Adnan Şahin: Bu vatana borcumuz var

Adnan Şahin: Bu vatana borcumuz var
Beylikdüzü Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Adnan Şahin, “İş kurmak zor, devam ettirmek daha zor. Makine almak için evimizi sattık. Hedefler koyduk ve çok çalıştık. Bugün dünyaca ünlü markalar için üretim yapıyoruz. Zorluklarına rağmen üretimi bırakamayız. Çünkü bu vatana, millete ve gelecek nesillere borcumuz var” dedi.

Göçmen bir aile, ayakkabı tamircisi baba, kalıpçı çocuklar, Bayrampaşa’da borçla kurulmuş bir atölye, çalışmakla ve fedakarlıkla geçen yıllar… Tüm bunların sonunda dünyanın en önemli markalarıyla sağlanan işbirlikleri, üreten Türkiye’nin gücüne güç katan üst düzeyde bir üretim kalitesi ve yeni yatırımlar. BEYSİAD Başkanı Adnan Şahin’le, Şahin Metal’in dünü, bugünü ve geleceğini sizler için konuştuk. Yüzde 100 ihracat yapan, üretim, istihdam ve kalite odaklı bir firma olduklarını belirten Şahin, “Mercedes, Audi, Porsche, Volkswagen müşterilerimizden bazıları. Yatırımlarımız sürüyor, yeni fabrikamız Sivas’ta. Otomotiv sektörü yanı sıra doğalgazlı jeneratör ve İHA’lar için motor üretiyoruz” açıklamasını yaptı.

Şahin Metal nasıl kuruldu?

1955 yılı Kosova Priştine doğumluyum ve 1958’de Türkiye’ye geldik. Bayrampaşa’ya yerleştik. Ortaokul ve liseyi yatılı olarak Haydarpaşa’da okudum. 1971 döneminde mezun oldum. Yaz tatillerini boş geçirmemek adına kalıpçılık yapan abimle çalışmaya başladım. Kazancım iyiydi, mezuniyet sonrası çalışmaya devam ettim. 1979 yılında ilk atölyemizi açtık Bayrampaşa’da. İki makinemiz vardı ama yetersizdi. Yeni makine satın almamız gerekti. Tabii makinalar çok pahalı, yeterli imkân yoktu. Babam ayakkabı tamircisiydi. Bir gün kendisine, makine almak için Bayrampaşa’daki evimizi satıp satamayacağımızı sordum. ‘Bir beyaz kağıt getir, satılık ev yazalım cama yapıştır’ dedi. 3 gün sonra evimizi sattık. Elimize geçen paranın üç katına yeni teknoloji bir makine satın aldık atölyemize. Bu makine, kalıp sektöründekilerin içinde bizim bir adım öne geçmemizi sağladı. Bana güvenmiş olacak ki evimizi satıp sermaye yapmamıza izin verdi. Sonuçta, babanız çamurlu topukları tamir ederek kazandığı paralarla bu evi yapmışsa aldığınız sorumluluk ve risk çok daha büyük oluyor. Kendimize güveniyorduk ve çok çalışarak babamızı mahcup etmedik.

İlk fabrika Yakuplu’da

Bayrampaşa’daki atölyeye sığmaz hale gelince Yakuplu’daki fabrikamızın arsasını aldık. 2000 yılında birlikte çalıştığımız firmaların önerisiyle döküm işine de girdik. Bu dönemde biz beyaz eşya sektöründe çalışıyorduk genelde. Sonra parçaların kendilerini de üretmeye başladık. 5 yıl kadar önce de yeni yerimize geçtik.

Üretim ve ihracat

Firmamız yüzde 100 ihracat yapan ve 400’den fazla insanımızın çalıştığı bir firma. Şahin Metal bugün 20 ülkeye ihracat yapıyor. Bu ülkelerin içinde Amerika, Çin, Hindistan, Endonezya dahi var. Mercedes’in oradaki fabrikalarına ürün gönderiyoruz. 35 parça veriyoruz Mercedes’e. Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan’a ise çok ciddi ürün sevkiyatımız var.

