Kutuplaşmadan beslenenler!

Türkiye'de yıllardan beri artarak devam eden bir kutuplaşma var. Nedense kutuplaşmadan herkes şikayetçi. Ama neden arttığı konusunu kimse gündemine almıyor.

Siyasi kutuplaşma, “Siyasi kutuplaşma, politik tutumların merkezden uzaklaşarak ideolojik aşırılıklara doğru ayrışmasıdır. Siyaset bilimi literatüründe kutuplaşma genellikle siyasi partilerin ve demokratik hükûmet sistemlerinin bağlamında ele alınır. İki partili sistemlerde, siyasi kutuplaşma genellikle ikili siyasi ideolojilerin ve parti kimliklerinin gerilimini içerir. Bununla birlikte, bazı siyaset bilimciler çağdaş kutuplaşmanın sol ve sağ ölçeğindeki politika farklılıklarından ziyade dini-seküler, milliyetçi-küreselci, geleneksel-modern veya kırsal-kentsel gibi diğer ayrışmalara bağlı olarak arttığını iddia etmektedir. Kutuplaşma, politikleştirme süreciyle ilişkilidir.” şeklinde tanımlanıyor.

Herkes kutuplaşma tehlikesinden bahsederken geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de çok önemli bir adım geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret edeceğini açıklayan Özel, kendi cenahından çok sert eleştiriler almasına rağmen geri adım atmadı. Erdoğan da bu ziyarete olumlu bakınca her iki liderin deyimiyle, 'Siyasette bir yumuşama' havası esmeye başladı. Bu yumuşama gerçekten Türkiye için çok önemli. Fakat anladığım kadarıyla kutuplaşmadan beslenenler bu durumu pek hazmedebilmiş değil.

Özel'in Erdoğan'ı ziyaret etmesine en büyük tepki selefi Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Siyasi kariyeri başarısızlıklarla dolu Kılıçdaroğlu, bu durumdan pek memnun kalmadı. Ama Özgür Özel, 'mücadele ayrı müzakere ayrı' diyerek geri adım atmadı. Doğu da yaptı. Ve nihayet görüşme çok samimi bir havada gerçekleşti. Biri çeyrek asra yakın halkın büyük desteğini alarak Türkiye'yi yöneten lider, diğer son yerel seçimlerde birinci çıkmış ana muhalefet partisi lideri. Bu iki liderin bir araya gelip ülkenin sorunlarını konuşmasından daha doğal ne olabilir!

Kutuplaşmanın baş mimarları, Erdoğan-Özel görüşmesini topal bırakmak, yumuşama havasını çatışma ortamına çevirmek için hemen koltuk tartışması başlattı. Efendim neymiş; Özel değişik koltuğa oturtulmuş. Özel bu tartışmada da dik durarak, çatışma heveslilerinin önünü kesti. Gerçekten iyi bir liderlik örneği sergiledi. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en kısa süre içerisinde CHP'yi ziyaret edeceğini açıklaması, Özel'in bu durumdan son derece memnun kalması, her iki tarafın asalaklarını da çılgına çevirmiş durumda. Çatışmadan beslenenler durumu uğramış vaziyetteler. Ama emin olun ki bu yumuşama halkın büyük çoğunluğunun takdirini kazanıyor.

Son söz olarak şunu ifade edelim; Bu şekilde devam edin. Önemli olan Türkiye'dir. Konuşmaktan hiçbir zaman zarar gelmez. Bu buluşmada bir bit yeniği arayanlar ise biraz olsun aynaya baksın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Önal Arşivi