Faruk K: Müzik dünyası açlık çekiyor

Faruk K: Müzik dünyası açlık çekiyor
“Azar azar, kader bize ne yazar” şarkısıyla gönüllerde taht kuran ünlü sanatçı Faruk K, Damga'ya konuştu. “Ben kendimin idolüyüm” diyen Faruk K, pandemi sürecinin müzik dünyasını ciddi anlamda etkilediğini belirterek, “Açız kardeşim aç” ifadesini kullandı

“Müzik kariyerim 1996 yılında kurulan Birkaç İyi Adam grubuyla başladı. Solo kariyerim 2001 yılında Azar Azar albümü ile başlayıp Honki Ponki , Enerji, Aşk Tek Yön, Kalbimin Sesi, Fark albümleriyle devam etti” diyerek müzik yolculuğuna nasıl başladığını anlatan ünlü şarkıcı Faruk K, Damga'ya konuştu. Azar Azar'ın yeni versiyonuyla sevenlerinin karşısına çıktığını belirten Faruk K sözlerini şu şekilde devam ettirdi; “2016 yılında Aşka Geldik, 2018’de Hep Beraber single çalışmalarım müzik severlerle buluştu. 2020’nin son aylarında Azar App ile reklam beraberliğimizle Azar Azar 2020 yeni versiyonu dijital platformlarda yerini aldı...”
 

Son çalışmanızdan bize biraz bahseder misiniz?
Azar çok sevilen çok kullanılan görüntülü sohbet uygulaması. Markanın adı geçince insanların aklına Azar Azar şarkısı ve Faruk K geliyordu bir de benim unutulmaz dans figürlerim. Tabi bu işbirliği kaçınılmaz oldu ve nihayetinde 3 reklam filmimiz bir de Azar Azarın yeni versiyon klibi izleyici ile buluştu.

 

En büyük hayaliniz nedir ve hayallerinizi gerçekleştirebildiniz mi?
Çocukluğumda kurduğum 3 büyük hayalim vardı. Çok iyi bir dansçı olmak. Çok başarılı bir müzisyen olmak ve Eurovisionda Türkiye’yi temsil edip birinciliği getirmekti. İki büyük hayalim gerçekleşti 3. büyük hayalim gerçekleşmese de hala en büyük hayallerimden biridir.

 

Müzikle tanışmanız nasıl oldu?
Kariyerinizin dönüm noktası nedir? Müzikle tanışmam Selmi Andak ile oldu. Stüdyosunda asistanlık yapıyordum. 16 yaşlarındaydım. Hem yanında bir şeyler öğreniyor, hem de kendi çapımda söz yazıp beste yapmaya çalışıyordum. Dönüm noktam ilk söz ve bestem olan ADAM OLAYDIN şarkısını Pınar AYLİN’in seslendirmesi ve şarkının hit olmasıdır.

 

Sizce sanatçılar albüm çıkarmaya neden olumsuz bakıyorlar?
Çok masraflı ve çok riskli olduğu için. Tek şarkının başarısız olması manevi olarak büyük yıkımlar vermiyor ama bir albüm tutmaz ise hem maddi hem manevi büyük zararlar verebiliyor. Sanırım en önemli nedenlerinden biri bu!

 

Youtube izlenmelerden gelir sağlıyor musunuz, size bir gelir getiriyor mu?
Sağlamaya çalışıyorum. Çok az bir miktar geldi. Youtubeda büyük bir dünyanız olursa tabi ki geliri olacaktır.

 

Youtuber’lerin müzik hayatına girmesini nasıl buluyorsunuz?
Müzik hayatına girmeyen mi kaldı? Mandalinacılar, make-upçılar, ... çiler, ... çılar...  Aslında herkesin bir katkısı var tabi sektör eğlence olunca zincire eklenenlerin de zaman zaman olumlu etkileri olabiliyor.

 

İdolüm dediğiniz isimler var mı?
Ben kendimim idolüyüm. Doğuştan ortodontik bozukluğu olan biri olarak konuşma zorluğu çeken, kelimeleri tam ve net söyleyemeyen biri olarak, inanç, azim ve sevgiyle, çok çalışmanın meyvelerini şarkı söylerek, tiyatro ve oyunculuk yaparak, bir de ünlü olarak topladım. BEN

Pop müzik sizce nereye doğru gidiyor?
Eskilere gidiyor. 80’lere doğru. Hatta Azar Azar 2020 versiyonu da böyle. ffww creative audio o kadar güzel bir düzenleme yaptı ki, sanırım herkese geriye dönüş yapacak. Buradan ilerisinde pop çok flue görünüyor şu an. Rap kültürü dönemini yaşıyoruz. Bir zamanlar arabeskin ve rock müziğin yaşadığı gibi pop hep ayakta kaldı ve yenilendiği sürece de ayakta kalacaktır. POP BİTMEZ.

 

Bir albüm ya da bir single çıkarmanın maliyeti nedir? Sizce verilen emeklere değiyor mu?
Tabi ki çalışacağınız ekiple ilgili bu bütçeler. Ne kadar ekmek o kadar köfte değer mi ?? Müziği aşk ile yapanlara değer tabi ki. Şöhret olmak için yapanlara değmez.

 

Pandemi dönemi müzik sektörünü nasıl etkiledi?
Açız aççç. Şaka bir yana tabi ki çok büyük etkiledi. Özellikle de müzisyen ve gruplarını. Umarım meslek birlikleri bir an önce harekete geçer ve yardımlar başlar.

 

Hayatınızda değiştirmek istediğiniz neler var?
Hayatımda değiştirmek istediğim tek şey acelecilik yönüm. Daha sakin kalmak için bol bol spor yapıyorum.

