Eski köye yeni adet geldi

Eski köye yeni adet geldi
Avcılar'ın tanınmış is ve spor adamı Adnan Çoban Damga'ya konuştu. Avcılar'ın çok geri kaldığını belirten Çoban, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli'den umutlu olduğunu söyledi. İmamoğlu'nun CHP'nin statükocu zihniyetini yıkmaya geldiğini belirten Çoban, "CHP'de eski köye yeni adet geldi" dedi

Avcılar'ın tanınmış is ve spor adamı Adnan Çoban Damga'ya konuştu. Avcılar'ın çok geri kaldığını belirten Çoban, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli'den umutlu olduğunu söyledi. İmamoğlu'nun CHP'nin statükocu zihniyetini yıkmaya geldiğini belirten Çoban, "CHP'de eski köye yeni adet geldi" dedi

Yeni Malatyaspor eski Asbaşkanı ve Avcılar Malatyalılar Derneği Başkanı olan Adnan Çoban önemli açıklamalarda bulundu. Barış Kış'ın sorularını cevaplayan Çoban, yıllardan beri sporun içinde olduğunu belirterek, Avcılar'da bu anlamda ciddi eksikler olduğunu belirtti. Yeni Malatyaspor'u süper lige çıkardıktan sonra yönetimde görev almadığını ifade eden Çoban, amatör spor kulüplerinda çalışmalarını devam ettireceğini dile getirdi. Çoban, 5 yıllık Handan Toprak dönemini de 'Avcılar'ın kayıp 5 yılı' olarak değerlendirirken, yeni Başkan Hançerli'nin ilçe için şans olduğunu belirtti. CHP'nin 31 Mart'ta Avcılar'dan istediği oyu aldığını ifade eden Çoban, "Avcılar'a sahip çıkmaları gerekir" dedi. Çoban, AK Parti'nin İstanbul'u kaybetmesinin nedenini de "Ak Parti İstanbul’da Karadeniz lobisinin egosundan ötürü kaybetti" şeklinde açıkladı.

Spor geçmişiniz ve bugün spora olan yakınlığınızdan söz eder misiniz?
Yeni Malatyaspor Asbaşkanıydım. Son kongrede görev almadım. Spor adamıyım ve spora bağlı biriyim. Eskiden Cihangirspor’da görev almıştım. Dursun Özbek zamanında Galatasaray yönetiminden aldığım bir plaketim var. Dolayısıyla spor camiasından edindiğim birçok arkadaşığım ve çevrem var. Biz eskiden halı sahada değil de çamurda futbol oynayanlardanız. Böyle bir futbol geçmişim var ama sanırım yöneticilikte en büyük başarım Malatyaspor’u ikinci ligten süper lige çıkarmak oldu. Orada futbol şube sorumlusuydum, as başkandım. Spor yorumculuğuna dair birkaç kanaldan gelen teklifler var. Bundan sonra amatör sporun içerisinde yer almayı düşünmüyorum.

Amatör klüpler hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
İçler acısı durumda olduklarını görüyorum. Özellikle Avcılar’da amatör kulüpler çok kötü durumda. Maddi açıdan büyük eksikleri var. Bizler gibi iş adamlarının destekleri sayesinde ayakta kaldı zaten. Belediyeden herhangi bir destekte alamıyorlar malesef. Gerçi Belediye Başkanımız yeni geldi, şuan eleştirmiş olmayayım, önümüzdeki zamanlarda katkısı olabilir. Çünkü yeni gelen Başkanımızın kulüplere bakış açısı çok güzel. Ben kendisinden ümitliyim. Spora ve kulüplere yaklaşımı çok olumlu. Halkla iç içe oluşu bize umut aşılıyor. 10 mahalleye 10 spor kompleksi sözü verdi. Adım atmaya başladılar, inşallah yapacaklar. Bildiğiniz gibi Avcılar Belediyesi'nde oldukça sıkıntılar yaşandı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ılımlı bir yaklaşım var. Bizler her şeyin güzel olacağına inanıyoruz.

Ekrem İmamoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını nasıl değerlendirirsiniz?
Kendisi çok başarılı biri. Umudum herkes gibi var. Mecliste istediği kararları geçirebildiği sürece birçok şekilde bizi güzelliklerin beklediğini düşünüyorum, ama eli kolu bağlı bir biçimde bırakılırsa o zaman ne kadar etkisi olacağı konusunda şüphelerim var. Kararları zor hayata geçirecekler hissine kapılabiliyorum zaman zaman. Eski statükocu CHP zihniyetini yıkması lazım. Bu anlamda da işi çok zor. Bu algıyı yıkmasını bekliyorum ve inanıyorum. Mezhepçiliği de yıkması gerekiyor. Her insan gibi CHP’nin içinde de mezhepçilik var, bunu yıkması şart. Bugün çok büyük bir başarı elde etti. Türkiye nin son zamanlarda yaşadıklarının ardından, İmamoğlu büyük bir değişim, büyük bir umuttur. Ülkemiz için kim bir taş üstüne taş koymuşsa ondan razıyız, Ekrem İmamoğlu’nun da başaracağına inanıyorum. Seçim zamanı AK Parti'den, MHP’den teklifler aldım fakat siyasete yakın olmak gibi bir fikrim yok.

Avcılar bölgesinin destek görmediğini söylüyorsunuz. Bir tarafı deniz, bir tarafı göl olan istisna güzellikleri barındıran bölgeye olan bu yaklaşım sizce neden?
Avcılar’ın komşu ilçelere acil olarak entegre olması gerekiyor. Uzaktan bakıldığında yanındaki ilçe de gelişim gözle görülüyorken burayı bir köy gibi bırakmak yanlış. Örneğin Esenyurt bir beton yığını beğenmiyorum ama, E5’ten gelirken bir bakıyorsunuz orası Amerika, burası köşede kalmış bir köy gibi görünüyor. Buradan şunu anlamayın, asla beton yapılara ilgim yok, ben doğa severim, bina dikilmesinden söz etmiyorum, bunun altını çizelim. Üvey evlat muamelesi görmesinden rahatsızım. Çocuklarımız var, eğitimleri var. Modern okulların olması lazım. Avcılar’da marka bir yer yok. Buradaki vatandaşın Büyükçekmece veya Esenyurt vatandaşından ne farkı var. Ayrıca Avcılar çok güzel bir yer. Bana yetki verilse Avcılar’ı İstanbul’un merkezi yapardım. Yeni Başkan’dan umutluyum gerçi, çünkü Avcılar bunu hak ediyor. Göl var, deniz var, doğa var. Mesela neden bir su sporları tesisi yok? Birçok olanak varken, eksikleri fark etmek üzücü. Vizyon olarak gelişmek ve kültürel faaliyetlerde artışlara gitmek gerek. Belediyecilik görevine gelenlerin kendilerinden emin olmaları lazım. Tabi bizim bölgemizde maddi açıdan büyük sıkıntılar mevcut, bunu gözardı edemem. Parasız bir yere varmak mümkün değil.

Uzun yıllardır Avcılar da CHP var. Yalnızlaştırılmasını buna bağlayabilir miyiz? Örneğin Ak Parti olsaydı daha iyi bir bölge halinde görebilir miydik?
Tamamen vizyon eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Mesela Handan Toprak beş yıl görevde kaldı ve hiçbir sonuca ulaşılamadı. CHP bir heyet gönderip, Toprak ile görüşebilirdi. Sonuçta bir bakımdan Handan Hanım onları temsil ediyor, eksiklikler ve hatalar konusunda bir araya gelip çözüm getirebilirlerdi. Bir destek ve fikir muhasebesi yapmadılar. Gece gündüz afiş asan gençlerin emeklerine bile yazık. CHP bir gelişim gösteremiyor. Şu anda Avcılar’da Bülent Zeren gibi bir ismin olması bir şans. Turan Hançerli’nin keza var olması. Bunlar Avcılar için birer şans. Bu yeni isimlerle iyi şeyler yapılacağına inanıyorum. Çünkü Handan Toprak döneminde bölge yaşayanları çok çile çekti. Bundan sonra ki dönemlerde eski sıkıntıların yaşanmaması lazım. Avcılar çok geri kaldı, derhal öne çıkarılması lazım.

Avcılar’daki en önemli sorunlardan birinin Yeşilkent’te ki imar sorununun olduğunu biliyoruz. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Yıllardır Yeşilkent Mahallesinde devam eden imar sorunu var. Gittiğinizde o görüntü üzüntü verici. Anadolu’nun ücra köşelerinde bile az rastlanır bir hali var. Buradaki insanların sorunlarının ve mağduriyetlerinin giderilmesi lazım. Bu sorun sadece Avcılar Belediyesi’nden kaynaklı değil. İBB ile çözüm içerisinde çözülecek sorunlar. Umarım Ekrem İmamoğlu bu sorunu çözer. O bölgedeki nsanlara heyecan getirdi, eskisinden daha çok beklenti içindeler. Yeşilkentliler CHP'ye oy veriyorlar, bu insanların günahlarını almamak lazım.

AK Parti İstanbul'u neden kaybetti?
Ak Parti İstanbul’da Karadeniz lobisinin egosundan ötürü kaybetti. Herkesin kaybedişleri konusunda fikirleri var ama bence Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanlış bilgilendirilmesi ve yanlış yönlendirilmesinden kaynaklı olarak görüyorum bu düşüşlerini. Halkın beklentilerini doğru okumaları ve sunmaları gerekliydi.

Ak Parti’nin Avcılar adayı sizce doğru aday mıydı?
Üç dönemdir yanlış aday çıkardığını düşünüyorum. Kişisel olarak algılamasınlar ama siyasi bakımdan yanlış insanlardı.

Bayram Şenocak bir önceki yerel seçimlerde Avcılar’ı kaybetti. İl Başkanı olarak atandı, İstanbul’u da kaybetti. Sizce Bayram Şenocak başarılı bir isim midir, yoksa istifa etmesi gerekiyor mu?
Benim tahminimce istifa edecektir. Çünkü kendisini başarılı görmüyorum. İnsanlara yukarıdan bakmakla siyaset olmaz. Egolarıyla hareket ettiğini düşünüyorum.

Son olarak Avcılar Malatyalılar Derneği Başkanısınız, faaliyetlerinizden söz eder misiniz?

Bana kalırsa hemşehri derneklerinin dönemi artık kapandı. Çünkü artık belediyeler var. Eskiden derneklerde halledilen işleri artık belediyeler halledebiliyor. Bu da olumlu bir şey. Cenazeler bile eskiden derneklerden kalkardı, şimdi belediyeler bu konuları derhal hallediyor. Yine de bizler dernek faaliyetlerimiz sürdürüyoruz. Aynı zamanda Diricanlar Derneğimiz var. Öğrencilere burslar veriyoruz ve ihtiyacı olanlara destek olmaya çalışıyoruz.

YANIBAŞIMIZDA KOCA BİR TARİH VAR
2 bin 700 yıllık ‘Bathonea Antik Kenti’ keşfedildi. Türkiye’nin en büyük Arkeopark projesi olacağından söz edildi. ‘Bathonea Arkeopark” projesinin turizme, doğal ve kültürel zenginliklerimizin tanıtılmasına ve istihdam olanağıyla ülke ekonomisine çok şey kazandıracak. Ne zaman hayata geçeceği konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bathonea sadece kelime olarak Avcılar’da var. Müthiş bir tarihi dokusu var, neden turizme açılmıyor anlamış değilim. Yakınımızda suya gömülmüş bir kent var, bunun tarihi öneminden ne kadar söz etsek az kalır. Turizm Bakanlığının ilgilenmesi ve desteklemesi gerekiyor. Buradan Turizm Bakanımıza sesleniyorum; yanı başımızda tarih var, böyle bir değer var lütfen sahip çıksınlar. İnsanları tarihle buluştursunlar. Bu hem turizme katkıdır hem de kültürel bir mirastır. Avcılar’ın çok acil olarak Büyükşehir Belediyesi’nden desteğe ihtiyacı var. Ekrem İmamoğlu’nun buradaki halkın sesine olarak kulak vermesi lazım. Halk büyük oranda CHP’ye destek verdi, umutları ve beklentileri var. İstanbul’u CHP aldıysa, ilçemizde CHP ile yola devam ediyorsa, İmamoğlu’nun desteği olmalıdır zaten.

EKONOMİ KONUSUNDAKARAMSAR DEĞİLİM
Türkiye’nin ekonomik durumunu nasıl gözlemliyorsunuz?

Ben herkesin aksine olumlu şeyler düşünüyorum. Doların bu aralar normal seviyelere düştüğünü, faizlerin düştüğüü ve piyasaların düzeleceğine inanıyorum. Karamsar değilim bu konuda. Ak Parti’nin ekonomi politikalarını beğeniyorum. Damadının siyasetteki yeri de beni rahatsız etmiyor. Berat Albayrak’ın bu konuda yardımcılarıyla hareket ettiğini düşünüyorum, dolayısıyla ekonomik açıdan kontrollü kararlar vereceğine inananlardanım.CHP’nin ekonomik açıdan herhangi bir başarısı olmadı, umarım bundan sonra olur. Zaten birden bire düzelmesi çok zor, belki zaman içerisinde bunu başaracaklardır. CHP’ye Ekrem İmamoğlu ile birlikte eski köye yeni adet geldi. Eski CHP zihniyetinin yok olması biraz zamanını alacaktır ama başaracağına inanıyorum. Öncelikle ülkemiz için ne hayırlı olacaksa o olsun zaten.

HANDAN TOPRAK 5 YILDA SIFIR ÇEKTİ

Bölge siyaseti hakkında ne düşünüyorsunuz?
Burada mutlaka Büyükşehir Belediyesi’nin Avcılar’a el atması gerekiyor. Biliyorsunuz bundan önce Handan Toprak vardı. Bizler 5 yıl kendisine çok destek verdik. Ama Handan Toprak maalesef sıfır çekti burada. 5 yılımız kayboldu. Ben Avcılar bölgesinin en eski insanlarındanım. 1978 yılında geldim buraya. Kırk yıldır bir arpa boy yol alınamadığını görüyorum. Tahsin Salihoğlu’ndan sonra Avcılar hak ettiği değere kavuşmadı. Biliyorsunuz 1999 yılında yaşadığımız büyük bir deprem vardı. O dönemde Avcılar çok yalnız ve sahipsiz bırakıldı. Çok zarar gördü ancak sanki deprem sırf burada olmuşçasına konuşmalar yapıldı. Avcılar değersizleştirildi. Böyle bir algı oluşturuldu, oysa deprem İstanbul’da her yerde olmuştu. Avcılar çok kısa zamanda tek katlı binalardan çok katlı binalara geçti. O dönem büyük bir rant ortaya çıktı. Çürük binaların üstüne yeni binalar inşa ettiler, dolayısıyla Avcılar büyük hasar aldı o dönem.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.