Öğretmenim

Mesleklerin en kutsalı nedir deseler tartışmasız ki herkesin aklına ilk öğretmenlik gelir. Çünkü bir çocuğun en güzel çağlarında annesi ve babasından sonra gördüğü yegâne kişidir öğretmeni. Bundan sebeptir ki mutlaka öğretmeniyle bir anı birikintileri olur insanın aklında. Bu sefer benim size tanıştırmak istediğim kendi öğretmenim olmasa da başarılarıyla adını tarihe yazdıran ve bulunduğu bölgenin kaderini değiştiren öğretmenlerden biri. Adı Melahat Aydın. Namı diğer Müdür Bey Hanım.

Melahat öğretmen çalıştığı yıllarda öğretmenlik ve müdürlük görevlerinde bulunmuş.  Görev yeri olan Muş’ta bayan bir müdüre alışık olmayan halk kendisine Müdür Bey Hanım demeyi tercih etmiş.

Melahat Aydın, 28 yıllık öğretmenlik hayatında yüzlerce çocuğun hayatına dokunmuş biri. Özellikle görev yeri olan Muş’taki 130 kız çocuğunun okula devam etmesini sağlamış. Tabi bu sayı yıllar içinde katlanmış. Yıllar evvel anılarını paylaştığı bir yazı beni öyle etkiledi ki…

Şöyle diyordu: “ Tüm çocukların okuması gerektiğini düşünüyorum. Burada yaşam şartları zor gerçekten. Kapı kapı gezip aileleri ikna etmeye çalışıyoruz. Bazen araçla bazen yürüyerek bazen ise at sırtında. Babalardan ziyade anneler göndermek istemiyor kızları okula. Çünkü onların ev işlerindeki en büyük destekçisi bu çocuklar. Hatta şöyle ilginç bir anım bile olmuştu. Kızımı okula gönderirim ama bana çamaşır makinası alın diyen bir anneyle bile karşılaşmıştım.”

Böyle öğretmenler var oldukça biliyoruz ki bizim halk olarak sırtımız yere gelmez. Çocuklar üşümesin diye sobasını yakan, engelli öğrencisini sırtında taşıyan, maaşının yarısını köydeki çocuklara harcayan nice yüce kalpli öğretmenler geçti bu coğrafyadan. Her biri mert her biri yiğit… Onların yetiştirdiği öğrenciler bir cevher misali parladılar hayat boyu.

İşte bu sebeptendir ki hep dediğim gibi iyi ve ahlaklı bir öğretmen olmak çok önemli. Çünkü öğretmenlik sabah gidip öğlen geldiğin, Cumartesi, Pazar, Sömestr ve yazın tatil yaptığın bir meslek değildir. Öğretmenlik anne olmaktır. Baba olmaktır. Abi olmaktır. Kısacası insan olmaktır.”

İnsanlığı yücelten, ülkesini seven ve işini sevgiyle yapan tüm öğretmenlere saygılarımı sunuyorum. Bu vesile ile tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarım.

Kalın Selametle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demir Arşivi