 

Sahne hayatınız ile dışardaki yaşamınız arasında bir fark var mı?
Sahne dışında öğretmenlik yapıyorum.

 

Konserlerde uçsuz bucaksız dinleyiciler ile arasına barikat koyan sanatçılar hakkında neler düşünüyorsunuz?
Güven, samimiyetle korunur. Bizim toplum olarak bir ego, bir hava atma takıntımız var. Bu yönümüzün değişebileceğini düşünmüyorum. Egosuz değilsen star olamazsın diye aşılanmış sanki. Bu barikatların tek sebebi bu bence.

 

Müzik ödülleri sizce birer PR çalışması mı?
Azar azar ilk çıktığında ödül alabilmesi için para istendi bizden. O yıl ödülü Davut Güloğlu aldı. Şahin Özer müzik yapım adına. Yıllar sonra Şahin Özer radyoya konuk olarak gitmiştim ve o alınan ödüllerin bahçe kapısı önüne kapının rüzgardan çarpmaması için yere tozlu ve kırık bir şekilde konulduğunu görünce çok üzülmüştüm. Bazı ödüller ne yazık ki pr olarak alınıyor.

 

Sosyal aktiviteleriniz neler?
Spor yapmak, tiyatro yapmak ve izlemek, kitap okumak ve seyahat etmek.

 

Sizce ülkemizde müzik neden magazinleştiriliyor?
Magazin eğlence aracı, müzikte eğlence aracı olduğu için birbirine yakışıyorlar. Sanırım nedeni bu.

 

Tek single ile bir anda patlama yaşayanlar neden bir anda ortadan kaybolup devamını getiremiyorlar?
Çünkü iyi şarkı yazmak yakalamak kolay değil ikincisi, ya korkudan ya da imkansızlıklardan

gelmiyor.
 

Moda danışmanınız var mı? Giyim konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?
Stayling konusunda fikir aldığım kişiler oluyor iyi ve yakışan her şeyi giymeyi seviyorum. Mutlaka üzerimde bir parça marka ürün olması hoşuma gidiyor.

 

Pandemi döneminde sahne alabiliyor musunuz? Sahnede nasıl önlemleriniz var?
Pandemi süresinde hiç sahne yapmadım.
‘Sende bir starlık görüyorum’, ‘Sende bir star ışığı var.’ diye sözler çok duyuyoruz size göre starlık nedir?
Starlık farkedilmektir. Cesur ve yenilenmek demektir. Ben her konuda cesaretimle ve çok çalışmakla starlık ışığımı yansıttığımı düşüyorum .Doğuştan gelen bir ışık bu, buna çok inanıyorum.
Ülkemizde veya dünyada müzikte kadınlar mı erkekler mi daha hızlı yol alıyorlar ya da daha şanslılar?
Tabi ki kadınlar görsel olarak, ses olarak bambaşka varlıklar.

 

Bir şarkıcının en büyük getirisi sizce ses mi, yakışıklılık-güzellik mi ya da zekası mı olmalı? Sizin getiriniz nedir? Hangisinde ilerlenirse başarılı olunur?
Kesinlikle ZEKA!!! Bu iş aptalları aç bırakır, aptal güzelleri ve yakışıklıları çirkinleştirir.

 

Tek gazete haberi ile bir anda sahne alma peşinde olan yeni şarkıcılara ne gibi tavsiyeler vermek istersiniz?
Gazetenin magazin sayfalarından çok önemli köşe yazarlarını okumalarını tavsiye ederim.

 

Son olarak sevenlerinize neler söylemek istersiniz?
Dünyayı sevgi kurtarır, lütfen sağlık sevgi ve hoşgörü içinde yaşayalım. Sizi seviyorum.

 

KUTU_________
KISA KISA...

 

En nefret ettiğiniz şey nedir?
Cehalet.


Hangi futbol takımını tutuyorsunuz?
Fenerbahçe.


Uğurlu sayınız?
7-9


Hangi renk?
Mavi.

Kıskançlık, ego var mı?
Kıskaçlık tavan, ego taban.

En son izlediğiniz film, dizi?
The baloon – Bir başkadır.

En son gittiğiniz konser?
Madonna – Amsterdam

FARUK K KİMDİR?

1973 doğumlu sahne ismi ile bilinen Faruk K İstanbul Şişli’de dünyaya gelmiştir. İstanbul Yapı Meslek Lisesi mezunudur. Mezuniyetin ardından bir süre amatör tiyatro gruplarında yer almış ve oyunculuk yapmıştır. Ayrıca özel dans derslerinide bu dönemde alan Muhabbet92 müzikalinde usta isimler Emel Sayın ve Şener Şen ile birlikte sahne almıştır. Ardından 9 yıllık bir dans serüveninin başlangıcını Yonca Evcimik ile gerçekleştirmiştir. Bir yandanda beste ve söz yazarlığı çalışmalarını sürdürmüştür. Üniversite eğitiminide aksatmamış ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı modern dans bölümünden mezun olmuştur. İlk albüm çalışmasını ise 1996 yılında Bir Kaç iyi Adam grubu ile çıkarmış hemen ardından Çıtır Kızlar ile aynı kaseti paylaştıkları 2. albümü müzik piyasasına sürülmüştür. Albümleri, Honki Ponki, Aşk Tek Yön, Azar Azar, Kalbimin Sesi, Fark ve Enerji’dir. En son 2016 yılında Aşka Geldik isimli single ile müzik çalışmalarını devam ettirmiştir. Aynı zamanda 2017 yılında vizyona giren sinema filmi Aşka Geldik’te oyuncu olarakta yer almıştır. Faruk Kurukaya aslen Sinop Boyabat’lıdır.


Röportaj: Sedat Sarıkaya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.