Yedi yirmidört hizmet için varız

Yedi yirmidört hizmet için varız
Kırklareli Pınarhisar ilçesinin Belediye Başkanı İhsan Talay'la hem Pınarhisar'a dair hem de siyasete dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Genç ve çalışkan kimliğiyle öne çıkan Talay, “Biz yedi yirmi dört vatandaşa hizmet için varız. Pınarhisar'a şu ana kadar yaptığımız hizmetlere her gün bir yenisini daha eklemek için canla başla çalışıyoruz” dedi

İhsan Talay... Son yerel seçimlerden sonra o'nun adını sıkça duydunuz. Türkiye'nin en genç belediye başkanları arasında yer edinen 1985 doğumlu Talay'la hem ilçe gündemine hem de siyasete ilişkin ilgiyle okuyacağınız bir söyleşi gerçekleştirdik. Genç birisi olarak siyasetteki varlığına ve hedeflerine dair mesajlar veren Talay, en büyük gayret ve arzusunun da Pınarhisar'a hizmet olduğunu söyledi. Belediye Başkanı olarak her zaman Pınarhisar halkının istekleri doğrultusunda, çalışkan bir anlayışa sahip olduklarını kaydeden Talay, “Biz yedi yirmi dört vatandaşa hizmet için çalışıyoruz. Pınarhisar'a şu ana kadar yaptığımız hizmetlere her gün bir yenisini daha eklemek istiyoruz” dedi. Bakın Talay; hem Pınarhisar'a hem kendisine dair başka neler anlattı...

Biraz Pınarhisar’dan bahsedebilir misiniz?
Doğu ve batısında iki tane çimento ve kireç fabrikası olmasından kaynaklı güneye doğru gelişen bir Pınarhisar var. Aynı zamanda kuzeyinde de eski yerleşim yerleri var. Pınarhisarın genel hatlarıyla yaş ortalaması biraz yüksek.Şu an burda ki, bu güne kadar bazı ihmal edilmiş sorunlardan dolayı Pınarhisar maalesef göç vermiş kendi dinamik nüfusunu kaybetmiş. Kuzeyi genelde hayvancığa elverişli, güneyi ise tarıma elverişli. Genelde ilçenin popülasyonunda genel hatlarıyla çiftçi, hayvancı, işçi ve az çok olmakla beraber memur kesimi var. Memurumuz çok az genel hatlarıyla çiftçimiz iyi durumda. Zengin bir çiftçimiz var çünkü verimli bir toprağımız var. Yaklaşık 60 bin dönümlük bir ekim arazimiz var. O anlam da çiftimiz burda genel hatlarıyla iyi durumda. Aynı zamanda bölgede yaşayan işçi arkadaşlarımız var, yakın ilçemizde ve yakın bölgedeki fabrikalarda çalışan. Genel hatlarıyla Pınarhisar 1909 Yılında belediye olarak  ilave edilmiş o dönemde. Belli bir dönem dahiye düşmüş tekrar belediye olarak olmuş. Trakya’nın tarihi geçmişinde önemli bir yere sahip. Hatta ilçemizde gösteren önemli eserlerden üç tane tarihi  var bunlar tarihi kaleler bölge dediğimiz  alanlar (MS) 530 yılında Bizans döneminde inşa edilmiş gözetleme kulübesi olarak yapılmış eserler. Bununla beraber tarihi çok geçmişe dayanıyor eski Bulgaristan döneminde kalıntılar var her geçen gün ilçemiz bu dönem itibariyle de yavaş yavaş gelişmeye başladı. Gelişmekte olan bir ilçeyiz.Gerekli bütün çalışmaları yapıyoruz.

