Osmanlı’nın canını yakan ‘Damat’ olayı şimdi de AK Parti’nin gündeminde…

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki damadı, Berat Albayrak ve Selçuk Bayraktar’a parti içi tepkiler giderek kendisini göstermekte.
Ülkede ekonomik göstergelerinin olumsuzluk göstermesini ve 2019 yerel seçimlerinde İstanbul gibi büyükşehirlerdeki başarısızlığı Berat Albayrak’ın yanlış politikalarına, kişisel çıkarlarını partinin ve ülkenin çıkarlarının üzerinde görmesine bağlayan AK Partili bir çok yönetici ve destekçileri bu hatalardan dönülmez ise partinin parçalanması ve küçülmesinin de hızlanacağını belirtiyorlar.
***
Bilindiği gibi Osmanlı padişahları, kendi iradelerinin devlet yönetimine mutlak şekilde yansımasını istedikleri için çeşitli tedbirler alırlardı. 
Bu tedbirlerin başında da devletin ikinci adamlığı olan "Vezir-i Âzamlık", diğer adıyla "Sadrazamlık" makamını kendilerine çok yakın kişilere vererek yaparlardı.
Burada amaç o kişiye; güven, sadakat, kolayca yönlendirme ve gerektiğinde problemsiz bir şekilde bertaraf etme ilkeleriydi.
Kabiliyet ve liyakat ise genelde ikinci planda gelirdi. 
Osmanlı padişahlarının, mutlak iradelerinin devlet yönetimine tam olarak yansımasının bir yolu, yönlendirilmeye müsait, zayıf karakterli ve korkak adamları sadrazam yapmak ise de, bunun dikkat çeken bir başka önemli yolu da, damatların sadrazam yapılmalarıdır. 
Damatlar, ne kadar güçlü karaktere sahip olsalar bile, netice de her yönden padişaha bağlı adamlardı.
Onun için de padişahlar tarafından kolayca yönlendiriliyor ve istenmedikleri takdirde de kelleleri kolayca alınabiliyordu.
***
Osmanlı’da iz bırakmış ünlü damat sadrazamlar vardır ki; Pargalı İbrahim Paşa örneğinde olduğu gibi bunların bazıları, bizzat padişahın emriyle cellatlarının kucağında can vermişlerdir.
Damat Rüstem Paşa, Damat Silahtar Mehmet Paşa, Damat Sokullu Mehmet Paşa, Damat Nevşehirli İbrahim Paşa, Damat Hemşinli Mehmet Ali Paşa ve Damat Ferit Paşa örneğinde olduğu gibi Osmanlı`da ikinci adamlık makamı olan "Sadrazamlık" makamını işgal etmiş bir sürü "Damat Paşa" vardır.
Tabi bunlardan en çok bilineni, Sultan Vahdettin'in kızkardeşi Mediha Sultan ile evlenmiş olan Osmanlı Sadrazamı Damat Ferit.
Osmanlı’nın değil İngilizlerin emrinde olan, Damat Ferit hükumetinin birçok yanlışını sıralamak mümkün ama Milli Mücadele döneminde Kuvai Milliye destekçilerini bastırmaya çalışması ve Mustafa Kemal ve Rauf Beyler hakkında yakalama kararı çıkartması bunların başında gelir.
***
Adalet ve Kalkınma Partisi’ne gönül vermiş, destek vermiş, yöneticilik yapmış çoğu kişinin şimdi dilinde dolaşan rahatsızlık; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damatlarının yaptıkları ve verdikleri rahatsızlıklar.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın gerek partinin tüm organlarını kendi menfaatleri uğruna kullanmalarına gerek ise AK Parti’nin etkinliklerinde ‘damat’ların ‘sadrazam’ misali tavırlarının partili herkesin dikkatini çekerek sert tepkilere de neden olmakta.
Bu eleştirileri yapan partililer, bu tavırların devam etmesi durumunda AK Parti’nin küçülmesinin ve parçalanmasının hızlanacağını da vurgulamaktalar.
***
2019 yerel seçimlerinde bir çok yerde kendisine yakın kişiyi aday yaptığı ve o kişilerin halkta karşılık bulmadığından kaynaklı o kentlerde AK Parti’nin seçimleri kaybettiği için eleştirilerin odak noktası olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak son olarak da kamu bankalarına yaptığı atamalarla gündeme geldi.
Bakan Albayrak’ın gerek aldığı ekonomik tedbirlerin işe yaramaması, gerek uluslararası arenada pek tanınan ve sevilen isim olmaması ise AK Parti içerisinde sevilen ve beğenilen isim olmamasının partiye puan kaybettirdiği vurgulanıyor.
Diğer damat Selçuk Bayraktar’ın da etkinliklerde kalabalık korumalar ve polis eşliğinde boy göstermesi epey dikkat çeken ve rahatsızlık yaratan durum olduğu söylenmekte.
***
23 Haziran’da İstanbul’u kaybetmemek için ciddi çaba sarfeden Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendi içerisindeki bu tür rahatsızlıkları gidermesi gerekirken, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun her alanda her daim bu ülkenin 82 milyon insanına ve tüm yöneticilerine seslendiği “Gelin Türkiye'yi beraber yönetelim” cümlesini alıp PKK ve FETÖ’ye çağrıda bulundu yalanını ortaya atanlara destek vermesi için bir nevi ‘harakiri’ olsa gerek.
***
Görünen köy kılavuz istemez. Ekrem İmamoğlu’nun halk nezdinde kabul gördüğü, destek aldığı, sempati toplandığı, umut bağladığı ne kadar açık ve net görünüyorsa.
Osmanlı’da sık sık rastlanan ‘damat’ olayının, Adalet ve Kalkınma Partisi’nde de rahatsızlık yarattığı, bu durumun partiye zarar verdiği açık ve net görünmektedir…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi