Ali İbrahim Önsoy

Ali İbrahim Önsoy

Para ve iktidar hırsı

Para ve iktidara sahip olma hırsı dünden bugüne değişmeden artarak gelmekte.

Paraya, mülke ve iktidar erkine sahip olanlar kendini diğer insanlardan her zaman farklı görmekte. Farklı görülen üstünlük, ayrıcalık, dokunulmazlık, hâkimiyet ve bunlara sahip olmak için dalavere yapılmakta, yalan söylenmekte ve insanlık onurundan taviz verilmekte bazen de ayaklar altında çiğnenmekte.

Paraya, birden fazla mal ve mülke sahip olan daha fazlasına sahip olmak için eldekinin kıymetini bilmeden hırs yapmakta.

Gözünü hırs bürümüşe yapamayacağı şey aşamayacağı engel yoktur.

Bataklıkta, kaygan zeminde, çok katlı binalar yaparak allayarak pullayarak satmak;

Yasal engelleri bağış, hediye ve benzerleriyle aşmak;

Büyümesi için önündeki yasal engelleri aşmak için yeni yasa ve kararname çıkarması gerekirse hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan yapmak. Varsa yoksa kendisinin istekleri ve büyüyüp güçlenmesi ve çevresinde kendisine biat edenlerin olması.

Medyatik olmak için basın, medya ve özel(vakıf)okul açmak. Buralarda çalışanlar/beslenenler sahiplerinin sesi olmakta.

Onun inancı "bir yatırıp on almak" ve bunun için her şeyi göze almakta.

Bugün dünden farklı inanca, giyime, yaşam şekline ve duyguya sahip ise onu değişime zorlayan ne olabilir?

Örneğin, bir annenin aynı karında büyütüp, aynı memesinden beslediği çocukları arasında ayrıcalık yaratması, kardeş kavgasını başlatması, yaşam hakkını kıskanması, sevgisini göstermemesi nefret etmesi, hakkı olanı vermemesinin nedeni aslında para, mal ve mülk zenginliğinin gözünü kör etmesinden başka ne olabilir?

Mal ve mülk zenginliği iktidar gücü ile birleştiğinde birkaç istisna dışında önünde engel kalmamakta.

İktidar, devleti yöneten ile para, mal ve mülk zenginliği çıkarları birleştiğinde değiştiremeyecekleri yasaklar aşamayacakları engel kalmıyor.

Para ve iktidar birleştiğinde devlet yani yakası kalkık, omuzu kalabalık ve beli silahlı gücünü kullanma yetkisi bu kesimlerin elinde oluyor.

Tek, tek bireylerin/vatandaşların oluşturduğu "devlet" dil, inanç ve gelenek birliği değil çıkarların birleştiği bir devlet olur ki burada çıkar birliği olarak iktidar ve paranın hâkimiyeti var olur vatandaşın değil.

Para ve iktidar erkine sahip olma birçok kişinin başını döndürmeye devam etmekte.

Yalan söyleyecek, çıkarlarını bencilce savunacak, karşı duran kim ve ne varsa "fil gibi ezip geçecek", çamur atıp çirkefleşecek, dün yaptıklarını inkâr edecek dahası çıkarı ve menfaati için yaptığı her şey onun için doğru olacak.

Ona kim karşı çıkıyorsa o düşman, o münafık, o hain, o satılmış olmakta.

Para ve ona tabi siyasi iktidarların hâkimiyetine,  baskı ve şiddetine karşı dik durup onurlu yaşamak insan evladının en temel hakkı. Bu uğurda kaybettiklerimizin yasını tutup ve onları anarken yanımızda olmayan, ağzına almayan, saklanacak yer arayan kuytuluklarda ve gölgelerde gezinenler mutlak olacak. Onlar utanmadan bize çamur atıp çirkefleşecek saldıracak ve hakkımız olanı elimizden almaya çalışacak. Oysa onların dünü ve geçmişi yok, günü kurtarayım derken insanlık onurunu ayaklar altında çiğnemekte.

Para ve iktidar hırsı sevgiyi saygıyı yok sayar. Hele birde kırkından sonra buna önem veriliyorsa geriye dönüşü olmayan yola girmiştir ondan her türlü melanet beklenir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İbrahim Önsoy Arşivi