Togg alıcılarına müjde, artık vergi yok !

Togg alıcılarına müjde, artık vergi yok !
Bugünkü Resmi Gazete'de Türkiye'de elektrikli araç üretecek markalarla ilgili karar çıktı. Bu karara göre üretim yapan markalar ÖTV'den dolaylı olarak muaf tutulacak.

Fatma Müge Yücetürk - Bugünkü Resmi Gazete, ülkemizde elektrikli araç üreten firmalarla ilgili önemli bir karar duyuruldu. Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)” (Seri No:22)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Türkiye'de elektrikli araç üreten şirketlere bazı imtiyazlar tanınmaktadır. Türkiye için bu kararının önemli olduğunu söylemek gerekiyor. Bu karar, Türkiye'de Ar-Ge çalışmaları yapan ve elektrikli araç üreten markaları dolaylı olarak vergiden muaf tutuyor. Yerli üretimden elektrikli araçlar için teknik fiyat indirimi yapılabilecek.

Elektrikli Araçlarda Tüketim Vergisinin Üretici Firmalara İadesi Konuşuluyor

Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse. Diyelim ki Tesla Türkiye'de araştırma geliştirme yapmaya, fabrika kurmaya ve otomobil üretmeye karar verdi. Bu konuda ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yatırım teşvik belgesi almış olması gerekmektedir. Devlet yılda 5 milyar lira Tesla'yı destekliyor diyelim. Tesla 2000 adet otomobili Türkiye'de üretsin. Satışı ÖTV'yi 140 milyon TL'ye çıkaracak. Tesla'nın yıllık yatırım desteğinin (5 milyar lira) yüzde 56,5 kadarı, yani 2 milyar 825 Yani Tesla, devlete ödediği 140 milyon TL ÖTV'yi devlete olan diğer vergi borçlarından mahsup ederek parayı güvende tutabilir. Şirket dilerse bu parayı nakit olarak da geri alabilir. 

Markalara Göre Fiyat Değişikliği Olabilir 

Bu bildirge bizi iki farklı sonuca götürebilir. İlk olarak üretici, ilgili ÖTV muafiyetini fiyattan düşmek yerine, bu tutarı bir kasada tutmakta ve yatırım için kullanmaktadır. İkincisi, fiyattan ÖTV tutarı düşülerek rekabet avantajı sağlar. Bu arada Türkiye'de elektrikli otomobil üreten iki firma Togg ve Ford Otosan olduğunu unutmayın. 

Resmi Gazeteye üzerinden ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.