Meral Akşener’in suçu ne?

31 Mart yerel seçimi hepimizin bildiği gibi çok büyük sürprizlerle sonuçlandı. Bu seçimlerde CHP dışında hiçbir partinin adam gibi bir başarısı olmadı. Tüm partiler çuvalladı hatta bana sorarsanız rezil rüsva oldu ama nedense fatura tek bir partiye çıkartılmaya çalışılıyor.

Bu seçimlerde başarısızlık faturası kesme hevesi gösteren tek parti İyi Parti oldu. İyi Parti'de Meral Akşener’e muhalif olanlar seçim sonuçlarını bahane edip hemen Meral Hanıma saldırdılar.

Olayı yakından takip ediyorum, takip ederken de bir kez daha ne kadar alaturka bir ülke olduğumuzu anlıyorum. Futbolda da siyasette de aklınıza gelen tüm alanlarda aynı film dönüyor. İlk başarısızlıkta hemen o organizasyonun başındaki kişinin ipi çekilmeye çalışılıyor. Seçim gecesi de öyle oldu. Hemen İyi Parti’de Meral Akşener’in sözde ekibi olan partililer Akşener’i istifaya davet etti. Neymiş efendim İyi Parti oy kaybetmiş. Neymiş efendim Meral Akşener ile olmazmış istifa etmeliymiş.

Tek oy kaybeden İYİ Parti mi?

Eğer konu başarıysa bu seçim sonuçlarına bakınca 2023 yılına göre MHP’de en az İyi Parti kadar oy kaybetti. Zafer Partisinden tutunda daha önce masada olan o küçük oy oranına sahip partiler de rezil oldu.

HDP’nin uzantısı olan Yeşil Sol Parti 2023 seçimlerinde DEM Parti ise 2024 seçimlerinde tarihi oy kaybı yaşadı resmen eridi. Sol partiler de rezil oldu ama hiçbiri İyi Parti kadar ortalığı ayağa kaldırmadı. İyi Partide yapılanın ben başarısızlık bahanesi altında Meral Akşener’e yönelik bir operasyon olduğundan adım gibi eminim.

Bu olay öyle oy kaybedildi diye yapılan bir operasyon değil. Meral Hanımın altında çalışanların “istifa haykırışları” karşısında Akşener de gerekeni yaptı ve önce olağanüstü kurultay kararı aldı ve bir daha aday olmayacağını açıkladı makam odasından eşyalarını da altı çekti gitti. Bana göre son derece delikanlı bir davranış sergiledi Akşener. Bu davranışı her ne kadar delikanlı bir davranış olsa da bir o kadar da haksız bir davranış.

Meral Akşener’in bu ülkede öyle kolay harcanmaması gereken bir lider. Türkiye’de Tansu Çiler’den sonra ilk kez bir kadın lider çıktı. Sıfırdan parti kurdu, partiyi geliştirdi, seçimlere yetiştirdi, teşkilatı tamamladı. 2017 yılında kurduğu İyi Parti 2018 seçimlerinde yüzde 9.9 oy alarak meclise girmeyi başardı. Elini taşın altına koydu ve cumhurbaşkanı adayı oldu sırf bu yüzden kendisi meclise bile giremedi.

2023 genel seçimlerinde yine yüzde 9.9 civarı bir oy topladı ve 44 vekille yine meclise girdi. 2023 genel seçimlerinde altılı masa tiyatrosuna katıldı. Orada türlü türlü tiyatrolara maruz kaldı. Masadan ayrılıyor diye sosyal medya tarihinde kimsenin yemediği kadar büyük bir linç yedi. Masaya zorla geri döndürüldü. Masanın adeta figüranı oldu sırf beraberlik bozulmasın ve oyunu bozan kişi olmasın diye sabretti. 2023 genel seçimlerinden sonra alınan yenilgi hakkında da hiçbir kışkırtıcı yorumda bulunmadı.

Yani bir başka deyişle bu kadın 2017 yılında kurduğu partisinde yedi yılda canla başla çalıştı karşılığında da her çalışkan insanın aldığı gibi yüklü bir vefa (!) aldı.

Meral Akşener’in gitmesini isteyenler hem Akşener’e hem de İYİ Partiye ihanet ediyor. Meral hanım her hata yapan insan gibi hatalar yapmış olabilir ama artıları eksilerinden çoktur. Türkiye’de çok partili rejime geçtikten sonra böylesine kısa bir sürede ciddi bir meclis başarısı yakalayan kaç parti var? Yedi seneye o kadar çok şey sığdırdı ki Meral Akşener…

Kadına teşekkür edeceklerine çıkmışlar istifa et diyorlar.

Olaya nerden baksan ofsayt. Genel anlamda bakarsak Türkiye siyasetinin kadın liderlere ihtiyacı var. Parti açısından bakarsak İyi Partinin Meral Akşener’e ihtiyacı var. Siyasi iklim açısından bakacak olursak Türkiye’de üçüncü ve dördüncü ses olmaya aday partilere ve liderlere ihtiyacı var. Ama İyi Parti’deki birtakım insanlar bunu görmeyip Akşener dönemini bitirmeye hazırlanıyorlar.

Şimdi merak ediyorum da acaba Meral Hanım İyi Parti’den gidince ne olacak? Yerine gelen kişi kendisini nasıl anlatacak? Adayların sokaktaki karşılıkları nedir? Bu parti yüzde onluk başarıyı yakalayabilecek mi? Hangi seçmenden oy alacak? MHP’nin mi yoksa CHP’nin seçmenini mi devşirmeye çalışacak? Yoksa AK Parti veya CHP’nin ittifakına yanaşıp onların altında küçük bir logo partisi mi olacak?

Ben size söyleyeyim mi?

Hiçbir şey olmayacak.

Meral Akşener’siz İyi Parti’nin toparlanması çok zor olur.

Türkiye’de pek olacak şey değil ama bence İyi Parti’de kurultayda başkanlığa adaylığını koyanların teker teker çekilip Meral Akşener’e “parti başkanlığına aday ol” demesi lazım. Hatta yalvarmaları lazım. Böyle fedakâr başkanı zor bulurlar.

Olması gereken budur ama bunu beklemek hayal, çünkü planlar zaten yapıldı şimdi hesapları uyguluyorlar.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mihalis Kuyucu Arşivi