Kırklareli Pınarhisar ilçesinin Belediye Başkanı İhsan Talay

Pınarhisar’ın artılarını ve eksilerini anlatabilir misiniz?
Pınarhisarlıların artıları eksileri Pınarhisar bulunduğu lokasyon itibari ile gerek jeopolitik anlamda aslında Trakya’nın bakire alanlarından bir yerinde İstanbul’a çok ciddi anlamda yakın bir bölge. İstanbul’a yakın olmuş olması ticaretle de içli -dışlı olmasına sebebiyet veriyor. Bu anlamda güzel bir bölge. Yaklaşık olarak şu an 250 tane kadrolu çalışan var. Yan sektörlerle beraber yaklaşık bin tane çalışan var bu anlamda önemli. Eksileri genel hatlarıyla bizim genel olarak dönem itibari ile çok kötü bir havamız var. Çok kirli, Trakya’nın en kirli havalarından birine sahibiz. Bunu önlemek adına doğalgaz çalışmalarını başlattık. Şu an doğalgaz çalışmalarımız başladı . Aynı zamanda tarihi geçmişiyle, sakinliğiyle, mütevaziliğiliyle aslında her zaman çok dikkat çekmeye başlayan bir ilçe bu dikkati artırmak noktasında kültür projemizi inşaa edeceğiz. Kültür projemiz kaleler bölgesi dediğimiz alanda kırk bin mete karelik bir alanda yerli ve yabancı turisti hedeflediğimiz bir projemiz var bunun için yakın bir zamanda kültür ve turizm bakanımızla bir görüşme gerçekleştirdim Ankara’da bu avantajlarımızı arttırmayı düşünüyoruz.

ERDOĞAN'I 15 YAŞINDA TANIDI
Siyasetle nasıl tanıştınız?
Ben siyasetle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 26 Mart 1999 yılında Pınarhisar’a cezaevine geldiğinde benim cumhurbaşkanımızı tanıma fırsatım o zaman oldu ben o dönem itibari ile 14-15 yaşlarındaydım. O gün başlayan bu muhabbeti , 18 yaşımda gençlik kollarına girmekle başladım.18 yaşında gençlik kollarına kayıt olduğumda Gençlik kolları delegesi olarak başladım ondan sonra gençlik kollarında yedek yönetim olarak , ondan sonra Gençlik kollarında yönetimle girdim daha sonra da gençlik kolları ilçe başkanlığı yaptım daha sonrasında İstanbul’ da ve Ankara’da ki teşkilatlarla tanışma fırsatım oldu. Onun akabinde de tekrar ana kademede yedek yönetime başladım göreve, ana kademe de yedek yönetimden ana kademeden ilçe yönetimine girdim onun akabinde de ilçe başkan yardımcısı siyasi hukuki işler başkanı olarak devam ettim. Bu süreç yaklaşık 13-14 yıllık en aşağıdan başlayan ve ilçede ki belediye başkanlığına kadar uzanan süreçte son olarak 31 Mart’a 2019 da ki seçimlere aday olmam münasebetiyle de partiden istifa etmek zorunda kaldım. O dönem parti derken yönetimden istifa etmek zorunda kaldım. Ak parti başkanı olarak görevimize devam ettik. Teveccühüyle 31 Mart 2019’da göreve geldik.

Kırklareli Pınarhisar ilçesinin Belediye Başkanı İhsan Talay

Türkiye’de nasıl bir siyaset ortamı var?
Aslında siyasette şöyle ülkemizde ve dünyada şu an Avrupa’da örnek vermek gerekirse İtalya’nın kuzey-güneyi çok ciddi bir kavga içindedir mesela... Örnek vermek gerekirse Almanya’da bu sorunlar hala devam eder hatta Polonya’da devam eder. Dünyanın ülkemizden ziyade dünyanın her yerinde farklı mezhepler farklı ırkların zaman zaman birbirine karşı karşıya gelmesi söz konusudur. Ülkemizde de şu an çok fazla ırkın bir arada yaşadığı kardeşlik çerçevesinde yaşanmasına rağmen bazı odakların bu işleri suistimal ederek ülkeyi kaosa götürerek buradan çıkarımlar elde etmek noktasında siyasi manipülasyonlarından dolayı vatandaşımız büyük zararlar görebiliyor, onun için bizim bakış açımızın bence kardeşlik ruhunu, kuvvet ruhunu arttırmamız, gerektiği inancındayım. Bu anlamda zaman zaman ülkemiz ortalama 4-5 yıllık dönemlerde kaoslar yaşayabiliyor. Bu kaosların her zaman milli irademizin sağ duyusuyla her zaman aşma imkanı yakalıyoruz. Allah’a şükürler olsun milletimiz bizim bu anlamda çok sağ duyulu her zaman bu konuda başka kişilere zihniyetlere hiç bir zaman izin vermiyor bu anlamda milletimden çok gurur duyuyorum.

Kırklareli Pınarhisar ilçesinin Belediye Başkanı İhsan Talay

Siyaset insan odaklı yapılmalı
Sizce siyaseti kimler yapmalı kimler yapmamalı?

