İstanbul uğruna yollara düştüm

İstanbul uğruna yollara düştüm
İBB aday adaylığını çok önceden açıklayan ve “İstanbul'u kazanacağım” iddiasıyla yola çıkan CHP Milletvekili Gürsel Tekin, “4 yıl önce bütün makam, mevki ne varsa bıraktım, İstanbul için yollara düştüm. Doktora yapar gibi çalıştım” dedi. Mevcut yönetim tarafından İstanbul'un ciğerlerine beton döküldüğünü belirten Tekin, “İstanbul’u bu beton ve rant lobisinden kurtaracağız” açıklamasını yaptı.

İBB aday adaylığını çok önceden açıklayan ve “İstanbul'u kazanacağım” iddiasıyla yola çıkan CHP Milletvekili Gürsel Tekin, “4 yıl önce bütün makam, mevki ne varsa bıraktım, İstanbul için yollara düştüm. Doktora yapar gibi çalıştım” dedi. Mevcut yönetim tarafından İstanbul'un ciğerlerine beton döküldüğünü belirten Tekin, “İstanbul’u bu beton ve rant lobisinden kurtaracağız” açıklamasını yaptı.

2014 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olan fakat partisi tarafından aday gösterilmeyen CHP Milletvekili Gürsel Tekin, can havliyle 2019'un Mart ayında yapılacak seçimlere hazırlanıyor. 24 Haziran'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde İstanbul'a aday olduğu açıklayan Tekin, aday adaylık sürecinde ne tür çalışmalar yaptığını ve kazanması durumunda nasıl bir belediye başkanı olacağını Damga'ya anlattı. Mevcut yönetimi, İstanbul'un ekolojik kaynaklarını talan etmekle suçlayan Tekin, birçok medeniyete başkentlik yapmış bu kadim şehri eski ihtişamına kavuşturacaklarının sözünü verdi. Makam, mevki her ne varsa 4 yıl önce bırakarak İstanbul için yollara düştüğünü belirten Tekin, şehri karış karış gezerek sorunları tespit ettiğini ifade etti. Gürsel Tekin, İstanbul stratejisini bütün yönleriyle Damga'ya anlattı. 

Gürsel Tekin günü nasıl geçirir?
Günüm İstanbul’la İstanbullularla geçiyor. İstanbul’un sokaklarını, İstanbul’un mahallelerini geziyorum, İstanbulluların sorunlarını dinliyor, İstanbul’un karşı karşıya olduğu büyük ve derin sorunlara çözüm getirmek için uzmanlarla görüşüyorum. Tek bir amacım var; bir zamanlar İmparatorluklara başkentlik yapmış, güzelliği dillere destan olmuş İstanbul’u yeniden eski ihtişamına, güzelliğine yakışır hale getirmek.

Neden Belediye Başkanı olmak istiyorsunuz? Neden İstanbul?
Yahya Kemal diyor ki “Sana dün bir tepeden baktım Aziz İstanbul, görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer.” Bizim aşkımız İstanbul. İstanbul’un da çok büyük sorunları var. Bugün hala 20’inci yüzyılda halletmemiz gereken meselelerle uğraşıyoruz. Bu sorunlarda katlanarak büyümüş durumdalar. Bugün İstanbul hala alt yapı sorunları ile uğraşıyor. İstanbul adeta beton lobisi tarafından işgal edilmiş durumda. Ekolojik kaynaklar talan edilmiş, İstanbul’un taşı, toprağı, deresi, havası rant için yok edilmiş. Dünyanın en yaşanabilir 10 şehri arasında bugün Tokyo var, Sidney var, Viyana var İstanbul yok. Bunu değiştireceğiz. İstanbullular huzur ve güven içerisinde yaşayacak. İstanbul’a yatırım yağacak, ekonomimiz kalkınacak, çevreyi koruyarak bu çağa uygun şekilde yepyeni bir şehircilik modeli ortaya koyacağız. 2018 yılında açıklanan Euromonitor raporuna göre gelen turist sayısında İstanbul 15’inci sırada. Roma’ya 9 milyon 500 bin, Singapur’a 16 milyon, Londra’ya 20 milyon turist gitmiş. İstanbul bunun yarısı kadar bile değil. Burada yılda 16 ile 20 milyar dolar arasında değişen bir gelir var. Biz bunun gerisinde kalamayız. İstanbul’a ve Türkiye’ye bu büyük kaynağı kazandırmak için ulaştırmadan, çevre politikalarına, şehircilik anlayışından kültür politikalarına kadar her alanda dev adımlar atmak zorundayız. Biz bunları yapacağız.

gürsel tekin

Ak Partili ilçelerden de oy alabilecek misiniz? Ön izlenim edindiniz mi? CHP'ye çok az oy çıkan ilçelerde bir çalışma oldu mu?
AKP tarafından yönetilen ilçelerde kamuoyu araştırması yaptık. Hem onların sorunlarını sorduk hem de hangi adaya oy verebileceklerini ölçtürdük. Burada halkın teveccühünü görüyorum. İstanbul bizim hepimizin. Bunun AKP’si, CHP’si, MHP’si, HDP’si yok. Bakın bir deprem olması halinde bugün insanların sığınabileceği bir toplanma alanı yok. 496 toplanma alanından geriye sadece 77 toplanma alanı kaldı. Geri kalan toplanma alanlarına vahşice, insafsızca rant için AVM veya rezidans kuruldu. Yani para için İstanbulluların canını riske attılar. Bunun adı kan parasıdır. İstanbullular ölürse ölsün biz yolumuzu bulalım diyorlar. İşte benim mücadele ettiğim bu beton ve rant lobisidir. Deprem AKPli, CHPli, MHPli ayırmıyor, deprem İstanbullulara vuruyor. O zaman biz de bir karar vereceğiz. Rant için İstanbulluların canını ateşe atanların yanında mı duracağız yoksa İstanbul için canını vermeye hazır olanlarla mı yanyana duracağız? Halkımız bu konuda bir karar vermiş durumda. Ben inanıyorum ki aday olmam halinde İstanbullularla birlikte, İstanbul için yepyeni bir dönem başlatacağız.

Bir ekip oluşturarak mı aday oluyorsunuz, yoksa ekip işini adaylığınız açıklandıktan sonra, başkan olduktan sonraya mı bıraktınız?
4 yıl önce bütün makam, mevki ne varsa bıraktım, İstanbul için yollara düştüm. Doktora yapar gibi çalıştım. Dünyanın en iyi üniversitelerindeki akademisyenlerle görüştüm. Konunun uzmanı neredeyse ayağına gittim. Yerel yönetim alanında Türkiye’de ve dünyada en başarılı örneklere kim imza attıysa onunla görüştüm. Viyana’ysa Viyana, Amsterdam’sa Amsterdam, Barcelona ise Barcelona en iyi uygulamaları büyük bir hassasiyetle inceledim. Ekibimizde her alanda konunun uzmanı olan akademisyenler, kamuda uzun yıllar hizmet etmiş başarılı ve tertemiz bürokratlar, yenilikçi ve dinamik genç isimler var. Çok iddialı bir şekilde söylüyorum İstanbul’un bütün sorunlarına hâkim bir kişi varsa o benim. Bütün sorunları çözeceğiz. Akılla, bilimle İstanbul’u 22’inci yüzyıla taşıyacağız. Hazırız.

Mevcut yönetimin İstanbul'da en çok yetersiz olduğu konuları belirlediniz mi, mevcut yönetimin en çok eksik olduğu konular nelerdir?
Mevcut yönetimin başarılı bulunan bir tane konusu yok. Bu yüzden Sayın Erdoğan “İstanbul’a ihanet ettik” demek zorunda kaldı. Bugün İstanbul’u bir beton ve rant lobisi yönetiyor. İstanbul’un bütün kaynakları, taşı toprağı bu lobiyi beslemek için harcanıyor. İstanbul’un göğsüne betondan hançerler vuruluyor. İstanbul’un ciğerlerine beton dökülüyor. İstanbul’un yeraltı su kaynakları beton lobisine çimento olsun diye yok ediliyor. Güzelim boğaz, denizimiz pisliklerle kirletiliyor, İstanbul’un balıkları bile bu beton ve rant lobisine kurban ediliyor. Doymak bilmeyen, gözü dönmüş bir grup adam İstanbul’un taşını toprağını, geleceğini, İstanbulluların yaşam hakkını dolara çevirip banka hesabına koyuyor. İstanbullular artık nefes almak, rahat ve huzur içerisinde yaşamak, güven içerisinde geleceğe bakmak istiyor. İstanbul’u bu beton ve rant lobisinden kurtaracağız. İstanbul’un kaynakları ranta değil halka akacak. 

Sanat alanında nasıl bir Gürsel Tekin politikası göreceğiz? Sizin doğayı çok sevdiğiniz biliyoruz. Yeşil alanlar korunacak mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre bir şehirde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan miktarı en az 15 metrekare. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği “aktif yeşil alan” oranı kişi başına en az 9 metrekare. İstanbul'da kişi başına 7,57 metrekare yeşil alan var. Yemyeşil İstanbul gri bir kente dönüştü. Değiştireceğiz. Bakın Barcelona dediğimiz şehrin altı üstü 2000 yıllık bir tarihi var. Barcelona kurulduğu zaman İstanbul 800 yaşındaydı. 2800 yıldır insanların yaşadığı, büyük medeniyetler kurduğu, bütün dünyaya ilham veren İstanbul bugün yaşanabilir şehirlerde Barcelona’nın gerisindeyse takkeyi önümüze alıp düşünmemiz gerekiyor. Biz bu şehre ne yaptık? Biz bu şehre iyi davranmadık. Yeni çağ inanılmaz teknolojilerle kent yaşamını kökten değiştiriyor. Akıllı şehircilik uygulamaları, ekolojik kalkınma, şehir planlamacılığı alanlarında devrimler yapılıyor. Hem kent yönetimi daha verimli oluyor hem de katılımcı, çoğulcu belediyecilik anlayışı ile şehrin sorunları daha hızlı ve yerinde çözülüyor. Biz bu devrimi İstanbul’da yapacağız. Doğayı koruyarak, yeşil alanları çoğaltarak, yaşam alanlarını büyüterek halkımıza mutluluk ve huzur dolu bir hayat sürme imkanı vereceğiz.

İstanbul'da yapılan şekilsiz, hizmet dışı birçok inşaat sık sık gündeme geliyor. Büyük rantlardan söz ediliyor bunun biraz olsun önüne geçilecek mi?
Biraz değil tamamen önüne geçeceğiz. Rant için kimse İstanbul’a ihanet edemeyecek. Kimse bu şehrin tarihi yarımadasına betondan hançerler dikemeyecek. Kimse üç kuruş para için İstanbulluların geleceğini yok edemeyecek. Bu kadar net. Halktan aldığımız güçle, milletimizin desteğiyle beton ve rant lobisini İstanbul’da yeneceğiz. Yeni bir zihniyetle, yeni bir anlayışla, yeni bir devrim yapmanın peşindeyiz. Bunu  başaracağız.

gürsel tekin

Projemiz, ekibimiz her şeyimiz hazır
CHP adayını ne zaman açıklayacak. Partiniz sizi aday gösterecek mi?

CHP takvim dahilinde yetkili kurullarında konuyu görüşüp karara bağlayacaktır. Ben İstanbul’da bu göreve hazırım. Projelerimiz, ekibimiz her şeyimiz hazır. İstanbul’u kazanacağız. Çünkü bu seçimde soru çok açık. İstanbul’un kaynakları beton ve rant lobisine mi harcanacak yoksa İstanbullulara mı harcanacak? İstanbul 5 yıl daha beton ve rant lobisinin ihanetine mi uğrayacak yoksa İstanbul Viyana ile Barcelona ile yarışan bir şehir mi olacak? İstanbul’da beton ve rant lobisi mi kazanacak yoksa İstanbullular mı kazanacak? Daha önce hangi partiye, kime oy verdiyse versin ben bu seçimde İstanbullulardan İstanbul için oy vermesini istiyorum. İstanbul’u İstanbullularla İstanbul için yöneteceğiz. Der Saadet diyoruz mutluluk kapısı. Bu kapı İstanbullulara tekrar açılacak.

Sıradan işlerle zafer kazaılmaz
Şayet aday olup kazanırsanız beş yıl sonunda nasıl bir İstanbul göreceğiz? Bizi nasıl bir İstanbul bekliyor?
Ben Akıllı şehircilikte Barcelona’ya örnek olan, yaşanabilir şehirlerde Viyana’yı geride bırakan, üniversiteleri dünyanın ilk 100 üniversitesi içerisinde olan, sanatta, kültürde Avrupa’ya damga vuran, ekolojik kalkınma projeleriyle dünya şehirlerine rehberlik eden bir İstanbul düşlüyorum. Akıllı şehircilik uygulamaları ile temel hizmetlerin verimliliğini ve etkinliği arttıracağız. Rio’da adam bir yönetim merkezi kurmuş. 7/24 kent trafiği izlenip dakikasına kadar yoğunluğun nerede olduğunu belirliyor, buna göre projelerini çıkartıyor, metro hatlarını kuruyor. Biz de yapacağız.

Bilime ve sanata yatırım
Bilime, kültüre, sanata yatırım yapmadan kalkınma olmaz. Berlin bugün sanata yaptığı yatırımla parlıyor. Herkes Berlin’i konuşuyor. Avrupa’nın her tarafından sanatçılar Berlin’e akıyor, Berlin turizm açısından gittikçe yükseliyor, insanlar Berlin’e gittikçe yatırımcılar da pusulayı Berlin’e çeviriyor. Biz de bunu yapacağız.

Fatih 6 dil biliyordu
Müzelerimiz dolup taşacak, turistler İstanbul’a koşacak. Amerika’ya, Çin’e, Avrupa’ya açılacağız, dünyanın her tarafını tek tek gezeceğim yatırım olanaklarını konuşacağım, oradaki yatırımcıları İstanbul’a gelmeye ikna edeceğim. Küçük bahaneler, küçük işler, küçük düşüncelerle büyük bir ülke olamayız. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u küçük düşünerek, bahanelere sığınarak, çağa gözlerini kapatarak fethetmedi. Fatih Sultan Mehmet 6 dil biliyordu. Macaristan’dan Urban’ı getirdi döneminin en büyük toplarını döktürdü. Gemileri karada yürüttü. 

Büyük işler yapacağız
Atatürk küçük düşünerek, mazeretlere sığınarak zafere ulaşmadı. Çağın gereği neyse onu yaptı. Büyük düşündü. Karşı karşıya olduğu sorunlara akılla cevap buldu. Hayatta en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir dedi. Yetişmiş insanlarla, nitelikli kadrolarla, ilim ve fenni rehber alarak hareket edeceğiz. Sıradan işler yaparak olağanüstü zaferler kazanılamaz. 1994’ten beri yaptığımız işleri yaparsak aynı sonucu elde ederiz. Bugün İstanbul Avrupa’nın en büyük, en zengin, en yaşanabilir şehri değilse bunun sebebi yaptığımız işlerin buna layık olmamasıdır. Büyük düşüneceğiz. Büyük işler yapacağız. Büyük işler yapmak için de gereken neyse onu yapacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.