Hüseyin Cesaret: Tek sorun kentsel dönüşüm

Hüseyin Cesaret: Tek sorun kentsel dönüşüm
Gürpınar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Cesaret, “Gürpınar’ın şu anda kentsel dönüşüm problemi var. Kimin kapısını çalsanız, kentsel dönüşümü soruyor. Bu sorun çözüldüğünde, Gürpınar nezih bir mahalle olacak” dedi. “Bizde mahalle kültürü var” diyen Cesaret, “Beylikdüzü ile burası kıyaslanamaz. Beylikdüzü’nde yaşayanlar kapı komşusunu tanımaz ama burada herkes birbirini tanır ve destekler” ifadelerini kullandı

Beylikdüzü’nün en genç muhtarı Gürpınar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Cesaret, muhtarlık serüvenini, Gürpınar’ın sorunlarını ve çözüm yollarını Damga’ya anlattı. Gürpınar’ı sürekli gezip, bir sorun varsa tespit edip ilgili birime bildirdiğini ve Gürpınar’ın şu anda en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu belirten Hüseyin Cesaret, “Kimin kapısını çalsanız, kentsel dönüşümü sorarlar. Bu sorun çözüldüğünde, Gürpınar gayet nezih bir mahalle olacak. Biz de mahalle kültürü var. Örneğin; Beylikdüzü ile burası kıyaslanamaz, Beylikdüzü’nde yaşayanlar kapı komşusunu tanımaz ama burada herkes destek halinde” dedi.


Damga okurları ve mahalle sakinlerinin sizi daha iyi tanıması için kendinizden bahseder misiniz? Hüseyin Cesaret kimdir?
1985 yılında Kayseri’de doğdum. İki çocuk babasıyım. Lise mezunuyum. 27 senedir Gürpınar’da oturuyorum. Daha önce burada esnaftım, 8-9 sene belediyede çalıştım. 3 yıldır da muhtarlık yapıyorum.

Muhtar olma kararı size mi aitti, yoksa çevrenizin yönlendirmesiyle mi istediniz?
Aklımda muhtarlık yoktu. Bir ortamda otururken; seçimler de yaklaşmıştı, muhtar bu yıl kim olacak diye konuştuk. Arkadaşlarımdan biri, muhtar 'bence sen olmalısın' dedi. Benden muhtar olurum diye düşündüm. Herkeste çok istedi ve olumlu karşıladı. Annemden çok destek aldım. Anneme muhtar olayım mı diye sordum? O da, karar senin dedi. Ben de olmamı istersen aday olurum dedim. Annem, evet deyince adaylığımı koydum. 

hüseyin cesaret


Muhtarların genel olarak sorunlarından bahseder misiniz? Belediyelerle uyumlu çalışabiliyor musunuz?
Belediyelerle uyumlu çalışabiliyoruz. Sonuçta biz burda bir köprü görevini üstleniyoruz. Vatandaş; kaymakamlığa, belediyeye ulaşmadığı zaman ilk danışacağı kişi muhtarlar oluyor. Bize gelip sorununu anlatıyor, biz de belediye, kaymakamlık ya da hangi birimlerle çözeceksek onlara ulaşıp, vatandaşın işini çözüyoruz. Mahallemizde tabi ki adli sorunlar da oluyor bunu da gerekirse emniyetle çözüyoruz. Gürpınar’ın en büyük sorunu kentsel dönüşüm. Binalar eski olduğu için… Tabi zamanında; Gürpınar, Büyükçekmece heyelan bölgesi diye geçiyordu. Biz de dört gözle bekliyoruz, kentsel dönüşüm biraz hareketlenirse Gürpınar’ın sorununu da çözeceğiz.

Yapmak isteyip de yapamadığınız bir proje var mı?
Mahalemizde cenaze oluyor. Taziyede cami hocasının gelip, Kuran okumasını isterim. Sadece caminin altında taziye yerimiz var. 80. Yıl Parkı'nda bir taziye evi olmasını isterim. Ya da nişan yapmak isteyen, maddi durumu yetersiz bir vatandaşımız için yer imkanı sağlanmış olur. İmkanlar el verirse böyle bir proje düşünüyorum.

Tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz? Mahalle sakinleri de aday olmanız konusunda yönlendiriyor mu?
Biz burda kocaman bir aileyiz. Muhtarlık; insanlarla ilgilenip, dertleriyle dertlenip, sevinçlerine ortak olmak ve sorunlarına çözüm yolu bulmak demek. Bu da benim için çok büyük bir motivasyon. Bazen mahalleliye, bir daha geleyim mi diye soruyorum. Diyorlar ki; “İki üç dönem daha yap, hemen bırakma” bu yüzden mahallelinin desteği ve ilgisi çok kıymetli.