Siyaseti herkes yapabilir. Siyaset demek sadece parti siyaseti değildir. İlim siyasetleri diye bir kavram vardır sizin siyaseti ne için yapmak istediğiniz çok önemli. Bizler siyaseti şu an insan merkezi insan odaklı bir siyaset yapmak anlayışıyla Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu hedefler doğrultusunda ve aynı zamanda şahsi kazanımlarla beraber şahsi kazanımlarımızla beraber insanları hedef alan bir siyasi anlamımız var. Bunların yaşam standartlarını yükseltmeyi bunların yaşam kalitelerini arttırmayı yaşam çeşitliliğini arttırmayı ve bunların bulunmuş oldukları yaşam ortamlarında daha güzel bir hayat sunabilme imkanı için yerel kalkınma modelini çok önemsiyoruz. Yerel kalkınma belediyecilikle oluyor. Biz de bu anlamda belediyecilikten başladık ve belediyecilikle hep beraber bu yerel kalkınmayı gerçekleştirmek suretiyle kaliteyi arttırmamız gerekiyor. Bu anlamda siyasette insanlara hizmet etmeyi hayatında ve insanların mutluluğuyla mutlu olmayı planlayan insanların siyasette olmalarını manidar buluyorum.

Kırklareli Pınarhisar ilçesinin Belediye Başkanı İhsan Talay

Siyasetle uğraşan gençlere bir tavsiye verebilir misiniz?
Özellikle siyasetle uğraşan gençlerle benim vermek istediğim en önemli tavsiyelerden biri büyük resme bakmak yani dünyayı tanımak gerekiyor siyaseti tanımak için . Doğru siyaseti anlayabilmek için dünyayı bilek gerekiyor, bugün bazı konular evrensel olabilmek için evrensel değerleri görmek gerekiyor. Onun için bakış açımızı geniş tutmamız gerektiği inancındayım. Dünyanın birçok bölgesinde bulunma fırsatım oldu. Bu bakış açımı geliştirme zihniyetiyle beraber insanları daha çok anlamayı ve insan psikolojisini, seçme psikolojisini daha çok anlama fırsatı yakaladığıma inanıyorum. İnsanları daha iyi anlama gibi bir fırsatta yakaladım. Benim gençlere en büyük tavsiyem Dünyayı anlaması gerekiyor çünkü bir insan dünyayı tanımadan, okumadan gerçekten siyasi anlamda doğru çıkarımlar yapabileceğine inancım yok.

Pınarhisarla ilgili projelerinizi dinleyebilir miyiz...
İlk geldiğimiz zaman hızlı bir şekilde projelerimize başladık. Şu an itibariyle ilçemizde en önemli konulardan biri ulaştırma bakanımızla beraber başlatmış olduğumuz Pınarhisar Çevre yolu 725.000 metreden oluşan yaklaşık olarak yetmiş beş milyon bedelli bir iş ilçemizin yıllardır sorunlarından kaynaklı bahsettiğim çimento ve kireç fabrikalarından bölgedeki yirmi beş tane kadar ocaktan kaynaklı 9 şehir merkezinde ki yolu azaltmak noktasında ve ilçenin vizyonu geliştirmek açından önemli bir durum.

Önemli projelerimizden ikincisi uzun zamandan beri az önce bahsetmiş olduğum hava kirliliğin giderilmesi sonucuyla doğalgaz konusuydu. Doğalgaz konusunu hızlandırıyoruz. Önemli konulardan bir tanesi ise 1970 yılında yapılmış içme suyu içme suyu hattımız şu an Projelendirme açısından bitirmiş olarak 25 milyon Tl’lik kanyonu da oluşturduk 2021 yılında içme suyumuza başlıyoruz. Aynı zamanda bizim şu an itibari ile belirli yerlerde yapılmamış olan kanalizasyon konusu çok soruldu bu kanalizasyonla alakalı yakın zamanda yapmış olduğum Ankara ziyaretinde 24 buçuk milyonluk ödemeyi de çıkardım

İnşallah Eylül ayında başlıyoruz ve yakın zamanda sel felaketi yaşadık su içme hattımızın projesi de 24 buçuk milyonun içinde bunu da gerçekleştirerek radikal bir adım attık.

pınarhisar belediye başkanı ihsan talay

Aynı zamanda şu an itibari ile festival alanı ile tabir ettiğimiz ama uzun zamandan beri ihmal edilmiş yaklaşık olarak 29 bin kilometrekarelik bir alanda Millet bahçesi projesine başlıyoruz. Onunla beraber bahsettiğim tarih alanlarımızın canlandırılması ve daha çok göz önüne çıkması aynı zamanda bölgesel anlamda yerli ve yabacı Turiste hitap edebilecek bazı alanların oluşturulması adına kültür projemizi inşa etmeyi planlıyoruz. Bunun için şu an masada çalışıyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 6 yüz bin TL’likbir yürüyüş ve bisiklet yolu attık.

Aynı zamanda Aşevimizi kurduk Pınarhisara. Yaklaşık 10 haneye burada sıcak yemek götürmeyi planlıyoruz. Planlamamızın sebeplerinden biri bu kişiler sadece maddi anlamda kötü olmak zorunda değil bazı ailelerimizin maddi durumları iyi olsa da en azından sağlık sebeplerinden dolayı bir parça yemeği kaynatamayacak durumda olan insanlarımız var . Bunların tespitlerini zabıtamızla yapmak suretiyle yerine gidip sıcak yemeklerini teslim ediyoruz. Yaklaşık kırk tane var şu an yüze kadar çıkaracağız inşallah.

HALKI TARIMA TEŞVİK EDİYORUZ
Tarım ve seracılık projem var.Tarım ve seracılık projemi bitirdim iki buçuk milyonluk bir proje 28 tane sera kuruyoruz bu seralarda sözleşmeli tarımla halkımızı teşvik etmek suretiyle belediye ve vatandaş ortaklığında buralarda tarım yaparak seracılığı alternatif tarıma yönelmeyi planlıyoruz bu projemizde onaylanmasıyla alakalı süreci bekliyoruz. Onunla beraber yaklaşık 12 tane park hedefim var. 12 tane park hedefimden İki tanesini bu yıl bitirdik. İki tane de bu hafta başladık. Çocuklarımızın daha Güvenli ortamlarda vakit geçirebililmerini sağlıcak yedi yirmi dört kameralarla izlenen ve bu kameraların Pınarhisar belediye sayfasından canlı bir şekilde izleyebilecekleri iki tane çok güzel park yaptım. Gerçekten bunlar elegan oldu. Vatandaşlarımızdan pozitif tepkiler alıyoruz. Bunun sayısını 12 ye çıkaracağız. Göreve geldiğimiz günden beri kültür turlarımız vardır bizim. Yaklaşık olarak 1000 tane hanımefendiyi Türkiye’nin tarihi yerlerinde gezdirme gösterme imkanımız oldu. İstanbul ,Ankara ,Bursa ,Konya, gibi tarihi zenginliği olan ve vatandaşımızın bu zenginlikten istifade etmesi için bayanlarımızı tarihi ve kültürel turlar gerçekleştiriyoruz. Pandemi dönemiyle tabi bıraktık şimdilik.

KÜLTÜR SANATA ÖNEM VERİYORUZ
Çocuklarımıza tiyatrolar düzenlemeye başladık çocuk tiyatrolarımız var, çocuklarımıza tiyatrolar düzenlemeye başladık. Pandemi süreci bunları durdurdu her ay neredeyse konferanslarımız var tarihi konferanslarımız aynı zamanda arıcılıkla ilgili, tarımla ilgili bir çok konuyla alakalı konferanslar gerçekleştirdik. Bunları periyoda bağlamıştık sosyal sorumluluk projeleri kapmasında vatandaşlarımızın sağlılığını ilgilendiren kanser gibi konuları önlemek noktasında insanları bilgilendirici bazı konulara çok ciddi konferanslar verdik ayda bir iki tane yapıyorduk. Pandemi süreci herkesi durdurdu..

Bir çok hallettiğimiz sorunlar var... Pınarhisar belediyesini her zamankinden kurumsal bir havaya büründürmek için her gün çalışıyoruz. Yani çok yoğun çalışıyoruz, ekimle, mühendis arkadaşlarımız, idari toplantılar teknik toplantılar vatandaşlarımızın sorunlarıyla yakından ilgileniyoruz. Yedi yirmidört vatandaşımızın hizmetindeyiz.

Röportaj: Damla Aslangiray

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.