Kaliteden taviz yok

Kalıpçılık işinde yarın yoktur; bilemezsiniz yani iş gelmeyebilir. Altı ay boş oturabilirsiniz. O halde tercih edilen olmak için, herkesin yaptığından daha iyisini yapmalıyız. Örneğin, en kaliteli çelik İsveç çeliği, o zaman onu kullanacağım. Hiç kimsenin yapmadığı 100 bin garantiyi ben vereceğim. Tabii ki bu maliyetlidir ama her şeyi göze alarak, 1 liraya üreteceğimizi 3 liraya mal ederek bunu yaptım. Üç ayda bir denetimden geçeriz, her firma gelir bizi denetler. Mercedes’ten 98, Porsche’den 96,5 puan aldık. Bunlar dünya standartlarında çok ciddi seviyeler. Bunu pek çok kişi bilmez ama Mercedes’in bandına orijinal yıldızını 30 yıl biz verdik.

İşi devam ettirmek daha zor

Körfez krizi zamanında zor günler geçirdik. Personel çıkarmamız gerekti ama biz bunun yerine makine satmayı tercih ettik. Krizler içlerinde fırsatları da barındırır. Biz o dönem hammadde maliyetindeki avantajımızı kullanıp iyi cirolar yaptık hatta banka kredilerimizi bile kapattık. Pandemi döneminde de buna benzer çok sıkıntılı aylar yaşadık. İş hayatında her zaman kazanmak yok malumunuz. İşi kurmak zor ama devam ettirmek daha zor. Biz 3 erkek kardeşiz. 13 yıl gece 2’ye kadar çalıştık. Çünkü bir hedef koymuştuk ve arkamızda hiçbir güç yoktu. Çok yoğun bir çalışma sonucunda bunun başarılabildiğini gösterdik. Belki de beklentimizin bile üstüne çıktık. Bu konuda üreticilere, gençlere, ülkemize örnek olabildiysek ne mutlu bize


Eğitim standartları yükselmeli

Lisede bizim zamanımızda çok kapsamlı bir eğitim aldığımızı görüyorum. Fen bölümü mezunuyum. Uzay geometri, tasarı geometri okuyup müthiş faydalarını gördüm. Şu anda her sektörde olduğu gibi yetişmiş personel sıkıntımız var. Mühendis arkadaşlarımızı alıp yetiştiriyoruz fakat 2-3 yıl sonra kaybediyoruz. Haklı olarak gidiyorlar çünkü sizin verdiğiniz rakamın 2-3 katını veren firmalar var. Yetişmiş eleman yok ne yazık ki. Bizim sektörde usta ilanı verdiğinizde 2-3 kişi başvuruyor ama beyaz yaka ilanına 2-3 bin başvuru oluyor. Gençlere tavsiyem, kendilerine güvensinler ama öncesinde mümkün olduğu kadar da dolu hale gelsinler, kendilerini geliştirsinler.



SABAH 7 BUÇUKTA İŞBAŞI YAPIYORUZ

Fabrika sabah 8’de işbaşı yapar ancak biz 7:30’da iş yerindeydik, akşamları da 9-10 gibi çıkıyorduk yakın zamana kadar. Hala üretimde bile çalıştığımız oluyordu. 2 yıl önce yaşadığım sağlık sorunları nedeniyle biraz daha rölantiye aldım iş hayatını. Şimdi öğlen gibi gelip akşam 5-6 gibi çıkıyorum. Okullara gidiyorum. Öğrencilere firmamızın tecrübelerini aktarıyorum. Sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalarım var. Beysiad (Beylikdüzü Sanayici ve İş İnsanları Derneği) başkanlığı yanında İSİFED’de başkan yardımcılığı görevim var. Zamanımı bu şekilde değerlendiriyorum artık.

İHA’LAR İÇİN YENİ BİR MOTOR GELİŞTİRDİK

Kalıpçılık ve döküm dışında farklı alanlarda da üretimimiz var. Doğalgazlı jeneratör geliştirdik örneğin. Dizel bir motorun tüketimi 23-24 liralarda iken doğalgazlı sistemle bu maliyet 5’te birine kadar düşebilir. Ses anlamında da çok iyi performansı var. 67 desibel ölçümle çalışıyor. Çocuklar, ikinci kuşak daha hâkimler bu inovatif konulara. Çünkü biz işin bu tarafını gençlerimize devrettik. Gayet başarılılar. Baykar tarafından üretilen İHA’lar için yeni bir motor geliştirdik. Yatırımlarımızın bir kısmı Anadolu’ya kaydı. Sivas’ta kurulan fabrikamızda da yine katma değeri ve teknolojisi yüksek bir ürün geliştirip üreteceğiz.

SÖYLEŞİ: İLKER ERGÜR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum