Öğretmen özgür olmalı

Yine aylardan Kasım, günlerden öğretmenlerimize adanmış bir gün. Aileden sonra bizi hayata hazırlayan yegane varlıklarımız onlar. Aileden başlayan eğitim öğretmenlerimiz eşliğinde devam eder. Eğitim ve öğretim bireyin birçok anlamda kültürleşme sürecidir.

Öğretmen öğrencisiyle bir baba bir anne bir dost olmalıdır. Bu kriterleri yerine getirirken otorite her zaman olmalıdır. Fakat bu otoritenin yanında korku değil sevgi ve saygı olmalıdır. Çoğu öğrenci sevdiği öğretmenin dersinde başarılı olmuştur. İlgi ve yetenek sevgiyle beslenip gelişir. Öğrencinin gözünün içine sevgiyle bakmalıyız. İlgiyle sevgiyle sırtına dokunmak dahi öğrencinin kendini değerli hissetmesini sağlar.

Dün bir bugün iki okula başlamış çocuklara alfabeden, rakamlardan, dört işlemden önce hikayeler, masallar öğretilmesi gerekli. Okula bağlayıcı okulu sevdirici oyunlar öğretilmesi gerekli. Sıkıcı dayatmacı eğitimden daha çok eğlenceli okula bağlayıcı öğretim metodu uygulanmalı. Her şeyden önce onlara çiçekleri, böcekleri, ağaçları, otları, denizleri, dağları, rüzgarı, anlatmak gerekiyor. Önce insanca alfabesi öğretilmeli.

Şimdilerin eğitiminde maalesef zamanla yarışılıyor. Öğrencilerimize okulun ilk günlerinden itibaren hedef konuluyor. “En iyi liseyi sen kazanacaksın. En iyi üniversiteyi sen kazanacaksın.” Yarış atı gibi koşturmaca başlıyor.

Aynı şey öğretmenler içinde geçerli. Onlar da zamanla yarışıyor. Ek dersler, özel dersler yetmedi hafta sonu dershaneler. Tek çabaları öğrencilerini kaliteli bir geleceğe hazırlamak olması gereken öğretmenlerimiz, geçim derdinde oradan buraya savrulup duruyor. Bu şartlar altında kaliteli bir eğitim öğretimden bahsetmemiz mümkün değildir.

İlköğretim düzeyindeki öğrenciler arasında “iyi öğretmen nasıl olmalı?” diye sorulmuş. Öğrenciler kafalarındaki öğretmen yapısını sıralamışlar;

İyi öğretmen, önce dost olmalı.

Motive edici olmalı ki öğrenci içe kapanmasın.

Sadece öğreten olmamalı, dersi sevdiren olmalı, çocukların farklılıklarını gözeten olmalı.

Okula, eve gidiyorum gibi giden öğretmen olmalı.

Empati kurabilmeli, bizim açımızdan dünyaya bakabilmeli.

Geri bildirimlerle öğrenciyi motive edebilmeli.

Mutlu olmalı, eğlenceli olmalı.

Donanımlı olsun; her şeyi bilecek diye bir şey yok, ama gerçek hayatla da ilişkilendirebilsin anlattıklarını.

Ve en önemlisi:

Öğretmen özgür olsun!

Öğretmen özgür olursa öğrenciyi de özgür kılar diyorlar.

Bunlar kelimesi kelimesine ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin sözleri.

Onlardan bu sözleri duyunca bende;

İyi öğretmen, öğrenci ile aynı dili konuşabilen hep öğrenci olarak kalabilendir diyorum. Öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum.

Sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi