Neden ağaç dikmeliyiz?

Orman yangınları ve tahrip olan doğamızı onarmak için ilerleyen zamanlar ciddi manada ağaç dikmeye yoğunlaşmalıyız. Ağaç dikmenin elbette elzem olduğunu biliyoruz ve önemli olduğunu da biliyoruz. Ama gelin bu konudaki detaylara bakalım;

Ağaç dikmek sadece insanlar için önemli değildir. Ağaç dikmek dünya için bir ihtiyaçtır. Çünkü ağaçlar dünyamızın akciğerlerini oluşturmaktadır. Ağaçlar her gün solumak zorunda olduğumuz kirli havayı temizlemeyi sağlamaktadır. Havadaki zararlı molekülleri ve kirli tozları yaprakları ve kabuğunda emilimini sağlayarak havaya temiz oksijen salınımı yapmaktadır. Şehirleşmenin bulunduğu bölgelerde havada bulunan Karbonmonoksit, nitrojen oksitler ve ozon gibi zehirli gazları emilimini de sağlamaktadır. Ormanların yok olması sonucu oluşan karbondioksit artışı ve fosil yakıtların yanması sonucunda atmosferdeki ısı İklim Değişikliği ve Küresel Isınma gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Ağaçlar havadaki karbon atomlarını tutma görevini üstlenerek atmosferdeki karbondioksiti dengelenmesine yardımcı olur. İklim değişikliği ve Küresel Isınma gibi sorunların etkilerini de azaltır.

İnsanlar olarak Ağaç Dikmeliyiz. Ortalama bir insan yılda 9.5 ton hava solur. Oksijen bu havanın sadece %23’ünü oluşturmaktadır. İnsanlar ise bu oksijenin yalnızca 3’te 1’ini kullanabilmektedir. Buda yaklaşık olarak yılda 740 kg oksijen anlamına gelir. Bu sayıya göre bir insanın ihtiyaç duyduğu oksijen 7 ya da 8 ağaç değerindedir. Yılda ortalama 1 kişinin ağaç tüketimi 7 ağaca eşittir. Bu tüketim sonucunda doğamızdan kullandığımız ağaç sayısını karşılamamız gerekmektedir. 83 milyon nüfusu aşkın ülkemize göre bir yılda ortalama ne kadar ağaç gerektiğini hesaplayalım:


83.000.000 x 7 = 581.000.000 adet! Dikilmesi gereken ağaç sayısı.

10 yıllık bir süreçte ise 6 milyara yakın ağaç demektir. Devletimiz istatistiklerle de belli olduğu üzere 3 milyar adetten fazla ağaç dikimini gerçekleştirmektedir. Peki bu yeterli mi? Kesinlikle yeterli değil. O zaman bizlerde bireyler olarak en azından kendi tükettiğimiz ağaç sayısı kadar ağaç dikmemiz gerekmektedir.

Ağaç yoksa yaşam yoktur

Aslına bakarsanız bu yukarda ki ortalama dikilmesi gereken ağaç hesabı bile diğer çevresel sorunları eklediğimizde yetersiz kalmaktadır. Çünkü her gün çıkan Orman Yangınları, Küresel Isınmayla birlikte yok olan buzullar gibi bir sürü küresel sorunla boğuşmaktadır dünyamız. Bu sebeple üzerimize düşen görev 7 ağaçtan fazlasını dikmektir. Bunun bilincinde bir toplum olarak yaşamaya devam edersek yaşadığımız dünyamıza karşı olan sorumluluğumuzu da yerine getirmiş oluruz. Dünyanın bizim Ağaç dikmemize ihtiyacı var. Unutmayın Ağaç yoksa Yaşamda yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Kış Arşivi