Gençlere ihtiyaç var

Gençlere ihtiyaç var
Henüz 20 yaşında olmasına rağmen ülkenin yönetimine talip olan ve çocukluğunda dışişleri bakanı olmayı hayal eden CHP İstanbul 3. Bölge 19. sıra Milletvekili adayı Irmak Neriman Nebioğlu, “Gençlerin siyasete ilgilerinin veya etkilerinin sadece oy kullanmalarıyla sınırlı kalmasını istemiyorum. Ben de onlara biraz cesaret örneği olmak istiyorum çünkü daha fazla gence, dinamik yapıya ihtiyaç var” diye konuştu.

Henüz 20 yaşında olmasına rağmen ülkenin yönetimine talip olan ve çocukluğunda dışişleri bakanı olmayı hayal eden CHP İstanbul 3. Bölge 19. sıra Milletvekili adayı Irmak Neriman Nebioğlu, “Gençlerin siyasete ilgilerinin veya etkilerinin sadece oy kullanmalarıyla sınırlı kalmasını istemiyorum. Ben de onlara biraz cesaret örneği olmak istiyorum çünkü daha fazla gence, dinamik yapıya ihtiyaç var” diye konuştu.

Söyleşi köşemizin bu sefer ki konuğu bir milletvekili adayı Irmak Neriman Nebioğlu. Genç yaşına rağmen büyük bir işe kalkışan, ülkenin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen CHP İstanbul 3. Bölge 19. Sıra Milletvekili Adayı Irmak Neriman Nebioğlu, henüz 20 yaşında. Özyeğin Üniversitesi Ekonomi bölümü 2. Sınıf öğrencisi olan Irmak Neriman Nebioğlu, Fethiye’nin tanınmış iş adamlarından Muğla Büyükşehir meclis üyesi Hüseyin Nebioğlu’nun kızı. Irmak Nebioğlu'nun heyecanı gözlerden kaçacak gibi değil. Siyasette yeni olan Nebioğlu hiçbir zaman siyasete uzak olmamış. Nebioğlu'nun çocuk yaştan beri en büyük hayali Dışişleri Bakanı olmakmış. Milletvekili Adayı Nebioğlu, küçük yaşlardan beri siyasetin içinde olmak istediğini ve ailesinin kendisini çok desteklediğini söylüyor. “Milletvekili olsakta, olmasakta, listeye girsekte, girmesekte sonuçta CHP adı altındayız ve iktidara gelmek için bir şeyler yapıyoruz” diyen Nebioğlu, bir yandan sınavlara girerek öğrenciliği, bir yandan gençlerle görüşerek siyaseti bir arada götürüyor. Biz de Nebioğlu'na hem genç yaşta aday olmanın neler getirdiğini, hem de dünya ve Türkiye hakkındaki görüşlerini sorduk.

Çocukluğunda bakan olmayı hayal etmişsin. Gerçi çok gençsin ama yine de sorayım. Nasıl bir çocukluk yaşadın?
Şehir hayatından uzak bir çocukluk yaşadım. Yazları Ege'de yaylalara giderdik anneannemle, kardeşimle kalırdık. Babam Fethiye'de işleriyle uğraşırlardı. Güzel bir çocukluk yaşadım. Babam ve dedemin siyasetin içinden olması siyasete atılmamda etkiledi oldu ve cesaretlendirdi. Şu anda onların benim arkamda olması sebebiyle ben burdayım.

Ailende farklı görüşler var mıydı?
Benim ailemde farklı görüş yok. Farklı görüş olsa da ben bu düşünce sisteminde biri olacağımı biliyordum. Ailemin içinde farklı görüş olsa da etkilenmezdim. Benim doğrum değişmezdi.

Atatürk'ün ilkelerinin yanındayız
Siyasi olarak kendini nasıl tanımlıyorsun. CHP'den aday oldun ve soldasın...
Açıkcası şöyle, ben çok solcu, sağcı kısmına girmek istemiyorum. Kendimi de o şekilde tanımlamıyorum. Neden CHP'deyim? Çünkü, cumhuriyetin temelleri atıldığından bu yana, Atatürk partisi olarak CHP bugün burada. Atatürk'ün temel ilkeleri, milli değerlerimize bağlılığı, demokratik bir sistem anlayışı sebebiyle kendimi yakın hissettim. Bu yüzden onlarlayım.

Bakan olmak gibi bir hayalin varmış ne bakanı olmak istiyordun?
Dışişleri Bakanı olmak istiyordum ama kendimi kısıtlamayacağım. Herhangi bir bakanlık yapabilirim.

Ülkenin gidişatını ve ekonomisini nasıl görüyorsun? Kim, ne yapmalı sana göre?
Bence 16 yılda gerçekten çok fazla yol, otoban, köprü, havalimanı yapıldı. Ama ekonomimiz şu an görüldüğü gibi yerlerde ne yazık ki. Belki yüzde 11 gibi bir büyüme gözükebilir dışarıdan ama ülkemiz geriliyor. Bu gerilemenin asıl sebebi bence yerli üretimin çok az olması. Bir ülkeyi ayakta tutacak şey, halkının cebine güvenmek değildir. Vergilerden birşeyler yapmaya çalışmakta değildir. Eğer bir ülke yönetiyorsanız sizinde devlet olarak ortaya atmanız gereken değerler olması gerekir ve bu değerler ancak yerli üretim sayesinde kazanılabilir diye düşünüyorum. Tarıma, eğitime, sanayiye, teknolojiye, bilime. Eğitimde bence yerli bir üretimdir. Bunlara daha çok önem vermeliyiz, daha çok teşvikler olmalı.  

Daha yeni başlıyor
Aday olduğunu öğrendiğinde ne hissettin?

Herkes önce bir şaşırdı. Sonra bana çok destek verdiler, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sonuna kadar güvendiler bana. Ben de o güvenle yolumda yürümek istedim. Milletvekili olup ya da olmamam çok önemli değil dedim. Önemli olan bu yola hep beraber baş koymuşuz, bu yolda yürümek, birlik beraberlik içerisinde ayrışmamak. Milli değerlerimize ve ilkelerimize bağlı olarak bir şeyler başarmaktır. Listeye girdiğimde mutlu oldum ama bir taraftan da belki daha ön sıralarda olabilirdim düşüncesi vardı. Ama herkes için o kırgınlık olur. Ama olsun önemli değil. Bu ilk denememdi, benim için tecrübe oldu. Her şey bitmiş değil, daha yeni başlıyor. Kendim için değil, herkes için çalışıyoruz. Bireysellik meselesi değil, ülkemiz için bir şeyler yapıyoruz. Milletvekili olsakta, olmasakta, listeye girsekte, girmesekte sonuçta CHP çatısı altındayız ve iktidara gelmek için birşeyler yapıyoruz.

Listeye girdiğinden bu yana neler yapabildin? Hem öğrenci, hem milletvekili adayı olmak nasıl bir şey? Çok az kişi bunu yaşıyor Türkiye'de...
Aslında sınav dönemine denk geldi bu, çok dersim yoktu daha çok sınavlara çalıştım. Derslerim yoğun olduğu zaman olsa biraz daha zorlanabilirdim, ama bu süreçte çok zorlanmadım ve severek yaptım. Çalışmalara yeterince katılamadım sınavlarım olduğu için. Ayarlamaya çalıştım biraz ama çok zamanım  olmadı.

Kılıçdaroğlu ile henüz görüşemedim
Oy almak için ne yapacaksın? Diğer adaylarla görüştün mü ? Diğer partilerden milletvekili adaylarıyla görüştün mü?

Diğer milletvekilerimizle ve adaylarla görüştüm, il başkanlığı toplantısında da bir araya gelmiştik, dün de iki adayımızla beraberdik. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile henüz görüşemedik, görüşmek istedim ancak ulaşamadım.

Genç bir insan olarak ülkende ne görmek istiyorsun, ne hayal ediyorsun?
Demokratik bir ülkede, toplumun her kesiminin eşit temsil edilmesi gerekir ve bizim meclisimizde bu gerçekten eksik. Bunun eksik olması sebebiyle ben de bu kesimlere hitap eden daha fazla kitlle arayışı içindeyim. Ben de gençlerden biriyim. Gençlerin sorunlarıyla, onların istekleriyle ilgilenebileceğimi düşünüyorum. Gençlerin siyasete ilgilerinin veya etkilerinin sadece oy kullanmalarıyla sınırlı kalmasını istemiyorum. Ben de onlara biraz cesaret örneği olmak istiyorum çünkü daha fazla gence, dinamik yapıya ihtiyaç var.

Kimse mağdur olmasın diyoruz
İstanbul üçüncü bölgenin sorunları hakkında neler söylemek istersin?
Trafik sorunu var İstanbul'un her yerinde olduğu gibi. Suriyeliler özellikle 3. bölgede çok toplanmış durumda. Çarpık kentleşme çok fazla var. Deprem bölgesi aynı zamanda bölgemiz. Deprem çalışmaları anlamında şöyle bir planı var partimizin, eğer kentsel dönüşüm projesi yapılacaksa, orada insanları mağdur etmeden, insanları yerinden etmeyecek bir proje oluşturma. Kimse yerinden, yurdundan olmayacak. Şuan mesela insanların yerlerinden edildiği bir kentsel dönüşüm projesi var.

Beylikdüzü'nde oturuyorsun bir genç olarak ilçende ne görmek istersin, eksikler sence ne?
Hiçbir sorunu olmaması mümkün değil ama genel anlamda düzenli bir ilçe. Mesela hemen yanı başında bulunan Esenyurt ile yapılanma anlamında büyük bir fark var. Beylikdüzü'nden ziyade, İstanbul'un stabil olması gerek. Bir tarafı aşağıda, bir tarafı yukarıda sosyo kültürel anlamda da farklılık olmaması gerekir. Eşit şartlar önemli. Her şekilde yüksek bir kalitede olması gerektiğini düşünüyorum İstanbul'un.

Arkadaşlarının senden bir talebi oldu mu?
Hayır olmadı. Onlar sadece benim milletvekili olmamı istiyorlar

Bundan sonrası için ne yapacaksın? Sınavlar bitince mesela...
Programları takip edeceğim. Sayın Cumhurbaşkanı adayımız sayın Muharrem İnce'de şu an ikinci bölgede mitingler yaptı, daha sonra mitinglerde onun yanında olacağım. 24 Haziran'dan sonra da destek olmaya devam     edeceğim.

Tarafsız bir cumhurbaşkanı istiyoruz
Nasıl bir cumhurbaşkanı istiyorsun?

Halkı ayrıştırmamak çok önemli bence. Hep birlikte toplum içinde mutlu, huzurlu yaşayabileceğimiz, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, her düşünceye saygı gösterildiği, ideolojik takıntıların olmadığı, tarafsız bir cumhurbaşkanı istiyorum. Bizim adayımızda Muharrem İnce.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdiğini hayal edelim, ne yapmak isterdin?
Eğitimle ilgili bir önerge vermek isterdim. Eğitimin sisteminin rayına otkurması öncelikli konulardan bir tanesi olmalı. Türkiye için eğitim her zaman birinci sırada yer alan bir konu olmak durumunda. Çünkü eğitim ne kadar iyi olur ve sorunsuz olursa, Türkiye’nin geleceği de o kadar parlak ve iyi olacaktır. Yarınlarımızın daha güzel, daha pozitif olabilmesini istiyorsak ülke olarak eğitim meselesini ciddi anlamda önemsemek durumundayız diye düşünüyorum.

Eklemek istediğin sözler var mı? 
Ben bir genç olarak, mecliste daha fazla genç arkadaşımı görmek istiyorum. Kimse korkmasın, korku hiçbir şeye çözüm değildir. Cesaretin karşısında durabilecek hiçbir güç olacağını düşünmüyorum. Türkiye’nin geleceğine katkı vermek, ülkemizin yarınlarında söz sahibi olmak ve fikirlerimizi daha güçlü bir şekilde dile getirmek istiyorsak, mecliste olmalıyız, siyasetin içinde olmalıyız. Biz de varız diyebilmeliyiz. Bütün bunları yaptığımız takdirde, Türkiye’nin yarınlarından daha emin olacak, daha inançlı bir şekilde yol alacak ve eminim ki daha güzel işlere de imza atabileceğinz. O yüzden herkesi, bütün genç arkadaşlarımı meclise davet ediyorum, siyasete davet ediyorum.

Irmak Neriman Nebioğlu kimdir?
İstanbul'da Özyeğin Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü okuyorum. 8. sınıfa kadar Fethiye'deydim, lisede İstanbul'a geldim. İstanbul'da Kandilli Kız Lisesi'nde okudum. Sonra Özyeğin Üniversitesi'ne geçtim. Annem, babam perakende ve turizm sektöründe hizmet veriyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.