Kadıoğlu arkasında enkaz bıraktı
İYİ Parti Esenyurt İlçe Başkanı Birol Efendioğlu, herkesi kucaklayıp ilçede temiz bir sayfa açacaklarını belirterek eski Beledidye Başkanı Necmi Kadıoğlu'na yüklendi. Kadıoğlu'nun arkasında büyük bir enkaz bıraktığını belirten Efendioğlu, “İstifa etmekle geçmiş temizlenmiyor. Bunun hesabı sorulmalı” dedi.
Söyleşi köşemiz İYİ Parti Esenyurt İlçe Başkanı Birol Efendioğlu konuk oldu. Kozmopolit yapısıyla dikkat çeken Esenyurt'ta, İYİ Parti ilçe başkanlığına seçilen Efendioğlu, teşkilatıyla birlikte ilçenin sorunlarını çözmeye talip olduğunu söyledi. Esenyurt'un birçok sorunu olduğunu, byu sorunların başında ise gençlerin umutsuzluğunun geldiğini belirten Efendioğlu, çarpık yapılaşmanın da altını çizdi. "Esenyurt'ta nefes almak imkansız. İstanbul'un en kirli havası Esenyurt'ta" diyen Efendioğlu, "Esenyurt'ta hiçbir şey planlı değil. Hiçbir şey doğru yapılmadı. Bunlar doğru yapılmazken bizde elimizden geldiğince, sesimizin çıktığınca dillendirdik ama ne dinleyen oldu ne de müdahale eden. Esenyurt'u elbirliğiyle rezil ettiler. İlçemiz şu anda İstanbul'un en zor yaşanılan yerlerinden biri. Çocuklarımız beton binaların 30, 40. katlarında, dört duvar arasında stres içerisinde büyüyor. Doğayı bilmiyorlar" dedi.
Bize kendinizi tanıtır mısınız?
1981 yılından bu yana Esenyurt'ta yaşayan Bulgaristan'da doğmuş ve 1978 yılında 20 aylık bebekken anavatanına gelmiş bir ailenin çocuğuyum. Esenyurt'un tarihini beraber yaşamış bir insanım.
Çocuklarımız doğadan uzak yaşıyor
Esenyurt eskiden nasıl bir yerdi?
Esenyurt eskiden bir köydü. Bizim yemyeşil alanlarımız vardı. Sonra ufak ufak o yeşil alanlar çukurlara, taşlar betonlara, betonlar asfaltlara, asfaltlar büyük betonlara şimdi ise kulelere döndü. Esenyurt'ta nefes almak imkansız. İstanbul'un en kirli havası Esenyurt'ta. Esenyurt'ta hiçbir şey planlı değil. Hiçbir şey doğru yapılmadı. Bunlar doğru yapılmazken biz de elimizden geldiğince sesimizin çıktığınca dillendirdik ama dinleyen, müdahale eden olmadı. Esenyurt'u elbirliğiyle rezil edip bıraktılar. Esenyurt şu anda İstanbul'un nefes alması, çocuk büyütmesi en zor ilçesi. Çocuklarımız beton binaların 30.- 40. katlarında, dört duvar arasında stres içerisinde büyüyor. Doğayı bilmiyor çocuklar. Esenyurt İstanbul'un en kalabalık ve işsizliğin ve uyuşturucu kullanımının en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alıyor.
Bundan sonra ne yapılması gerekir?
Mesela ben Yenikent Mahallesi'nde yaşadım. Eski dönemde Esenkent inşaatı başladığında biz bu kadar büyük binalar olur mu diye karşı çıkmıştık. Bu kadar az yeşil alan olur mu dedik. Ama gelin görün ki Esenkent, Esenyurt'un yaşanılacak tek mahallesi kaldı, o derece vahim.
Tersine dönüşüm gerekiyor
Peki sizler sorunu nasıl çözeceksiniz?
Teşkilatımız 'Esenyurt'u nasıl iyi hale getiririz' diye kafa yormaya başladı. Esenyurt'un yaşanılabilir bir yer haline gelmesi için radikal kararlar alınması gerekiyor. Tersine dönüşüm gerekiyor. Esenyurt'un 22 mahallesinde park yok, 10 mahallesinde okul yok.
Necmi Kadıoğlu döneminde eğitime büyük yatırımlar yapıldığı iddia ediliyor...
Deniliyordu ama açtıysa nerede? Konutların yapıldığı oranda onları besleyecek okullar yapılsaydı sorun yoktu. Ama bir yandan da nüfus artıyor. Kayıtlı nüfusumuz 846 bin, fiili nüfusumuz 1 milyonun üzerinde. Esenyurt'ta 30 bin civarında boş konutumuz var. Esenyurt'a daha fazla insan gelecek. Esenyurt ciddi bir sarmala girdi ve bu durum korkutucu bana göre.
Kamuya ait alan şart
Tersine dönüşüm nasıl olacak?
Mahallelerdeki bir adayı tekrar istimlak edip ardından yıkıp park, okul, otopark, sağlık ocağı gibi ihtiyaçları karşılamalıyız. Yolları 7 metre planlamışsınız o planda müstakil evler öngörmüşsünüz. Onlar maksimum 3-4 kat demişsiniz. Şimdi o evlerin yerine 200 metrekare arsada 12 hanenin oturduğu altı katlı binalar yapmışsınız. Aynı apartmanda üç kişide otomobil olsa bu sefer park kavgası çıkıyor.
Böyle bir dönüşümde mağduriyet söz konusu olmaz mı?
O insanları elbette mağdur etmemek gerekir. Maddi hakkı ne ise vereceksiniz. O insan yine aynı bölgede verilen para ile bir ev alabilmeli. Ama öncelikle ilçenin geleceğine inanıp vatanadaşlarımız ikna etmemiz şart. Bu süreç elbette bir anda sonlanmayacak zamanla rayına oturacak. Şunun altını çizmek gerekir ki insanlarımıza yaşam alanları lazım.
Yeni Belediye Başkanı'nı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başkanımız Murat Alatepe için şu an konuşmak erken. Biz de ziyaretine gittik kendisini pozitif gördüm. Doğru yapanın biz yanında olacağız, yanlış yapanın da karşısında olacağız. Hukuku kullanacağız. Elimizden ne geliyorsa yapacağız.
Neresinden tutsanız elinizde kalıyor
Necmi Kadıoğlu'nun hataları neydi?
Kadıoğlu dönemini neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Kadıoğlu ile ilgili söylentilerin yanı sıra ortada görünür bir enkaz var. Planlama yapmışsınız adanın bir parseline 10 katlı bina yandaki parseline 5 katlı bina yaptırmışsınız. Bir sürü kaçak inşaat olduğunu düşünüyorum. Bunlarla ilgili ciddi bir çalışma yapmak gerekir. Kadıoğlu dönemini çok ciddi irdeleyeceğiz. Kadıoğlu dönemi ile ilgili diğer muhalefet partilerinin yapmadığı birçok şeyi biz yapacağız. Yolsuzluk diyoruz ama havada kalıyor. Belgelere ulaşıp onlarla Esenyurtlunun hukukunu, hakkını arayacağız. İstifa etmekle geçmiş temizlenmiyor. Bunun hesabı sorulmalı. Biz bunun hesabının hukuki yollardan soracağız.
Belediye başkanlarının istifalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kimileri talimatla istifalar geliyor derken, kimileri de başarısız oldu gitti diyor...
Tuz koktu derler ya artık bundan sonra adını siz koyun. Sağlık sorunlarından istifa etti deniliyor ama sokaklarda geziyor. Bunlar artık gerçekçi gelmiyor bana. Hamasetten bıktı insanlarımız. Toplumumuz yapılanlara inanmıyor. Bunların hepsinin hesabı sorulacak.
Yerelde iktidar olsanız konut mağdurlarını sorunların çözmek için ne yapardınız?
Bir konut için para ödenmiş müteaahhit almış parasını. Ama bunun karşılığında bina üretimini yapmamış müteaahhit. Önce o paranını nerede olduğu tespit edilmeli. Birinci nokta bu, kayıp paralar bulunmalı. Bölgede çalışan düzgün firmalar da var. Onlara arazi tahsisinde kolaylık sağlayıp, hızlıca projeler ürettirilebilir. Ama denetimi de iyi yapmak gerekiyor.
Önce umut aşılamak lazım
Gençler için ne yapacaksınız? Onlar için projeleriniz var mı?
Genç nüfusumuz fazla. Gençler için öncelikli sorun uyuşturucu. İlk önce bu illetten kurtulmalarını sağlamak gerekir. Gençlerimiz umutsuz ve önce o umudu aşılamak gerekir. Gençlerimizin hepsinin durumu bu değil ama iş bulamayan çoğunluk gençlerimiz, 10 TL'ye bira almaya çalışıyor. Parası yetmeyince 3 liraya bonzai alıyor. Ondan sonra o bataklığa düşüyor. Önce umut aşılamak lazım. Boş boş dolaşıyor gençlerimiz iş, aş, umut yok. Bu da psikolojik olarak ezikliği ve stresi tetikliyor. Suç oranı artar bunun sonu nereye gider.
Temiz bir sayfa açacağız
Esenyurt'ta 30 bin daire boş deniyor. 30 bin daireye daha nüfus geldiğini düşünün. Türkçe tabelası dahi olmayan yerlar var. Bu ülkede esnaf bir sürü sorgulamadan geçiyor ama Suriyelilerde bu şartlara uymalı. Gettolaşma gittikçe büyüyor. Suriyeliler madem gelmiş lütfen kurallara uysun. Belediyeyi alabilirsek ilk olarak herkesi kucaklayıp, Esenyurt'ta temiz bir sayfa açıp, geçmişi unutup, Esenyurt için ne yapmak gerekir onu düşüneceğiz. Meral Akşener hanım ülkemize cumhurbaşkanı olduğunda FETÖ gibi tüm terör örgütlerinin ipliğini pazara çıkaracaktır. Onların da bu ülkeye verdiği yaraları kapatacaktır. Ucu nereye giderse gitsin hesabını sorarak temizleyecektir. Bazı siyasilerimiz kendi çıkarları için birçok sorunu görmezden geliyor. Gerekirse seçimleri kaybet, yeter ki bu ülkede bu sorunlar bir daha yaşanmasın. Biz elimizden geldiğince pozitif siyaset, samimi ve kucaklayıcı bir dil kullanıp, bu alana alışılmışın dışında bir hava getireceğiz. İYİ Parti bizim evimiz gibi. Biz iyi şeyleri anlatacağız. Hukuksuzlukların üzerine gideceğiz. Toplum renkleri ile güzel. Samimiyeti ortaya koyacağız ve insanlarımıza sorarak hareket edeceğiz. Ekip olarak çalışacağız.
Geçmişin hesabını soracağız
Bölgede eski olmam dolayısıyla bölgedeki siyasi figürleri tanıyorum. Ben daha önce pozitif siyaset ortaya koyanları ayırıyorum. Siyasetin dışında bölgenin yerel insanlarından eğitimli, daha çok genç insanlardan bir yapı çıkarmaya çalıştım yönetimimde. Mesela şu an 43 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Katılım artarsa demokrasi o denli gelişir. 400 kadar üyeye ulaştık. Her partiden bize gelen var. Milliyetçi olmak için MHP'ye, Atatürkçü olmak için CHP'ye, müslüman olmak için AKP'ye ihtiyacımız yok. Vatanını seven herkesin bizim başımızın üstünde yeri var. İnsanlarımız bizi tercih etmeye devam ediyor. Biz pozitif bir siyaset ortaya koyacağız ve hukuk çerçevesinde geçmişin hesabını soracağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.