İkinci el otomobil pazarında yeni dönem bugün başladı: Bakanlığın kısıtlama uygulaması neleri kapsıyor?

İkinci el otomobil pazarında yeni dönem bugün başladı: Bakanlığın kısıtlama uygulaması neleri kapsıyor?
İkinci el otomobil pazarına Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen kısıtlama uygulaması bugün itibariyle devreye alındı.

Otomobil piyasasında görülen fiyat artışları, sıfır modellerde geçtiğimiz yıllarda dünya genelinde kendisini gösterdi. Türkiye’de de artan sıfır model araç fiyatlarının ardından ikinci el otomobil pazarında da yüksek fiyatlar kendisini göstermeye başladı. Gelen bu yükselişlerle birlikte ikinci el araç satışlarında fahiş fiyat uygulamaları, fırsatçılık ve stokçuluk gibi durumlar da ortaya çıkmaya başladı. Ticaret Bakanlığı bu duruma müdahale ederek, kısıtlama uygulamasını devreye aldı.

Alınan karar ile birlikte, bugünden itibaren ikinci el motorlu araçlar sıfır fiyatının üzerinde pazarlanamayacak. Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel veya ticari olduğuna bakılmaksızın tüm araç ilanlarını kapsayacak. Böylece uygulama ile ikinci el motorlu kara taşıtları, üretici marka veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatından daha yukarıda bir fiyatla satılamayacak. İşte detaylar…

İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARINI KAPSIYOR

İkinci el motorlu kara taşıtları için bugünden itibaren üretici veya distribütör tarafından belirlenen tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyatla satış ilanı verilemeyecek. Bakanlık, ilgili yönetmelikte 6 Temmuz tarihinde bir değişiklik yaparak bu alanda 1 Ocak 2024 tarihine kadar bir kısıtlama getirdi. Bugün itibariyle yürürlüğe giren uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel veya ticari taşıt ilanlarını kapsıyor.

İHLAL EDENE PARA CEZASI

Uygulamanın bugün itibariyle devreye alınmasından sonra tüzel veya gerçek kişilerin, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyatla ilan vermesi durumunda, ilgili site önce ilan vereni uyaracak. Eğer ilan veren, yeniden benzer bir ilan verirse, site bu kez ilan verenin bilgilerini Ticaret Bakanlığı ile paylaşacak. Ardından ilan verene, ihlal edilen uygulama dahilinde ilan başına 300 bin TL idari para cezası uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı, söz konusu kısıtlama uygulamasını fahiş fiyatla satışlar, stokçuluk ve fırsatçılık gibi durumların önüne geçmek adına başlattı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.