İkinci el otomobil satışlarında fiyat kısıtlaması başlıyor: Uymayanlara 300 bin TL idari para cezası verilecek

İkinci el otomobil satışlarında fiyat kısıtlaması başlıyor: Uymayanlara 300 bin TL idari para cezası verilecek
İkinci el otomobil satışlarına ilişkin Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği kısıtlama uygulaması yarından itibaren devreye alınacak.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç fiyatlarının pazarda aynı otomobilin sıfır modelinin fiyatlarını aşmaya başlamasıyla birlikte harekete geçti. Fırsatçılık, spekülasyon ile fiyat yükseltme, stokçuluğa karşı tedbir ve denetimlerini artıran bakanlık, bu kapsamda satışlara fiyat kısıtlaması kararını getirdi. Buna göre ikinci el otomobil satışlarında ilan verenler, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat veremeyecek. Bu durumun ihlal edilmesi durumunda idari para cezası uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı ikinci el otomobil piyasasında yaşanan gelişmeler sonrasında harekete geçti ve bir dizi önlemler aldı. Ancak alınan bu önlemler sonrasında ikinci el araç satışlarında bu kez de fiyatlar, aynı modelin sıfırının da üzerine çıkmasına neden oldu. Fırsatçılık ve stokçuluk gibi eylemlerin önüne geçmek maksadıyla Ticaret Bakanlığı bu duruma da bir düzenleme getirdi ve kısıtlama kararı aldı. Alınan düzenleme kararı yarın itibariyle devreye girecek. İşte detaylar…

KISITLAMA YARIN DEVREYE GİRİYOR

Otomotiv sektöründe yaşanan fırsatçılık, stokçuluk, spekülasyon ile fiyat yükseltme ve fahiş fiyat uygulamaları gibi konularla mücadele kapsamında Ticaret Bakanlığı harekete geçti ve peş peşe adımlar atıldı. Alınan tedbirler ve denetimler artırılırken, Bakanlık 6 Temmuz’da “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” üzerinde değişiklik uyguladı ve ikinci el araçların satışında üretici ya da distribütörlerin tavsiye ettiği fiyatların üzerine çıkılmamasına karar verdi. Söz konusu fiyat kısıtlaması 1 Ocak 2024’e kadar devam edecek.

İHLAL EDENLERE 300 BİN TL PARA CEZASI

Kısıtlamaya uymayarak internet üzerinde yüksek fiyata ilan verenler, Bakanlık kararı neticesinde ilk olarak ilgili site tarafından uyarılacak. Ancak tekrar ilan verilmesi durumunda bireysel veya tüzel kişi olduğuna bakılmaksızın, ilan verenin bilgileri Bakanlığa iletilecek. Söz konusu ilan “ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti” kabul edilecek ve ihlal edenlere ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.