Pandemi sürecini nasıl geçirdiniz?
Covid-19 başladığında, bir abimiz dezenfekte işi ile uğraşıyordu. Onunla görüştüm, Covid-19 için bir çalışma yapmak istediğimi söyledim. Bana dezenfektan verdi; ben de iki tane görevli tuttum, Gürpınar’daki bütün binaları ilaçlattık. Tedbir alması için birçok insanı uyardık. Elimizden geldiğince maske dağıtımı yaptık. Vatandaş, Gürpınar Mahalle Muhtarlığı sayfamızdan ulaşıp, maske isteyenlere ulaştırdık. Evinden çıkmayan yaşlılar için alışveriş, eczane gibi ihtiyaçlarını karşılamak için ekip kurduk. Bunu da gönüllü gençler sayesinde başardık, gece-gündüz demeden çalıştılar. Covid- 19’ dan dolayı maalesef 40’ a yakın vatandaşımızı kaybettik.

hüseyin cesaret


Gürpınar’ın şu anki durumundan memnun musunuz?
Gürpınar’ın şu anda kentsel dönüşüm problemi var. Kimin kapısını çalsanız, kentsel dönüşümü sorarlar. Bu sorun çözüldüğünde, Gürpınar gayet nezih bir mahalle olacak. Biz de mahalle küitürü var. Örneğin; Beylikdüzü ile burası kıyaslanamaz, Beylikdüzü’nde yaşayanlar kapı komşusunu tanımaz ama burda herkes destek halinde

Gürpınar’da  ulaşım bir sorun mu?
Ulaşım açısından da şikayetler alıyoruz. Önceden; burdan Taksim’e, Bakırköy’e otobüs vardı, sonradan onları kaldırdılar. Ben bu konuyu her toplantıda dile getiriyorum. Aldığım yanıt ise; “Yeterince yolcu çıkmıyor” şeklinde oluyor. Ben de en azından iki saate bir, Taksim aracı kalksın diyorum. Bu ulaşım sorunun çalışmasını yapıyoruz. Kentsel dönüşümden dolayı binalar boşaldı ve nüfusta azalış oldu. Onlar da bunu bekliyor. Normalde sistemde kayıtlı bir şekilde Taksim ve Bakırköy seferi var. Ben de bunun baskısını yapıyorum. Normalde metrobüse hat yoktu, onu koydurduk. 

Mahallede göçmen nüfus çok fazla var mı?
Yeni yapılan binalarda göçmenler var. Yabancılar güvenlik açısında daha çok siteleri tercih ediyor. Mahalle sakinlerimiz de oldukça nezih insanlardır; bu yüzden herhangi bir problemle karşılaşmadık. Herkes kendi işinde gücünde, kimsenin kimseye zararı yok.


 


BEDAŞ'A ÇOK BASKI YAPTIM

Mahallede park, sağlık ocağı, okul gibi eksiklikler var mı? En çok hangi eksiklikten dolayı şikayet alıyorsunuz?
Gürpınar 30-40 senelik bir yer. Bir zaman sonra parklar eskiyor. Geçen sene çoğu parkımızı yeniledik. 80. Yıl Parkı'nı da seneye komple yenileyeceğiz. Mahallemizde yürüyüş alanları yapmak istiyoruz. Bu konuda da belediyelerle sık sık görüşüyoruz. Çoğu park yenilendi, eskileri kaldırdık. İki sağlık ocağı var; biri Siteler'de, diğeri ise Gürpınar Merkez dediğimiz yerde. Buranın kentsel dönüşümden dolayı nüfusu artacak, o yüzden sağlık ocağı yetmeyebilir. İki tane okulumuz var; biri ilkokul, diğeri ortaokul ve İmam Hatip Lise’si var. Aldığımız şikayetlerden bahsetmek gerekirse; sokak aydınlatmalarından dolayı şikayet alıyoruz. Mahalleli arayıp, “Yoldaki ağaç binamın önünü kaptıyor” diyor. Bazıları da arayıp yol çökmesini bildiriyor, hemen Fen İşleri Genel Müdürlüğü’nü arıyoruz. Kanalizasyon tıkanmalarında, evleri su basmasında, yağmurda  İSKİ’yi bilgilendirip sorunları çözüme kavuşturuyoruz. Mahalleyi sürekli gezerim ve nerede bir sorun varsa; örneğin bir lamba yanmıyorsa, fotoğrafını çekip Bedaş’a bildiriyorum. Elektrik kabloları var, altta kapaklar gözüküyor. Onların çoğu yoktu. Çocuklar için çok tehlikeli. Bedaş’a çok baskı yaparak o kapakların kapanmasını sağladım. Elektriklerin altında demir kapaklar var bu yüzden çalıntı olaylarıyla karşılaşıyoruz. Onları plastiğe çevirdik, bu sayede çalınmamalarını sağladık. Parkta, bir salıncağın zinciri koptuysa, görevli gelip yapana kadar beklerim.


BEN MAHALLEMDE HUZUR BULUYORUM

Son olarak mahalle sakinlerine ve okurlarımız için söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Burdan dışarı çıktığımda rahatsız olup evime, mahalleme geri dönmek istiyorum. Bu mahallede huzur buluyorum. Gürpınar, benim için kültür ve samimiyetin mahallesidir. Bir anımı anlatmak istiyorum; muhtarlığımın ilk zamanları, bir gün bir teyze geldi, “Muhtarla görüşmek istiyorum”dedi. Ben yardımcı olayım dedim. Muhtarla görüşmek istiyorum diyerek reddetti. Ben de muhtar olduğumu söyledim. Bana “ Yaşlılarla dalga geçmeye utanmıyor musun?” dedi. Herhalde karşısında genç bir muhtar bulmayı beklemiyordu. Hemen arkasından koştum ve yolundan döndürüp sorununu çözdük. Gürpınar Muhtarı olarak, kapım bütün herkese açık. Biz Gürpınar’ da kocaman bir aileyiz. Her bireyin mutlu ve huzurlu olması için var gücümüzle çalışıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.