Politik müjdeler ve zamlar

Sonbaharın tam da ortasında bulunduğumuz zamanları yaşarken, son zamlarla birlikte kışı erken yaşamaya başladık. Her zaman yazdık çizdik dile getirdik. Üretmeden hesapsız kitapsız uygulanan ekonomik programlar, para politikaları, merkez bankasına ve faize göstermelik müdaheleler sorunu çözmez sadece öteler. Bir süre daha ayakta kalmanızı sağlar, bir süre daha nefes alabilirsiniz. Sonuçta çember daralır. İmdat batıyorum nidaları atarsınız ama artık naifile iş işten geçmiştir. Kaçınılmaz tükeniş kaçınılmaz sona geldiniz demektir.

“Lafla peynir gemisi yürümez.” İşinin ehli insanlarla, akıllıca ve yerinde müdahalelerle ekonomiye yön vermemiz gerekiyor. Tarımı ve çiftçiyi desteklememiz ve üretime teşvik etmemiz gerekiyor. Elde edilen mahsülleri işleyecek sanayi kuruluşları kurmamız gerekiyor. Fabrikaları satmakla değil, açmak ve ayakta tutmak mecburiyetindeyiz. İthalatı mümkün olduğunca azaltıp ihracata yönelmemiz gerekiyor. Sadece kendimiz için değil ihraç etmek için de üretmeliyiz.

Son zamlarla doğalgaz, LPG, motorin ve benzin fiyatları aldı başını gidiyor. Çok yakın zamanda dolar çift haneleri görecek ve 10 TL üzerinde olacaktır. Doğalgazda şişirilmiş rakamlarla ve politik rant uğruna verilen müjdelere rağmen faturaların sürekli zamlanmasının arkasında Türkiye’nin doğalgazda dışa bağımlılığı ve bu bağımlılığın dolara endeksli olması yatıyor.

 Zamlar genelde Temmuz sonrası geçerli olacak şekilde yapılıyor. Bunun nedeni ise, hükümetin 2021 yılının ilk altı aylık enflasyon rakamlarını düşük tutma düşüncesi yatıyor. Böylelikle hem kamu çalışanlarının hem de emeklilerin alacağı zamlara esas olacak enflasyon rakamları düşük tutulmuş oluyor.

Hatırlar mısınız? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm Türkiye'nin beklediği müjdeyi açıklamıştı. Filyos Limanı Açılışı ve Doğal gaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde konuşmuş; "Fatih sondaj gemimiz yine Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Böylece Karadeniz'deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı" demişti.

Hatırlar mısınız? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların ardından değerlendirmeler yapmıştı; “Her hangi bir sıkıntı yok ilk kuyu testlerimizi yaptık onlar da olumlu gelmişti. inşallah planladığımız gibi 2023 yılında bunu kıyıya getirmiş olacağız. Burada çıkaracağımız doğalgazın maliyeti ithale göre daha ucuz olacağını çalışmalarımız doğrultusunda gördük. Tabi ki maliyetin düşüşünü vatandaşımıza yansıtacağız. Sadece vatandaşımızdan sabırlı olmasını diliyoruz bu maliyetler elbet vatandaşımıza yansıyacak.” Demişti.

Açıkçası; 2023 seçimlerini de kazanalım siz bizi o zaman görün demeye getirdi. Artık politik rant uğruna verilen müjdelerinizi bir kenara bırakın. Futbol stadları yapmanın aciliyeti yok. Otoyolları duble yapmamın aciliyeti yok. Uzun uzun benzersiz ihtişamda köprüler yapmanın aciliyeti yok. Şaşalı saraylara hiç lüzum yok. Fabrikalar kurun gençlere iş imkanı olsun. Tarım alanlarını el veriliş hale getirin. Çiftçiyi toprağında köyünde kalmasının sağlayın. Hayvancılığı destekleyin. En büyük teşvikleriniz bu acil kalemler olsun. Önce üretim önce sanayi. Dünyayı kıskandıracak otoyollar, köprüler, stadlar ondan sonra kendiliğinden gelir.

Sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi