Go-Kart deyip geçmeyin

Go-Kart deyip geçmeyin
Avcılar'daki Pelikan AVM içerisinde hizmet veren Akın Carting'in sahibi Zekai Baytöre ile go-kart'a ve motor sporlarına ilişkin keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Yarış sporlarına olan ilgisi nedeniyle böyle bir işin içine girdiğini anlatan Baytöre, “İnsanlarımız bu tarz etkinlikleri seviyor. Burada hem trafikte saygıyı öğreniyorlar hem de özgüven kazanarak daha güvenli araç kullanma becerisi kazanıyorlar” dedi

Avcılar'daki Pelikan AVM içerisinde hizmet veren Akın Carting'in sahibi Zekai Baytöre ile go-kart'a ve motor sporlarına ilişkin keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Yarış sporlarına olan ilgisi nedeniyle böyle bir işin içine girdiğini anlatan Baytöre, “İnsanlarımız bu tarz etkinlikleri seviyor. Burada hem trafikte saygıyı öğreniyorlar hem de özgüven kazanarak daha güvenli araç kullanma becerisi kazanıyorlar” dedi.
 

Kurban Bayramı'na yaklaştığımız şu günlerde hemen her gün içerisinde bulunduğumuz siyasetin ve yerelin gündeminden bir nebze uzaklaşarak sizleri farklı bir hikaye okumaya davet ediyoruz. Avcılar'da bulunan Pelikan AVM içerisindeki Akın Carting'in sahibi Zekai Baytöre'yla hem go-kart'a ilişkin hem de kendi sektörlerine dair sıkılmadan okuyabileceğiniz bir sohbet gerçekleştirdik. İnsanların yoğun şehir stresinden kurtulmak adına daima eğlenmeye ve hoş vakit geçirmeye ihtiyacı olduğunu anlatan Baytöre, “Go-kart'ta bu imkanı sunan bir spor türü olarak dikkat çekiyor. İnsanlar buraya geliyor hem günün stresini atıyor hem de keyifli vakit geçiriyor. Üstelik trafikte özgüven problemi yaşayan insanlar buraya gelerek gerekli özgüveni kazanmayı da başarabiliyor” ifadelerini kullandı.

Sizi ve firmanızı anlatır mısınız, burayı açma fikri nasıl ortaya çıktı?

Burayı açma fikri aslında tesadüfen gelişti diyebilirim. Aslında muhasebecilik yapıyordum, boş vakitlerimde yarış sporları yaparak zaman geçiriyordum. Yarış sporlarına olan ilgim burayı açmama sebep oldu. 6 yıldır bu işin içindeyim. Daha önce başka yerlerde de yaptım bu işi ancak, son 6 senedir buradayım.

İlk başladığınız zamanlara göre kıyas edersek, insanların eğlence ve adrenalin aradığı go karta ilgisinde bir artış veya azalma gözlemlediniz mi?

Öncelikle hangi işi yaparsak yapalım, para odaklı değil düşünmeyip işimizi en iyi yapmaya çalıştığımızda muhakkak aldığınız tepki de ilgi de büyür. Dolayısıyla insanların ilgisi artmakta diyebilirim. Ancak bildiğiniz gibi eski yıllarda bu sporu yaparken yaşanan kazalar ve hatalar, bizim gibi işini iyi yapan firmalarıda etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Bu açıdan katı kurallar aldılar. Gayriresmi işleten, ruhsatı olmayan ve TOSFED' e bağlı olmayan firma ya da firmaların cezasını kurumsal çalışan firmalara kesildi. Vergiler çok arttı. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu' na her sene ödeme yapıyoruz, aynı zamanda Spor Bakanlığı'na verdiğimiz ayrıca bir ödememiz daha oluyor. Daha önce almadıkları halde şimdi eğlence vergiside ödüyoruz. Spor Bakalığına bağlı olduğumuz halde neden eğlence vergisi ödediğimize anlam veremesemde sektörümüzde durum bu. Bu açıdan maddi getirisi oldukça düşen bir sektör olduğunu söylemem gerekiyor. Üstelik maliyetlerin artması söz konusu olmasına rağmen. Benzinin sürekli artması bizi zorluyor. Araçlarımız kaliteli, çünkü güvenli ve kaliteli hizmet vermek için en iyi araçlarla sektörde yer alıyoruz. Go kart araçlarının bir binek araçtan farkı yok, aynı mantık. Dolayısıyla müşterilerin iyi hizmet alması için en iyi araçlarla hizmet veriyoruz. Karting sporunu ülkemizde bir ekol haline gelen tesislerimizde artık herkes yapabiliyor. Yaşanan ekonomik kriz ve dövizin artması bizleri de etkileyerek, kalitenin düşmesine sebep oluyor. Araçlar hassas ve biz kaliteli hizmet vermeyi sürdürdüğümden dolayı, bazen parça değiştireceğiniz yerde yeniden bir araç almanız gerekebiliyor. Tüm bunları düşünmek ve ona göre sektörel anlamda bizlere yardımcı olmaları gereken hususlar var. Umarım yakın zamanda bu gibi sıkıntıları ve sorunları yok etmeye yönelik yaptırımlar görürüz.

