Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Rant uğruna doğaya ve insana kıyan siyasetçiler!

İstanbul'daki dikine doldurulmuş binalar, ormanları, sulak alanları, tarım arazileri rant uğruna heba edilmiş, yolları, binaları patlamış yıkılmış İstanbul. Tüm Türkiye 30 Mart seçimi ile sorumluluk almış kamu görevlileri ile paylaşmak istiyorum duygularımı.
Dikkatlice okuyun sevgili istanbul'lular.
1. Bu şehr-i İstanbul ki; imarı, planlaması, ticari ve sanayi faaliyetleri, trafiği ve diğer yaşamı ile büyük ölçüde yasa ve kayıt dışı bir yerleşim birimidir. Buradaki insanlar bu ülkede günlük yaşamlarını büyük ölçüde uygar ülkelerdeki gibi, yasaların koruması ve caydırıcı etkisiyle değil bildiklerince sürdürürler. Kaçak inşaat yaparlar, tarihi sit alanlara oteller dikerler, yaya kaldırımına araç park eder, vergi     kaçırırlar.
2. Bu şehirde; konutların alt katlarına LPG tüpü satan, boya, tiner satan dükkân açarak mal depolanabilir. Doğalgazlı ekmek fırınları açılabilir. Hatta konut, okul bitişiğinde akaryakıt istasyonu bile çalışabilir.
3. Bu şehirde; iş hanlarının üst katlarında tiner imalathanesi, havai fişek imalathanesi depoları olabilir, tekstil imalat atölyeleri kurulabilir.
4. Bu şehirde; büyük ölçüde doğalgazla çalışan çeşitli kapasitedeki ısınma ve ısıtma amaçlı sıcak su kazanları, buhar kazanları, brülörleri düzenli bakim ve kontrolleri yapılmadan çalıştırılabilir.
5. Bu şehirde; kıyıda köşede yağ ve solvent karıştırılarak veya kaçak motorin getirilerek akaryakıt üretilir, depolanır, taşınır, satılır.
Yukarıda kısaca değindiğim kural, yasa tanımazlığın sonuçlarını ve kayıplarını kaçınılmaz olarak yaşıyoruz, yaşayacağız. Ancak, büyük tehlike başka. Bilimsel olarak meydana geleceği belirlenen ve gün geçtikçe yaklaşan büyük Marmara depreminin etkisini bu yasa tanımazlık inanılmaz boyutlarda büyütecektir.
Olası Marmara depreminde her iş yerinde, her apartmanın altında doğal gaz borularında yangın çıkabilecektir. Kaçak ve içinde yanıcı parlayıcı patlayıcı maddeler dolu işyerlerini ve şehri depremde felaket beklemektedir. Aynen geçen yüzyılın başında san Francısco' da ve Kobe'de olduğu gibi. İstanbul deprem hasarından daha çok yangın hasarı yaşayabilir. Çözüm: yerel yönetimlerin derhal, yasa ve talimatları uygulayarak tüm kaçak işyerlerini şehir dışındaki organize iş bölgelerine taşımalarıdır. Bir kısmı hazırdır. Çözüm vatandaşın ihbar etmesini beklemek değil, yasa ve talimatları uygulamak kısaca görevi ihmal etmemektir. Saygılarımla,
Her yazımı sağlıklı kalmanız dileklerimle diye bitirirdim. Bu gün "Allahın izniyle" sağlıklı kalmanız dileklerimle diye bitiriyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi