Nostaljik seyahat

Bugün, ülkenin sinir bozucu gündeminden bahsetmeye ara verip, zaman tünelinde bir yolculuğa çıkarak nostalji yapalım. Ne kadar uzağa? Taa 1964 yılının Mayıs ayına...

Ben o yıllarda hayatta değildim henüz elbet. Nereden çıktı bu diye merak ederseniz eğer, elimde bulunan o yıla ait bir gazeteden.

Bu gazeteye ait bir yazı hazırladım ama onu hafta arası okuyacaksınız. Nelerden bahsedelim? O günlerde sinemalarda neler vardı? Radyo kanalları nelerdi, yayın akışı nasıl olurdu? Okuyuculardan gelen mektuplarda neler yazıyordu?

Haberlerin ana başlıkları, hatta biraz da ilanlarda neler vardı diye bakalım.

***

O zamanlar televizyon daha hayatımıza girmediğinden radyo en büyük haber alma ve eğlenme aracı. İlk televiyon deneme yayını 1968 yılında, saat 19:30’da TRT’nin ilk spikeri Nuran Devres’in, “Burası üçüncü bant beşinci kanaldan deneme yayını yapan Ankara Televizyonu. Bugün 31 Ocak 1968. Bu akşamki denemelerine başlıyoruz." demesiyle tek kanal olarak başlamış.

*** 

Radyolar beş taneymiş. Ankara uzun dalga, Ankara İl demiş, sonra İstanbul, İzmir, Adana İl diyerek orta dalga diye belirtilmiş. Yayınlananlar çoçukluğumdan hatırladıkladıklarıma yabancı olmasa da yine de bir şaşkınlık yaşamadım değil. Uzakla, yakın arasında bir yerlerde kaldım...

Program açılışı 06:27 olan Ankara radyosu, yayınına üç dakikalık bir açılıştan sonra, “erken uyananlar için özel program” ile açılıyormuş. Saat 12:30 olduğunda küçük ilanlar veriliyormuş. Sonrasında Türk müziği özel programı, yurttan sesler korosu, haberler, hava durumu ile devam ediyormuş. Öğleden sonra kuşağında; gençler için müzik, kısa haberler, çocuk saati, genç sesler saati ile devam ediyor. Saat 19:50 olduğunda , çocuklar için uykudan önce adlı program yayınlanıp, haberler, Türk bestecileri, gece konseri, ve 23:58 de son haberlerle yayını bitiriyorlarmış.

***

İstanbul ve diğer il radyolarının açılış ve kapanış saatleri hemen hemen aynı. (Benzer programları atlayarak, sadece faklı olanlarla devam edeceğim) İstanbul programlarının arasında, salon orkestraları, sağlık öğütleri, vals ve polkalar, dört sesten dört şarkı, çigan müziği, diskotekten seçmeler, dans müziği, radyo senfoni orkestrası gibi programlar var.

İzmir radyosunda; Louis Alberto Del Parana çalınıyormuş. Plaklardan seçmeler, operalardan sahneler, Will Glabe orkestrası, sanatkarlardan birer şarkı, ziraat saati bile varmış.

Adana’da; Çukurovadan sesler, sağlık saati, sevilen türküler, radyo ile fransızca, Üstün Poyrazoğlu ve arkadaşları. Roberto Murano çalıyor diye program bile var.

***

Sinemalarda gösterilen yabancı filmler; Pikadillinin Gangsterleri, Mavi Melek, Ümitsiz Aşk, Kırık Yıldız, Alanga, Asi Kamburun Aşkı.

Yerli filmler; Menekşe gözler (Turgut Özatay-Gülgün Ok), Başbelası (Orhan Günşiray-Nilüfer Aydan), Acı Aşk (Türkan Şoray-Ahmet Mekin), Yavaş Gel Güzelim (Ayhan Işık-Fatma Girik), Leyla ve Mecnun Gibi (Göksel Arsoy-Leyla Sayar)

***

Tiyatrolara ait iki tane ilan var; Arena Tiyatrosunda, Sezar ve Kleoparta , Meydan Tiyatrosunda ise, Yağ ve Tatil adlı oyunla, Zafer Madalyası sırasıyla gösterimde.

***

Gazetenin manşet haberlerinde, Rehine alınan 32 Türk’ün 20 Mayıs’a kadar iadesi için Makariosa ihtarda bulunulduğu, bu yıl kömür sıkıntısının yaşanmayıp, kok dağıtımına başlanacağı haberleri var. Bir de CHP Genel Sekreter Yardımcısı Turhan Feyzioğlu’nun “C.H.P. lileri birleştiren bağ, Atatürk ülkülerine bağlılıktır” başlıklı bir konuşma metni yer alıyor.

***

Spor Toto Köşesi de çok entersan. Klüp(1) ve Klüp(2) olarak 13 futbol takımı yer alıyor. İki ezeli rakip Fenerbahçe ve Galatasarayın da o hafta yapılacak maça hazırlanmak için kampa girecekleri yazılmış. O yıllarda( Feriköy, Altındağ, Taksim, Yenimahalle, Davutpaşa, Yolspor, Adalet, Süleymaniye, Hacettepe, İz.D.Spor gibi takımlar da listede yer alıyor)

***

Traktör kurslarına bu yıl da devam edileceği, Manisa şilebinin, Beyruttan yüklenen 285 ton kahve ile yola çıktığı, daha önce Namık Kemal şilebi ile gelen 450 ton kahve ile yurdumuza gelen kahve miktarının 735 tona çıkacağı haberi yer alıyor.

Yıl içinde de 2000 adet Türk traktörü imal edilecekmiş.

***

Dış haberler kısmında ise; “Küba hakkındaki Amerikan duyarlığı” başlıklı bir makaleye yer verilmiş. İspanya’dan “taht meselesi” haberi, Madrit’te de ”iki bombanın daha infilak etmesi ile toplam da 18’e ulaştığı, inflakların Franco aleyhtarı olanların eseri olduğunun sanıldığı” haberi var. Butan’da da üç kişinin idam edildiği belirtilmiş.

***

En ilgimi çekenlerden bir haber de Tarsus’a turist akının olduğu haberiydi. İlçe Turizm Derneği on bine yakın yerli ve yabancı turistin burayı gezmiş olduğunu yazmış. 45 kişilik Fransız-İngiliz turist grupları Eshabı Keyf Mağarası önünde piknik yapmışlar.

Konya İl ormanlığına Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in emri ile 1 milyon 300 bin muhtelif ağaç dikilmiş. Konya il ormanlığı, Dutlukır mevkiinden, Sille’ye kadar uzanan bütün sırt ve yamaçları içine almaktaymış.

Sevgili Konya’lılar buralardan bize haber verin. O ağaçlar, orman hala ayakta mı?

***

Hah! Şimdi bir okuyucunun şikayeti var onu yazayım; Trabzon’dan Hasan Topaloğlu tarafından yazılmış mektupta, radyo programlarında Türk müziğine çok az yer verildiğini, programda yer alan Türk müziğinin son derece ağır olduğunu ve bu durumun değiştirilerek Türk müziğine biraz daha yer verilmesini istemiş.

Derdin böylesine can kurban!

***

Bitti mi? Tabi ki hayır. Sevdiyseniz haftaya devam edeceğim.

Şimdilik yine sayfada yer alan ”kahkahalar yükseliyor” adlı köşeden bir fıkra ile sonlandırayım bu sohbetimizi.

Keyifli zamanlar diliyorum.

“Simli Paşa’nın ilk seçim vecizesi (!) şöyle; “-Milletin yüzünü güldürmek için çalışıyoruz.”

-“Aman paşam çalışmaya ne hacet? Ortaya çıkmanız yetmiyor mu?”

***

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi