6 dönem 15 yıl sonra nihayet 'oh be' diyorum

6 dönem 15 yıl sonra nihayet 'oh be' diyorum
İlçenin siyasi kulislerinde AK Parti’ye rota çizen en etkili ismin Şenay Değer olduğu söylenirken, o, ileri sürülen iddialardan aşırı derecede rahatsızlık duyduğunu, “Söylenenleri abartılı buluyorum. İlçe başkanın görevleri ve yetki alanları bellidir. Onun üstünde İl Başkanlığı ve Genel Merkez var” tepkisiyle ortaya koyuyor.

İlçenin siyasi kulislerinde AK Parti’ye rota çizen en etkili ismin Şenay Değer olduğu söylenirken, o, ileri sürülen iddialardan aşırı derecede rahatsızlık duyduğunu, “Söylenenleri abartılı buluyorum. İlçe başkanın görevleri ve yetki alanları bellidir. Onun üstünde İl Başkanlığı ve Genel Merkez var” tepkisiyle ortaya koyuyor.
 

Yerel siyasete özgü flaş açıklamalarıyla ilçe genelinde gündem oluşturan Esenyurt’un AK Partili İlçe Başkanı Şenay Değer’le gerçekleştirdiğim röportajda, net sorulara net cevap alma umudum hayli zayıftı. Zira kurt politikacı, futbolcu kimliğinden kaynaklı olsa gerek, top çevirircesine konuyu gezdiriyor, duymak istediğim yanıtı vermemek için adeta direniyordu. Amacıma ulaşmanın tek yolu vardı, o da net yanıtlarla cevabın özüne ulaşmak, mümkünse, Değer’i, olabildiğince köşeye sıkıştırmaktı. Karşınızda 15 yılını devirmiş bir siyasetçinin oturması avantaj olduğu kadar dezavantajı da beraberinde getiriyordu. İlçe halkının diline sakız olan, ancak yanıtı askıda kalan “Esenyurt siyasetini siz mi şekillendiriyorsunuz, yani Şenay Değer neye karar verirse o mu oluyor” sorusunu sorduğumda, tepki göstermesini bekledim ama o, deyim yerindeyse “Siyasetin sakin gücü” edasıyla, “Bunlar abartılı yaklaşımlar” diyerek geçiştirdi. İlçe başkanı üzerindeki siyasi mekanizmanın buna izin vermeyeceğini, “İl Başkanı, Genel Merkez varken, kontrolün benim elimde olduğunu söylemeleri galiba on beş yıllık ilçe başkanlığım ve konjoktürle alakalı” diyerek perçinledi.

Ancak gündem yaratan bomba bir açıklamanız oldu, “Ali Murat Alatepe’yi destekliyorum, 2019’da belediye başkan adayı değilim” çıkışını yaptınız.
Evet, o açıklamayı yaptım

İyi de, böyle bir açıklamaya neden ihtiyaç duydunuz, bu bir feragat mıydı, yoksa olması gereken doğal bir sürecin ilanı mı?
Feragat değildi…Ben o sözleri, bir dernek toplantısındaki konuşmada yaptım. Bu konuyla ilgili bir yazı yazılmıştı, 2019 yerel seçimleri için belediye başkanlığı yarışında Ali Murat Alatepe ile benim bir yarış içinde olacağım söylendi. Ben de asla böyle bir yarışın tarafı olmayacağımı, aksine Ali Murat Alatepe’yi destekleyeceğimi, aday gösterilmesi ve yeniden belediye başkanı olması için elimden gelen desteği vereceğimi belirttim…

ŞENAY DEĞER

MESAJ İSE MESAJ VERİYORUM...
Başkan Alatepe’ye aleni desteğiniz, sizi bağladığı kadar, olası diğer başkan aday adaylarına da engel teşkil etmiyor mu, bir nevi diğer partililere de “Kimse aday adayı olmasın” mesajı vermiş olmuyor musunuz?
Bunun adı mesaj vermek ise mesaj veriyorum, Çünkü teşkilatta yetişen insanlar başarılı oluyor, Murat bey de başarılı bir süreç götürüyor. Onun belediye başkanı olması Esenyurt’ta hissedildiği gibi teşkilata da heyecan getirdi.Teşkilatla uyumlu bir belediye başkanı 2019 yerel seçimlerinde de partimizi iktidara taşır. Bizim amacımız da iktidarı devam ettirmek. Bu kiminle mümkünse onunla yola devam etmeliyiz. Ben kendi görüşümü yansıtıyorum, farklı düşüncelere de açığım. Bana göre Ali Murat Alatepe ile birlikte aşı tutmuştur…

Üç dönemdir yerelde bir nevi imparatorluğunu ilan etmiş eski Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun ani istifası, akabinde sizin de yakın zamanda görevi devredecek olmanız AK Parti açısından ilçede siyasi bir boşluğu doğurmaz mı?
AK Parti köklü geleneği olan kurumsal bir parti. Esenyurt teşkilatı da aynı olgunluğa ulaşmış durumda. Kişilere bağlı bir yapımız olmadığı için ilçe başkanlığına gelecek arkadaşımız teşkilatla belediye arasındaki yakın ilişkiyle herhangi bir boşluğa meydan vermeden süreci götürecektir. Zaten belediye başkanımız da bu manada teşkilatla birlikte saha çalışmalarını hızlandırdı, meclis üyelerinin Esenyurt mahallelerinde görev almasını sağladı.

İLÇE BAŞKANI TEŞKİLATTAN ÇIKACAK
Yeri gelmişken sorayım, sizden sonraki ilçe başkanı kim olacak, ibre kimden yana?

Net birşey söyleyemem…Temayül yapıldı, teşkilat üyeleri tercihlerini belirledi, Genel Merkezimiz de buna göre bir karar verecek.

Temayül sonucuna göre mi?
Hayır, temayül, ilçe başkanının belirlenmesinde kriterlerden sadece birisi. Bunun yanı sıra eğitim durumu, liyakatı, en önemlisi de sadakati ön plana alacaklardır. Çünkü hain bir darbe girişiminden sonra partideki öncelikli kriter, sadakat.

Kulislerde öne çıkan isimler var, Kıraç eski Belde Belediye Başkanı Hamit Öncü gibi…
“Doğru, var… Başka isimler de konuşuluyor. Temayülde yüksek oy almış teşkilat mensupları da ihtimaller dahilinde. Ben, Esenyurt İlçe Teşkilatı içerisinden bir başkan çıkacağını düşünüyorum.

Anladığıma göre, yeni ilçe başkanı mevcut yönetimden çıkacak, öyle mi?
Bu teşkilatta uzun zamandır partiye ve ilçeye emek vermiş, ilçe başkanlığı yapacak kalitede isimler var. Teşkilat, kendi içinden bir ilçe başkanı çıkartacaktır, çıkartmalıdır da…

SİYASET YAPMAK İSTEYEN PARTİLERDE YAPSIN
Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) yoğun bir baskısı var. Demografik yapı gereği ilçede aşırı nüfusu olan dernekler, ilçe başkanı ille de bizden olsun, çabasındalar. Siyaset üzerindeki bu tür baskılar sonuç getirir mi?

Dernekler hangi amaçla kurulduysa o yönde faaliyet göstermeliler. Ben siyasi hayatımda bu tür taleplere hiçbir zaman prim vemedim, görüşümü değişik ortamlarda defalarca dile getirdim. Derneklerde her siyasi partiden değişik görüşte kişiler var. Derneklerin siyasallaşması demek diğerlerine haksızlık yapmak anlamına gelir. İstanbullu ve Esenyurtlu olma bilincini öne çıkartmak en doğrusu ve makul olanıdır. İlle de aktif siyaset yapmak isteyen varsa bunu dernekler üzerinden değil, kendilerine yakın buldukları siyasi partiye dahil olarak yapmalıdır…

İlçe başkanlığınız döneminde hemşeri derneklerinin baskısı ve koltuk talebiyle karşılaştınız mı?
Çok karşılaştım… Dediğim gibi prim vermedim, çünkü benim için önemli olan samimiyetti. Bazen X bir şahsı desteklediklerini söyleyen bir dernek ertesi gün hiç ilgisi olmayan Y bir şahıs için siyasi talepte bulundu. Dernekler, siyasetle iç içe geçmek yerine, kültürel, kente adaptasyon, eğitim gibi konularda hizmet verirse daha yararlı olur. Biz sadece siyasette etkili olmak için kurulan derneklerle Esenyurt’a hizmet etmek için kurulan dernekleri birbirinden ayırt ediyoruz…

ESENYURT TÜRKİYE’NİN BİR ÖZETİ…
Geriye baktığınızda bu kentin son on beş yıllık yerel yönetim sürecinin siyasi ayağında da siz varsınız, vicdanınızla hesaplaştığınız, vebal altında kaldığınızı düşündüğünüz oldu mu?

Sorumluluk sahibi insanlar zaman zaman vicdan muhasebesi yapmalı. Belde döneminde başlayan sorunlar, zaman içerisinde farklılaştı. Şehirleşme aşamasında belirli oranda hatalar yapılmış olabilir ama bunun da belli nedenleri var. Esenyurt kentsel dönüşümünü kendi kendine gerçekleştirebilen bir ilçe. 850 bin nüfustan bahsediyoruz. Sorunları yok gibi göstererek reddetmeyi asla uygun görmem ama her geçen gün çözüme ulaşarak ilerliyoruz. Dışarıdan bakıldığında yakıştırılan bazı algılar var. Ancak, Esenyurt da Türkiye’nin bir özeti… Türkiye’de hangi sorunlar varsa burda da benzer sorunlar var. Belediye başkanımız, Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü özellikle madde bağımlılığı ve birincil sorunumuz ulaşım sorunun çözümünde işbirliği içerisindeler…

Yedi dönem on beş yıllık siyasi hayatınızın son günlerinde, görevi bırakacak olmanız nedeniyle “Oh be” diyebiliyor musunuz?
Oh be, diyorum zaten… Ancak ülkemizin bulunduğu kritik süreç ve Esenyurt özelindeki konjoktürden dolayı 2019 Kasım seçimlerine kadar aktif bir şekilde sahada çalışacağıma dair söz verdim, bu sebeple arazide olacağım. Görev yaptığım süreçteki teşkilat mensubu çalışma arkadaşlarımdan, çaycısından tümüne varana kadar, kaderi Türkiye’nin kaderiyle örtüşen partimde bulunduğumdan dolayı Rabbime hamd ediyorum…

“Bana göre aşı tutmuştur…”
2019 sürecine yönelik şahsi düşüncesini, “Adayımız, kesinlikle Alatepe. Murat bey Esenyurt’ta hissedildiği gibi ilçe teşkilatına da heyacan getirdi. Heyecan demek, başarı demektir” şeklinde aktaran Değer’e göre, değişiklikteki aşı tuttu…

“İlçe başkanı teşkilattan çıkmalı…”
Temayül sürecinin renkli ve beklenenin üstünde adayla gerçekleşmesini demokrasinin olumlu bir  sonucu olarak değerlendiren Değer’in olmazsa olmazı ise 15 yılın ardından koltuğu devredeceği halefinin ilçe teşkilatından çıkması…

“Öneriye ‘Evet’  dayatmaya ‘Hayır’ diyorum”
Sivil toplum kuruluşlarının siyasetle arasına mesafe koymasının şart olduğunu söyleyen Değer’e göre, ilişkilerin tadında bırakılması şart. Kırmızı çizgisi ise “Öneriye ‘Evet’ dayatmaya ‘Hayır’ diyorum” niteliğinde netlik kazanıyor…

Röportajın detaylarından çıkartığım sonuca göre Şenay Değer, 2019 genel seçimlerinde milletvekili olma şansını ajandasına not düşmüş durumda. Şayet bu gerçekleşmezse, sanayici kimlikli Değer’in zamanını, kendisine, işine, ailesine ve vazgeçilmezleri arasına dahil ettiği     listebaşı hobisi tenise adayacağı da muhakkak gözüküyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.