Go-Kart hobiden fazlası

Araç kapasiteniz ve go kart pistiniz hakkında bilgi verir misiniz?

9 tane aracımız var. Pistimiz 350 metre kare. Federasyonun belirlemiş olduğu araç sayısına göre pist var. Tüm bunlar denetlenen şeyler. Yarış heyecanını sonuna kadar yaşamanızı sağlıyor. Go kart artık bi hobinin ötesinde, profesyonel araçları kullanmak, modern ve teknolojik ekipmanlardan yararlanmak ve doğru hizmet vermek için burdayız.

Çevre civarlarda bulunan gokart pistleriyle sizin gokart pistiniz arasındaki fark nedir, müşterilerin sizi tercih etmesi için bir farkınız var mı?

Çevre civarlarda işini iyi yapan arkadaşlarımız vardır elbette. Bizi tercih etmelerinin sebebi, güvenli, eğlenceli ve hijyenli ekipmanlarla, gelen kişinin atkısının, saçının, fularının toplanmasına, yani kıyafet, kask gibi araç gereçlerde göstermiş olduğumuz hijyen hassasiyetimiz diyebilirim. Zaten bunları bulunduğumuz AVM' de gözleyleyip denetliyor. Aynı zamanda TOSFED ve Spor Bakanlığı tarafından da denetlenen şeyler. Aniden gelenler için yedek üst, yelek, mont, gereksinim duyulacak bay-bayan kıyafeti gibi gereçlerimiz hep hazırdır. Dolayısıyla bize geldiklerinde bu anlamda zorlanmamalarının yanı sıra, aldığımız yoğun güvenlik tedbirleri de var. Bir go kartta olması gereken araç güvenlik ve ve hizmet kalitesi bizim için ön sırada. Kapalı alana göre yüksek tavanımız ve gürültü raporumuz var. Bu yüzden de gelen müşterilerimiz ilgisini ve burada bir restoranmış gibi sıkılmadan oturmasını görmekteyiz. Biz o güveni sağladık. Saydığımız şeylerin yanı sıra bir de uzaktan kumanda sistemiyle güvenlik açısından aldığımız önlem var. Bu her go kartta bulunan bir sistem değil malesef. Araçlara 500 metre ileriden müdahale edebiliyoruz. Çocuklarını getiren ailelerin en önemsediği kısım bu oluyor. Bazı firmalarda saydığımız şeylerin olmadığını ve hatta gürültü raporu dahi olmadığını ama halen sektörde bunlara rağmen yer aldığını düşünüyorum.

İnsanlar yarış sporuna meraklı

Go kart pisti ünvanı taşıyan tesislerin ülkemizde hobi haline geldiğini ve karşılık gördüğünü düşünüyor musunuz?

Karşılık gördüğünü düşünüyorum. Go kart dışında akülü araçların bile karşılık gördüğünü söyleyebilirim. İnsanlarımız yarış sporlarına meraklı. Araç kullanmayı yeni öğrenmiş, geçmişte aracıyla kaza yapıp bunun korkusunu yaşayan, trafikte panik yaşayıp kendini direksiyonda kaybeden kişiler için bir özgüven kazanma pisti. En büyük etken trafikte, araç başında birbirlerine saygı duymayı kazanıyorlar. Go kart birbirine saygı duyma, yol verme gibi davranışlara etki ediyor.

Yarış ve pist eğitimleri veriyor musunuz?

Evet. Hiç binmemiş, yeni gelmiş veya korkan kişilere ücretsiz eğitimler verilerek piste o şekilde çıkarılmasını sağlıyoruz. Bir yarış aracında ne yapacağı konusunda bilgi verilir. Aracın nereye gideceğini belirleyen sürücünün gözleridir. İyice ileriye bakmak yarışçının doğru yere gitmesini sağlamanın yanı sıra çevreye ikincil bir dikkatle bakarken bir sonraki hedefe konsantre olmasını sağlar. Tüm bunları eğitim vererek sürücünün hem keyifli hem güvenli bir sürüş yaşama serüveni kazanmasını sağlıyoruz. TOSFED senede bir defa veya altı ayda bir şikayet olmadığı sürece denetime gelir. Antrenör kimse onu yazılı olarak teste sokar. Pisti kontrol ederek kurallara uygun mu, değil mi diye rapor tutar. Güvenlik ve araç kontrollerini yaparak denetimlerini yaparlar.

İşini iyi yapanlar kazanır

Sektörel olarak kendinizi nerede görüyorsunuz?

Bu işi kaliteli ve güvenli bir şekilde sürdüren biri olarak, işimi iyi yaptığıma ve yapılması gereken ne varsa yaptığıma inanıyorum. Soyunma dolabından tutun da emanet dolaplarına kadar her şeyi ince ayrıntısına kadar hesap eden bir işletmeyiz. Gelen müşterimizin memnun olması bizim için hep önemli olmuştur. Dediğim gibi güvenlik bizim için öncelik. Aldığımız tedbirler ve sunduğumuz hizmetle çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere müşterilerimizin uğrak adresiyiz. İşini iyi yapan herkes kazanır. Biz öyle yaptığımızı düşünüyoruz. Nitekim bunun karşılığını görmekteyiz.

Bu sporun tanıtılmasında ve ülke genelinde yayılmasına yönelik bir rol oynadığınızı düşünüyor musunuz, yeterince bu sporun duyulduğunu düşünüyor musunuz? Duyulması için neler yapılmalı?

Bu spora değer verildiğini sanmıyorum. Önceden yaşanan talihsiz kazalardan sonra, değerini yitirdiğini ve hak ettiği kadar önem verilmediğini düşünüyorum. Kendim sektörün içinde, işletmeciliğini yapan biri olarak elbette katkı sağlıyorum. Aslında bu bir spor faaliyeti ve bakanlığa bağlı. Yaşanan aksilikler bu kadar etki etmemeli ve bu spora biraz daha değer katmaları gerekirken, az önce de belirttiğim gibi vergileri konusunda yaşadığımız sıkıntılar mevcut. Bu anlamda bir iyileştirmeye gidilmeli ve bizler gibi işini iyi yapan firmalar rahatılarak, bu sporun duyulmasına etkimizin sürdürülmesi lazım. Ruhsat bir çok yerden alınıyor. SSK' ya, belediye'ye, Büyükşehir'e, TOSFED'e, Esnaf Odasına vergi veriyorsunuz. Yani kimsenin sizi rahatlatmaya yönelik bir çalışması yok henüz. Kazancımıza bile bakılmadan bu vergiler alınıyor.

Faydası sanılandan çok

Önceden zengin sporu olarak tanımlanan motor sporlarının en ulaşılabilir seçeneği sayılan go kart, bugün de sizce öyle mi?

Evet halen öyle. İnsanlar kendilerini rahatlattığını, stresten uzaklaştırdığını, eğlendiklerini ve egolarını tatmin ettiklerini düşünüyorlar. Aslında faydası oldukça çok. İnsan psikolojisine katkı sunduğunu düşünüyorum. Güvenli ve kaliteli bir yerde yapıldığı müddetçe insan için günlük rutin olaylardan uzaklaşarak kendini deşarj edebildiği zaman dilimi. Eskiden çok parası olanın yapılabileceği bir şey gibi görünse de, aslında herkesin bütçe ve zaman ayırara yapabileceği eğlence ve adrenalin dolu bir motor sporu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.