Nüvit Yıldız: Parayı ağaçtan toplamıyorum

Nüvit Yıldız: Parayı ağaçtan toplamıyorum
“Susma, Yarim Olsan, Yalan ve Güneş” gibi şarkılarıyla adından söz ettirmeyi başaran şarkıcı Nüvit Yıldız, İsmail Gökgez'e konuştu. İngiltere ve Türkiye arasında mekik dokuyan Nüvit, "Bu sektörün içine girmek, içinden sıyrılıp bir şey olmak gerçekten büyük meşakkatli emek istiyor. Bir de insanlarda şu algı var. Ay işte bu kadında para var çünkü yurtdışından geliyor pound yani İngiliz parası Türkiye’ye göre çok değerli bir para ama sonuçta biz parayı ağaçlardan toplamıyoruz" dedi

Gerek çevrenizden gerek dinleyicilerden “Susma”ya gelen tepkiler nasıl?
İlk başta herkesin kulağında bir Aşkın Nur Yengi tınısı vardı. Bir de benim sesim biraz farklı, daha alto bir ses tonum var. Başta bocaladılar ama dinledikçe sevmeye başladılar. Şimdi de bana “Artık Aşkın Nur Yengi’den dinleyemiyoruz.” diyorlar. Aşkın çok çok güzel söylüyor. Ben zaten sevdiğim için parçayı söylemek istedim. Cover hem riskli hem de ilk dinlediğinde aa biz alışmıştık diyorsun. Birkaç kere dinleyince benimsiyorsun.

ELEŞTİRİLER BANA GELİYOR

Peki eleştirilere nasıl karşılık verdiniz?
Önce şok oldum. Çünkü biz klibi yayınlar yayınlamaz dinlemeden yorum yapanlar oldu ve ilk başta kötü yorumlar geldi. Yani bu nedir ki insanlar bana düşman mı falan dedim kendi kendime. Beni daha çok kliple eleştirdiler. Klibin hikayesi olmamasına falan dikkat çekti kullanıcılar. Makyajdan konsepte, mekâna, kıyafetlere, çekimlere kadar ben hiçbir şeye karar vermedim. O zamanki çalıştığım ekip karar vermişti. Ama biliyorsun eleştiriler bana geliyor. Bundan sonra karar aldım. Bundan önceki kliplerimde benim müdahalem olacak. Çünkü ben kendi stilimi yansıtmak istiyorum. Kliplerden sonra herkes bana “Nüvit senin günlük kıyafetlerin daha güzel, sen daha tarzsın, klipte seni ne hale getirmişler falan” diyor. Ya da beni yakından görenler klipte yaşımı daha büyük buluyorlar. Günün sonunda herkesten bir yorum oluyor. Ama önemli olan şu kime dinletsem “Çok güzel sesin var, Gönül Akkor’dan sonra böyle gırtlağı olan, buğulu sesli kimse çıkmadı” diyorlar.
 

nüvit yıldız
 


Bu sektörde bir şeyler yapmak zor değil mi?
Yeni piyasaya girdiğin zaman köşe başları hep tutulmuş. Bu sektörün içine girmek, içinden sıyrılıp bir şey olmak gerçekten büyük meşakkatli emek istiyor. Bir de insanlarda şu algı var. Ay işte bu kadında para var çünkü yurtdışından geliyor pound yani İngiliz parası Türkiye’ye göre çok değerli bir para ama sonuçta biz parayı ağaçlardan toplamıyoruz. Orada çalışarak emek vererek bu paraları kazanıyoruz. Bazı şeyler haksızca olduğu zaman insan üzülüyor. Harcadığın emeğin ya da harcadığın paranın karşılığını alamadığın zaman üzülüyorsun. Ama ben vazgeçmeyi düşünmüyorum. Ben iyi bir sesim olduğuna ve iyi bir yorumcu olduğuma inanıyorum. Çevreden gelen tepkiler de öyle. Sahne aldığım dönemlerde benim hiç albümüm yoktu. Magazinsel bir insan da değildim. Onunla bununla basılan bir tip olmadığım halde Türkiye’nin en iyi yerlerinde sahne aldım. Sahne insanı olmak başka türlü bir şey. Kliplerin olabilir, şarkı söyleyebilirsin her yerde ama sahne tecrübesi edinmek bambaşka. Biraz zekâ isteyen bir iş sahne. İnsanlara nasıl hitap edeceksin hangi saatte hangi şarkıyı söylemelisin bunların hepsi çok önemli. Bunların yanında sesinin de bir gücü olması lazım. 2-3 saatlik bir programda sahnede kalmak öyle kolay bir iş değil. Bar sanatçısı olmak gerçekten zor. Ben zamanında bunların hepsini yaptım. Yine yapacağım. Müziği çok seviyorum. Müzikle kendimi buluyorum. Bildiğin gibi değil.


nüvit yıldız

GÜN GELİR RAP DE SÖYLERİM

*Türkiye’de rap ön plana çıkmaya başladı. Siz ileride rap söyler misiniz?
Olabilir, ben çok seviyorum. Dinliyorum ama ben daha çok yabancı rap dinliyorum. Benim 2 tane küçük oğlum var. Arabaya biner binmez açıyorlar. Dünyada da bir rap akımı var. Aslında ben rock çok severim.

nüvit yıldız

POP MÜZİK KESİNLİKLE ÖLMEZ

Peki pop müziğin öldüğünü düşünüyor musunuz?
Dünyada müzikle ilgili bir yığın akımlar oluyor. Türkiye’de de böyle. Bir ara türkü vardı mesela her yerde türkü barlar açıldı. Bazı türküleri çok severim ama pek fazla türkü dinlemem. Pop müzik kesinlikle ölmez. Biz hala Sezen Aksu dinlerken keyif alabiliyorsak ölmemiş, hepsinin yeri ayrı demektir. Rock çok severim. Ama 7-24 rock dinlemem. İnsanın modu oluyor. Moduna hangisi uyuyorsa o gün onu dinliyorsun. Müzik evrensel bir dil zaten. O yüzden hangi dilde söylediğinin önemi yok.

nüvit yıldız
 


Estetiğe karşı mısınız?
Estetiğe kesinlikle karşı değilim. İnsanın kendisine bakması lazım. Şimdi bakıyorsun 20 yaşındaki kızda estetik yaptırıyor. Dudak dolduruyorlar, göğüsleri büyütüyorlar. Yaratık gibi. Artık herkes tek tip geziyor.


Hayatım boyunca unutamayacağım neler söyleyebilir bana Nüvit Yıldız?
Ben sana bir şey söyleyeyim mi? Şunu fark ettim. Bizim atasözlerinin gerçekten çok doğru olduğuna inanıyorum. Çocukken gülerdik ya. İnsan büyüyünce doğru olduğunu anlıyor. Benim ailemde atasözleri çok kullanılır. Onlardan da bana geçti. Şimdi baktığın zaman dinleri, enerjileri, kuantumu incelediğinde temellerinin atasözlerimize dayandığını görüyorsun. Sana tavsiyem onları kendine kılavuz al…
nüvit yıldız
 


TÜRKİYE’DE HER ŞEY PARA OLMUŞ

Üretimin durma noktasına geldiği müzik sektörü için neler söyleyebilirsiniz?
Tükendi artık. İnsanlar o kadar çabuk tükettiler ki doğru dürüst alt yapısı olmayan şarkılar çıktı. Ben mesela arabamda Türkçe müzik dinleyemiyorum. Sesler şarkılar birbirine benziyor. Bunlardan biri olmak istemiyorum. Sırf para kazanmak adına bir şarkı yapıp 1 ay tutsun 1 sene sonra kimse hatırlamasın istemiyorum. Daha kaliteli işler yapmak istiyorum. Bunun içinde doğru insanları bulmak çok önemli. E hadi yaptın. En güzelini yaptık diyelim. Bu sefer radyolara giremiyorsun. Öyle bir sıkıntı var. Türkiye’de her şey inanılmaz bir şekilde paraya dönmüş. Adım başı para. Ulusal radyolarda çalınmak için para. Ne gerçek ne değil anlayamıyorsun. İnsanlara para verdiğin halde de olmayabiliyor. Basından bir arkadaşa para verdik. Adam hiçbir şey yapmadı. Kameraları gönderdi. Show yaptı. Bir de dolandırıcılar var böyle bu piyasada. Gazeteciyim adı altında dünyanın parasını alıp hiçbir şey yapmayanlar var. Ben şimdi ne öğrendim? Bundan sonra bir işe girdiğim zaman pr’cı mı geldi. Kardeşim sen benim pr’ımı aldın da bana ne yapacaksın? Oturup tıkır tıkır tıkır sözleşmeyle yazılı olması lazım. Basın pr’nın şu dönemde çok mantıksız olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim ülkemizde kimse gazete okumuyor.



AJDA PEKKAN İŞİNE AŞIK BİRİ

Ajda Hanım’ın hakkında ne düşünüyorsunuz?
Takdire şayan bir kişiliği var. Yaşını biliyoruz geçtiği evreleri biliyoruz. Çocuk doğurmamış oluşu, işine bağlılığı harika bir şey. Mevzu ne biliyor musun? İşini severek yapmak. Nefesini kullandığın için sürekli insanı genç tutan dinç tutan bir şey. Çok taktir ediyorum. İnsan ben şu yaşa geldim bu yaşa geldim diye bir yerlere çekilmesi gerekmiyor. İnsanın ruhu zaten yaşlanmıyor. Ajda Hanım’ın da ruhu genç. Bir de kadın kendisine bakıyor.


SÖYLEŞİ/ İSMAİL GÖKGEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.