Ne umduk ne bulduk!

Çatalca'da, hafızalarımızda yerini alan, 2020 yılında yapılan tüm meclis toplantılarını neredeyse gölgede bırakan Çatalca Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı Birinci Oturumu’nu değerlendirmeden geçmek olmaz. İlginç bir oturumdu, herkes eteğindeki taşları dökmek için sabırsızlanır gibi, kimsenin kimseyi dinlemediği bir ağızdan konuşulan, kargaşanın hakim olduğu bir meclis toplantısı izledik. O günlerde Çatalca Belediyesi’nin sosyal medya da yayınladıkları sokak hayvanları ile alakalı video gündemde olduğu için meclis toplantısında ağırlıklı olarak bu konu üzerine konuşulacağını düşünmüştüm. Meclis toplantısı olağan şekliyle parti grup sözcülerinin konuşmaları ile başlamıştı. CHP’li Meclis Üyesi Rahşan Gündüz’ün, MHP Grup Sözcüsü Mahmut Açar ve AK Parti Grup Sözcüsü A. Rasim Yücel’in genel siyaseti gündeme getirdiklerini söyleyerek ülke sorunlarını yer aldığı, genel siyaseti içeren bir metni okuması meclisteki tüm dengeleri alt üst etti. Bu meclis toplantısında CHP’li meclis üyeleri belli ki hazırlıklı gelmişlerdi. Bir önceki meclis toplantısının rövanşını almak ister gibi ellerinde konuşma metinleri hazırdı. Bu meclis toplantısı ile belediye meclis toplantılarında genel siyaset yapılır mı yapılmaz mı sorusu gündeme geldi. Benim düşüncem kararında, yerinde ve doğru üslup ile yapılıyorsa meclis toplantılarında genel siyaset üzerine de konuşulması doğaldır. Fakat ilçeyi ilgilendiren konulara beş dakika ayırıp bir saat boyunca genel siyaset üzerine konuşmakta o ilçe halkının beklentilerini görmezden gelmek olur. Genel siyaseti sosyal medyada, tv kanallarından zaten takip ediyoruz. Belediye meclisleri ilçe için yapılacak hizmetlerden haberdar olmak için izleniyor. Meclis toplantısını yönetme görevi verilen Başkan Vekili Süheyla Topçu’nun tarafsızlığını zaman zaman koruyamayarak, partisine karşı biraz savunmacı tutumu harareti daha da arttırdı. Başkan Vekili Topçu’nun bir meclis üyesinin konuşma tarzı ve beden dili kullanması üzerine bilirkişi tavrıyla sarf ettiği mecliste el kol hareketleriyle konuşulmaz gibi uyarıcı söylemleri ve bu uyarıcı tavra karşı diğer meclis üyesinin gel de öğret gibi bir cevap vermesi meclis toplantısında hoş karşılanmayacak iki yanlış iletişim modeliydi. Başkan Vekili Topçu’nun gerginliği yatıştırmak adına daha ılımlı ve uzlaşmacı davranması faydalı olabilirdi. Diğer yandan A.Rasim Yücel genel siyaset yapmadığını anlatma çabasındaydı. Fakat her zaman söylerim A. Rasim Yücel tam bir siyasetçidir. Uzun yıllardır siyaset yapmanın kazandırdığı tecrübe hitabetinde de görülüyor. Sesini yükseltmeden, üslubunu bozmadan, hakaret etmeden sakin konuşma tarzıyla karşı tarafı bir şekilde kışkırtmayı başarıyor. Hakaret etmiyor, kimsenin kişiliğine saldırıda bulunmuyor, sesini de yükseltmiyor ama yapacağını yapıyor. Siyaset sanatsa eğer böyle bir şey olmalı. 

İYİ Parti Meclis Üyesi Recep Yılmaz, meclis toplantısındaki konuşmaların yersizliğine vurgu yapıp, son verilip ilçe gündemine geçilmezse toplantıyı terk edeceğini söyledi. Fakat meclis üyeleri karşılıklı atışmaya devam edip, Başkan Vekili de yerinde müdahalede bulunamayınca, meclis salonunu terk ederek tepkisini gösterdi.  

AK Partili Meclis Üyesi Özkan Arslanca’nın, CHP’li Meclis Üyesi Rahşan Gündüz’e cevap vermek için Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarını anlatırken CHP Genel Başkanı’na Bay Kemal diye hitap etmesi gerilimin tırmanmasına neden oldu. Özkan Arslanca’nın Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü yaptığı dönemi kıyaslaması pek doğru bir karşılaştırma olmadı. Çünkü bir bakanın yetkileriyle bir devlet memurunun yetkilerini kıyaslamak uygun düşmez. Ancak Özkan Arslanca gibi siyasetçilere çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Aralık Ayı 2. Oturumunda öz eleştiri yaparak birinci oturumdaki bazı sözlerinden dolayı üzgün olduğunu dile getirmekten çekinmeyerek, örnek bir davranış sergilediğini düşünüyorum.  

Çatalca Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı İkinci Oturumu, sakin ve olması gerektiği gibiydi. Belediye Başkanı Mesut Üner’in genel siyaseti parti ilçe başkanlıklarınızda yapın, meclis toplantılarında ilçe ile ilgili konular gündeme getirilmeli mesajı dikkat çekiciydi. Aralık Ayı’nda gerçekleştirilen meclis toplantılarından anlaşılan şu ki; meclis toplantılarına başkanlık eden Belediye Başkanı Mesut Üner’in sakin, ılımlı ve uzlaşmacı tavrı toplantıların düzeni ve dengesi adına çok önemli. Mesut Üner’in agresiflikten uzak iletişim şekliyle dengeleri tuttuğunu ve yerinde müdahale ederek kargaşanın önüne geçtiğini görmüş olduk. Çatalca Belediyesi Meclis Toplantısı’nın 2. Oturumunda Özkan Arslanca’nın davranışı ayın örnek davranışı niteliğindeydi. Herkes kendi öz eleştirisini yapabilmelidir ve yeri geldiğinde hatasında diretmeden geri adım atmayı da bilmelidir. Demem o ki herkes şapkasını önüne koysun ve kendini eleştirmekten korkmasın. Kişi önce kendinden sorumlu, fakat sizin üzerinizde oyunu aldığınız Çatalcalı’nın da sorumluluğu var, sizler o şapkayı iki kere önünüze koyup düşünmelisiniz. Bir kendiniz olarak, ikincisi sizleri meclis üyesi seçenleri temsil ettiğinizin bilincinde olarak düşünmelisiniz.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi