14 Şubat için çiçeğiniz hazır

14 Şubat için çiçeğiniz hazır
Çiçeksepeti.com Büyükçekmece Şubesi işletmecisi Kemal Dabacı, Damga’ya konuştu. 14 Şubat Sevgililer Günü için şimdiden hazırlıklara başladıklarını ve ciddi bir yoğunlukla karşılaşacaklarını anlatan Dabacı, “Sevgililer Günü için hazırız. Sitede beğendiğiniz her türlü çiçeğin kodunu bize vermeniz yeterli. Aynısını yapıp istediğiniz adrese teslim ediyoruz” dedi

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken herkes şimdiden çiçek siparişlerini vermeye başladı. Sevgililer Günü yaşanacak yoğunlukta mağdur olmak istemeyen insanlar çiçek telaşı yaparken biz de Çiçeksepeti.com'un Büyükçekmece Şube işletmecisi Kemal Dabacı ile konuştuk. Dabacı, “İnternetten verilen siparişlerin birebir mağazamızda görerek de müşterilerimiz alabiliyor. Burada ki avantaj, bazen müşteriler siteye kredi kartını girmek istemiyor. Ya da interneti olmadığı için sipariş vermekte zorlanıyor. Ayrıca sitenin belli kapanış saatleri var. Eskiden saat 20:00’ ye kadar sipariş alınıyordu. Fakat pandemi dönemiyle birlikte siteden 18:30’ dan sonra sipariş alınmıyor. Ama gelip buradan sitedeki ürünü, aynı fiyata ister nakit, ister kredi kartı ile teslimat yaptırabiliyor. İsterse kendisi de alabiliyor. Ayrıca biz müşterinin isteği doğrultusunda, farklı tasarımlarda yapabiliyoruz. Yani hem çiçeksepeti.com olarak hemde 20 yıldır bu işi yapan biri olarak istenilen formatlarda hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Çiçek çeşitleriniz nelerdir?

Doğal, canlı, yapay, gelin arabası, çelenk, kız isteme çiçekleri, gelin çiçekleri gibi her türlü hizmetimiz mevcur. Ayrıca müşteri fotoğraf ile gelip gösterdiğinde, biz aynı çalışmayı da yapabiliyoruz. Şu an sadece çiçek hizmeti veriyoruz. Ama ileride Bonny Food’ da gelecek. Çikolata vs.

Büyükçekmece’de başka çiçeksepeti.com var mı?

Hayır. Zaten Avrupa yakasında beş tane var. Bize en yakın bayi ise Güneşli’de. Büyükçekmece’de biz tekiz.

Çiçeksepeti olmadan önceki ile şimdi arasındaki ticari performansınız nasıl?

Çiçeksepeti bir marka. Bu tabelanın burada olması bile, insanların hafızasında kalıyor. Buradaki en önemli kaygı ‘’kalite nasıl’’. Biz zaten çiçeksepeti olmadan önce de on yıldır sitenin dağıtım ağında idik. Sonunda marka, bizi burada temsil edebilir diye bize bayilik verdiler.

Bayilik şartları nelerdir, kolay başarabildiniz mi bunu?

Bu marka dağıtım ağını her çiçekçiye verebiliyor. Ama tabelasını her çiçekçiye vermiyor. Kaliteli hizmet olması, mağazanın hareketli bir caddede olması, işine sahip çıkabilecek ve markayı en iyi şekilde temsil edebilecek kapasitede olması gerekiyor.

Çiçeksepeti.com, çiçekci dışındaki mağazalara da tabela asabiliyor mu? Çikolatacı gibi?

Hayır sadece çiçekçi. O da belirttiğim gibi, bu işi uzun yıllardır kaliteli bir şekilde yapmış olanlara tabelasını veriyor. Zaten marka önce sadece çiçekle başladı. Sonra hediyelik eşya, çikolata, kek gibi farklı sunumlara yer verdi. Ayrıca; çiçeksepeti.com, Amazon.com gibi büyük bir firma ile ortak.

Özellikle özel günlerde çiçeksepeti.com olarak tecrübe, birikim ve kalitemizle Büyükçekmece ve komşu ilçelere hizmete hazırız.

Ayrıca özel günlerde sitede yoğunluk olduğu için, internetten sipariş vermekte zorluk yaşanabiliyor. Çünkü dağıtımda kotalar konuluyor.. Mesela Büyükçekmece’de bin tane sipariş dağıtılacak. Kota dolduktan sonra müşterilerimiz aynı gün içinde sipariş veremiyorlar. 14 Şubat’ın siparişini 12 ya da 13’ ünde veriyorlar. Mağazamız bu bakımdan da bir avantaj.

Sizin kendinize özel ayrı bir internet siteniz var mı?

Hayır. Biz bu markayı aldıktan sonra tamamen bayiliğe geçtik. Sitede bulunan her türlü ürünü buradan temin ediyoruz.

Çiçeklerin de anlamı var değil mi?

Çiçeklerin dünyası çok geniştir. Bir çok türü bulunan çiçeklerin de dili vardır. Çiçeklerinden dilinden kastettiğimiz, anlamlarıdır. Kimisi şekliyle, kimisi rengiyle bir çok anlam ifade eder. Beyaz saflık, kırmızı aşk, papatya masumiyet, orkide güzellik anlamını taşır. Tek yapmanız gereken doğru anlamdaki çiçeği doğru kişiye hediye etmek. Güllerden karanfillere, zambaklardan yıldız çiçeğine, gelin çiçeğinden papatyaya, lilyumlardan orkidelere daha bir çok çiçeğin derin anlamları bulunmaktadır. Çiçekler; zerafetin, inceliğin, romantizmin simgeleridir. Her duyguda bizim için özel olan kişiyi ilk olarak çiçek hediye etmeyi düşünürüz. Çiçekler, mutluluk ve mutsuzluk anlarında aracı olarak kullanılan hoş bir jesttir. Çoğu zaman romantizmin simgesi olan çiçeklerin ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Doğumgünlerinde, ilanı aşk ederken, tebrik ederken, mezuniyette, düğünlerde, cenaze törenlerinde çiçekler olmazsa olmazlardandır. Çiçeğin hayatımızda kapladığı yer oldukça geniştir.

Hangi çiçek ne anlama gelir?

Beyaz Gül: Masumluk
Kırmızı Gül: Aşk
Pembe Gül: Gönlüm Sen de
Sarı Gül: Sıcak Sevgi
Beyaz Karanfil: Temizlik, Saflık
Kırmızı Karanfil: Sevgi
Pembe Karanfil: İçtenlik
Sarı Karanfil: Hüzün
Peru Zambağı: Refah ve serveti sembolize eder. Aynı zamanda dostluğun çiçeğidir.
Nergis Zambağı(Güzel Hatun Çiçeği): Bu çiçek, görkemli güzelliğin simgesidir. Ayrıca güzelliğin ötesinde değeri belirtmek için kullanılır.
Anemon Çiçeği(Dağ Lalesi): Kötü bir ruh hali içindeyseniz solan bir umudunuz ve unutulmuş hissiniz olduğunu gösterir. İyi ve Olumlu bir ruh hali içindeyseniz beklentiyi sembolize eder.
Antoryum (Flamingo Çiçeği): Misafirperverliği sembolize eder. Ayrica mutluluk ve bolluğu göstermek için kullanılır.
Yıldız Çiçeği (Pat): Sabrı sembolize eder. Zerafet ve şıklığı simgelemektedir.
Cennet Kuşu çiçeği : Neşeyi ve İhtişamı sembolize eder. Aynı zamanda heyecan verici ve çok beklenti göstermek için de kullanılır.
Gelin Çiçeği (Kalla Zambağı) : Güzellliği ve İhtişamı sembolize eder. Beyaz Calla zambakları, bu iki niteliğiyle bir düğün buketinde mükemmel bir çiçek seçeneği haline gelmektedir. Beyaz renkleri sebebiyle saflık ve masumiyeti bir gelin buketinde çok net bir şekilde göstermektedir.
Papatya: Masumiyet ve sadık aşkı ifade etmektedir. Gerbera papatyları ise, neşe/mutluluk anlamına gelmektedir.
Lilyum (Zambak): Sadelik, temizlik anlamına gelmektedir. Kokulu çiçek arayanların çokça tercih ettiği çiçektir.
Orkide: Güzellik, mutluluk, yeni heyacanlar, gurur ve kadınsılık anlamına gelmektedir.


Çiçek yetiştirirken bunlara dikkat edin

Çiçek yetiştirirken dikkat edilmesi gereken durumlar;

Sulama: Su oldukça önemli bir sıvıdır. Her canlı için bu, değişmez bir olgudur. İnsanlar için su gereksinimi fiziksel özelliklere göre değişir. Çiçekler için de aynı şeyi belirtmek önemli olacaktır. Buna örnek vermek gerekirse; kaktüslerin su gereksinimi ay içinde bir veya iki defadır. Sulama; çiçek bakımının en mühim aşamasıdır. Çiçeğe sürekli şekilde su vermek, çiçeğin doğru ve sağlıklı gelişmesi açısından önemlidir. Çiçeğin su gereksinimine göre takvim oluşturarak, her zaman belli günlerde sulama yapılmalıdır. Sulama yapılmadan önce mutlaka olarak toprağın ıslaklığı ölçülerek taban bölümü delik saksıların kullanılması gerekir. Suyun fazla bölümü bu deliklerden akarak sulama işleminin 20 dakika sonrasında saksının tabanında biriken su dökülmelidir.

Saksı Değişimi: Çiçeklerin bakımında en önemli faktörlerden birisi, çiçeğin yetiştirileceği saksının tercihidir. Çiçeklerin tohumu ekilirken, çok büyük saksı tercihi yapılmamalıdır. Çiçeğin kökleri geniş ve kısa alanlara yayılan bir türden ise, büyük saksıların yerine geniş saksı tercihi yapılmalıdır. Çiçeklerin kökü derine inen türden ise, uzun saksı türleri yeterli olacaktır. Çiçek ekildikten sonra büyüme vaziyetine göre çiçeklerim bakımı konusunda saksı değişimi yapılması oldukça önemlidir. Çiçeğin yeterli alanı bulmaması durumunda büyümesi durur. Bunun dışında saksının taban kısmı mutlaka olarak delikli olmalıdır. Sulama sırasında fazla olan su, saksının içerisinden atılmazsa bitkinin kökleri çürür. Saksıdan atılacak su için, çiçeğin yer aldığı alanın kirletilmemesi adına mutlaka olarak saksı tablası bulunması önemlidir.

Işık: Çiçek bakımı denildiği zaman en önemli unsurların başında güneş ışığı yer alır. Bütün çiçek türleri ışığı sevmezler. Kimi çiçek türlerinin ise direkt güneş ışığı alması gerekir. Bununla beraber bazı çiçekler ise direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Örnek olarak; begonyalar sabah güneşini severler. Bununla beraber kaktüs türleri güneş ışığını doğrudan alırlar. Ev ya da iş yerinde çiçek bakımı yapılıyorsa çiçeğin yalnızca bir bölümü değil, tamamen ışık gördüğünden emin olmak gerekir. Çiçeğin özelliklerine göre güneş ışığı gereksinimi farklılaşabilir.
 

Sıcaklık: Çiçek bakımı için sıcaklık oldukça önemlidir. Çiçeğin özelliklerine göre sıcaklıkların değişebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Çiçeğin sahip olduğu özellikler ile bakımı ise değişiklik gösterir. Çiçeğin ihtiyacından daha fazla sıcaklığa maruz kalması, çiçeğin sağlığı açısından faydalı olmayacaktır. Çiçeklerin aynı zamanda ısıtıcılardan uzak tutulması oldukça önemlidir. Aksi halde çiçeklerin kökleri zarar görebilir.
 

Nem: Çiçeklerin bakımı açısından nemi de oldukça önemlidir. Bununla beraber çiçeklerin fazla nemli ortamlarda sağlıksız bir şekilde yetişeceği unutulmamalı ve nem oranının dengelenmesi gerekmektedir.

Röportaj: Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.