğünü görüyorum. İmkansızın riskine girdiler, pragmatik hesaplara meydan okudular ve biz de en azından onlara tam destek borçluyuz ve bunu yapmak için daha güçlü bir NATO'ya ihtiyacımız var - ama ABD siyasetinin bir uzantısı olarak değil” ifadelerini kullandı. 


Yazısında solculara da seslenen ünlü filozof, “Bazı solcular, devam eden savaşın krizden kaçınmak ve yeni karlar elde etmek için yeni silah ihtiyacını kullanan NATO sanayi-askeri kompleksinin çıkarına olduğunu iddia ederken, Ukrayna'ya verdikleri gerçek mesaj şu: Tamam, vahşi bir saldırganlığın kurbanısınız, ama bizim silahlarımıza güvenmeyin, çünkü bu şekilde sanayi-askeri kompleksin elini güçlendiriyorsunuz" dedi.  Sloven felsefeci, 'Avrasya' konseptini de şu sözlerle reddetti: "Bugünlerde ortalıkta dolaşan en çılgın fikir, (Batı liberalizmi ile Doğu otoriterliğinin aşırılıklarını temsil eden) ABD ile Çin arasındaki yeni kutupluluğa karşı koymak için Avrupa ile Rusya'nın güçlerini birleştirmesi ve liberal aşırılığından arındırılmış Hıristiyan mirasına dayalı olarak üçüncü bir 'Avrasya' bloğu oluşturması gerektiğidir. 'Avrasyalı' üçüncü yol fikri, tam da bugünün faşizminin biçimlerinden biridir."

Zizek bu görüşleri çok tartışılır tartışılmasına da sol blok da bir çatlak oluşturur mu onu zaman göçsterecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tahsin Güner Arşivi