Her şarkının bir hikayesi var

Her şarkının bir hikayesi var
14 Bahar isimli şarkısıyla çıkış yakalayan Melih Görgün, "Bence her şarkının hikayesini dinleyenin yaşanmışlıklarına ve iç dünyasına yormak lazım. O sebepten şarkının hikayesi daha doğrusu herkeste olan hikayesi çok farklıdır ama hissettirdikleri benzerdir diye düşünüyorum" dedi

14 Bahar” şarkısıyla ortalığı kasıp kavurmuştu. Melih Görgün, sözü müziği kendisine ait olan “14 Bahar” şarkısını, 2004 yılının sonlarına doğru “Yolun Gülle Dolsun” albümünde yorumlamıştı. Şarkı tam 12’den vurdu ve 15 yıl geçmesine rağmen hala dillerde. Sonrasında onu “Hayat Bağları”, “Hayat Türküsü”, “Köprü”, “Deniz Yıldızı”, “Haziran Gecesi”, “Arka Sokaklar” ve “Aşk Bir Hayal” gibi dizilerde gördük. İşte, bir yandan da akademisyen olan “14 Bahar”ın kahramanı Melih Görgün’le gerçekleştirdiğimiz röportaj…

Melih Görgün nasıl bir çocuktu?

Son derece meraklı, çok soru soran ve şarkı söylemeyi çok seven bir çocuktu.

Küçükken ne olmak istiyordun?

Soran herkese şarkıcı olacağım diyordum.

14 Bahar”ı hangi mevsimde ve nasıl yazdın? Şarkının hikayesi nedir?

Üniversite dönemlerinde yazmıştım. Mevsimlerden bahardı. Ama ilk mi son mu o da şarkının gizemli tarafı olsun. Bence her şarkının hikayesini dinleyenin yaşanmışlıklarına ve iç dünyasına yormak lazım. O sebepten şarkının hikayesi daha doğrusu herkeste olan hikayesi çok farklıdır ama hissettirdikleri benzerdir diye düşünüyorum. Sanırım önemli olan da bu.

14 Bahar”ın bu kadar tutacağını düşünmüş müydün ve şarkı patladığı an neler hissettin?

Tabii ki hangi şarkının ne kadar çok dinleyiciyi içine alabileceğini önceden tahmin edebilmek zor. Ancak 14 Bahar’ı albümden önce dinlettiğim herkes çok etkileniyordu. Albüm çıktıktan yaklaşık birkaç ay sonra hemen herkesin dilindeydi. Tabii ki tarif etmesi zor bir mutluluk.

Hangi şarkıcıyla düet yapmak isterdin?

Aramızda olsaydı eğer, Neşet Ertaş ile beraber söyleyebilmeyi çok isterdim. Sanırım hayat boyu unutulmayacak bir deneyim olurdu.

melih görgün

Neden yeni bir şarkı yapmıyorsun? Bir “14 Bahar” daha dinleyebilecek miyiz Melih Görgün’den?

Yeni şarkılar tabii ki var, bu süreçte birçok reklam ve dizi müziği çalışmalarım da oldu. Zamanı gelince eminim 14 Bahar tadında şarkılarımı dinleyebileceksiniz.

Günümüz müziğini nasıl buluyorsun?

Müzik toplumların farklı dinamikleri gibi sürekli değişiyor ve yenileniyor. Süreç boyunca da kültür, siyaset veya değişen zevkler gibi birçok alandan etkileniyor. Bu zaman diliminde de çok değerli sanatçılar çok değerli eserlere imza atıyor.

Bir de oyunculuk kariyerin var. Oyunculuk tesadüfen mi oldu, yoksa istiyor muydun?

Oyunculuk tamamen tesadüfen başlamıştı. Süreç içinde farklı eğitimlerle kendimi geliştirme imkanına sahip oldum. Zaman içinde çok değerli sanatçılarla çalışma şansını yakaladım. İlk rol aldığım dizi 1998-1999 döneminde başlayan ve yaklaşık dört yıl süren Hayat Bağları’ydı. Daha sonra Haziran Gecesi, Hayat Türküsü, Köprü, Aşk Bir Hayal, Deniz Yıldızı ve Arka Sokaklar gibi çok önemli işlerde yer aldım.

Melih Görgün bir yandan da Yeditepe Üniversitesi’nde ders veriyor. Yani akademisyensin aynı zamanda. Akademisyenlikteki amacın garanti bir mesleğinin olması mıydı?

Yok, bunun garanti meslek kaygısı ile ilgisi yok. Okumak, ilgi duyduğunuz alanda kendinizi sürekli geliştirmeniz ve bunları yeni insanlarla paylaşmanız çok önemli bence. O yüzden üniversitede hocalık benim için çok değerli. Ben üniversite eğitimimi endüstri mühendisliği üzerine gerçekleştirdim. Akademik alanda da siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler üzerinden ilerledim. Bu, çok eskiden beri ilgi duyduğum, hayatımızın hemen her alanını derinden etkileyen bir disiplin. Çalışmalarım genellikle uluslararası göç üzerine.

Melih Görgün çalıştığı ve çalışmadığı zamanlarda bir gününü nasıl geçiriyor?

Çalıştığım ve çalışmadığım zamanların en önemli ortak noktası en sevdiklerime, benim için vazgeçmenin ihtimal dahilinde olmadığı ve yaşama sebebim dediklerime zaman ayırmamdır. İş temposu zaman zaman artıyor zaman zaman yavaşlıyor. Ancak zaman çok hızlı ilerliyor. Sanırım önemli olan da tüm bu süreci huzurlu bir şekilde, ve size huzur veren insanlarla geçirebilmek.

Geriye dönüp baktığında neyi veya neleri farklı yapmak isterdin?

Hiçbir şeyi. Yaşadığım her şeyi iyi ki yaşamışım.

Melih Görgün’ün bundan sonraki hedefleri ve hayalleri neler?

Müzik hayatımın her döneminde farklı biçimlerde zaten olacak. Akademik kariyerimde ilerlemek en büyük hedeflerimden biri. Bunların haricinde biraz da zaman gösterecek. İnsanın umutları ve hayalleri zaman içinde değişebiliyor. Önemli olan umudu yitirmemek ve hayal kurmaktan vazgeçmemek. Siz planlar yaparken, hayat da sizin için planlar yapıyor. O yüzden çok büyük sözler söylemek yerine, yaşayıp görmek en doğrusu bence.

MELİH GÖRGÜN İÇİN O MU, BU MU?

Şarkıcılık mı, oyunculuk mu, akademisyenlik mi? Hepsi

Sevmek mi, sevilmek mi? Sevmek

Aşk mı, para mı? Aşk

Kariyerin mi, hayatının aşkı mı? Hayatımın Aşkı

Radyo mu, televizyon mu? İkisi

Sarışın mı, esmer mi? Huzur

Iphone mu, samsung mu? Hiçbiri

Sinema mı, tiyatro mu? Tiyatro

Topuklu ayakkabı mı, spor ayakkabı mı? Spor

MELİH GÖRGÜN’ÜN EN’LERİ

En sevdiği renk? Mavi

En sevdiği şarkı? Henüz yazılmamış olan

En mutlu olduğu yer? Olduğum yer

En sevdiği yemek? Mantı

En sevdiği mevsim? Sonbahar

En sevdiği sanatçı? Şimdi çok uzakta

En sevdiği hayvan? At

En korktuğu şey? Zaman

RÖPORTAJ: TUĞÇE MARİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.