Yusuf Barası Avrupa'yı peşine taktı!

Yusuf Barası Avrupa'yı peşine taktı!
Bingöllü bir ailenin çocuğu olarak Hollanda'da başladığı futbol hayatında büyük hedeflere sahip Yusuf Barası. Bu sezona damga vuran performanslardan birine imza atan ve Ajax ile şampiyonluk mücadelesi veren AZ Alkmaar'ın altyapısında oynuyor. Şimdiden Avrupa'nın birçok kulübü tarafından takip edilen ve milli takım için de adı zikredilen genç futbolcu ilk röportajını Damga'ya verdi

Hollanda'da yaşayan yüz binlerce Türk'ten birisi Yusuf. Türk futbol severler onun bugüne kadar hep adını duydu ancak hayatına dair ayrıntıları ilk kez öğrenecekler. Geleceğin yıldızı olma yolunda ilerleyen kariyerinin ilk adımlarını AZ Alkmaar altyapısında atan genç futbolcu, milli takım için de istekli. İşte muhabirimiz Burak Zihni'nin Yusuf Barası ile röportajı...

- Öncelikle teklifimi kabul ettiğin için teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye'de yaşayan futbol severler seni isim olarak biliyorlar ancak hayatın hakkında bilgileri yok. Kendini tanıtır mısın... Yusuf Barası ve ailesi kimdir?
31 Mart 2003 Alkmaar doğumluyum. Bingöllü gurbetçi bir ailenin ikinci çocuğuyum.

- Türkiye'ye gidip geliyor musun?
Evet, her yaz ailecek Türkiye'ye gidiyoruz. Genelde tatil bölgelerine gidiyoruz ve aile bireylerini de ziyaret etmeye çalışıyorum. Futbol oynadığım için fazla tatil yapma imkanı da bulamıyorum.

yusuf barası

- Türk olmak Hollanda'da bir dezavantaj mı? Önce bunu sorayım. Birkaç kişi ile görüştüğümde Türk futbolcuların Hollandalılara göre daha fazla gayret göstermesi ve çalışması gerektiğini duydum. Faslılar arasında da kendileri için böyle düşünenler var.
Bence bir dezavantaj değil. Buna katılmıyorum. Her insan ve futbolcu kendi şansını kendi yaratır. Gözlemlediğim kadarıyla Türk futbolcular hatayı veya şansı kendilerinde aramıyorlar ve hep suçlayacak bir yer buluyorlar. Almanya'daki gurbetçiler daha başarılı oluyor. Sebebi ise onların spor beklentilerine ayak uydurabilmeleri.

- Futbola kaç yaşında başladın? İlk adımını atman için kim vesile oldu?
6 yaşında başladım. Ailem spor yapabilmem için beni futbol okuluna yazdırdı. Bunda mahallede top oynamamın da etkisi var. Sokaklardan geldim.

- Hollanda gibi önemli bir futbol ekolünün eğitimini alıyorsun. AZ de değerli bir kulüp. Altyapıdan itibaren neler öğrendin?
Hollanda'da kulüpler genç yaştaki futbolculara önem veriyor. 10 yaşındaki oyuncu bile A takımının oynama tarzına yönelik eğitim alıyor. Öğrendiğim birçok şey var ancak disiplin, gayret ve emek vermeyi en üste koyuyorlar. Zaten Hollanda futbolu taktitksel anlamda da dünya markası.

- Santraforsun. Golle beslenen ve onunla kendisini daha özel hisseden insanlar arasındasın. Sence seni gole götüren en önemli faktör hangisi? Hangi yönün daha baskın?
Her pozisyon gibi santrafor oynamak da kolay değil ama gol atarak takımına katkı sağlamak benim için çok önemli bir faktör. Teknik ve süratli bir futbolcu olduğum için bu yönlerim gole daha kolay götürüyor beni. Takım oyununu da iyi oynayan biriyim. Ön tarafta birçok mevki ve varyasyonda oynayabiliyorum.

yusuf barası

- Alt yapısından yetiştiğin AZ Alkmaar'da A takıma doğru ilerliyorsun. Bu sezon kendini nasıl değerlendiriyorsun? En üst seviye için ne durumdasın? Kendi değerlendirmeni yapıyor musun?
Ben, menejerlerim Ali Dursun ve Özhan Yanık ile kulübüm her zaman irtibat halindeyiz. Durumumu sürekli değerlendiriyoruz.. Bu sezon kendimden iki yaş büyük takımda oynadim. U17 oyuncusu olduğuma rağmen U19 ile antrenman yapıyorum ve maçlara çıkıyorum. Bazen AZ A takımına hazırlanmak için AZ U23 kadrosı ile antremanlar yapıyorum. İlk profesyonel maçıma da bu sezon çıktım ve 10 dakika forma giydim.

- Koronavirüs süreci seni ve takım arkadşalarını nasıl etkiledi? Neler yapıyorsunuz bu günlerde? Kendinizi fit tutmak da ayrı bir meziyet istiyor. Sosyal aktivitelerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu? Günün nasıl geçiyor?
Koronavirüs tüm dünyayı ve futbol ailesini etkilediği gibi hem kulübümüzü hem de diğer oyuncuları mağdur etti. 8 hafta kulübe gidemedik ve bizlere verilen programlara uyduk. Menajerlerim Ali Dursun ve Özhan Yanık'ın aracılığıyla özel antrenmanlara başladım. Daha önce Türkiye'de de futbol oynayan Hurşut Meriç bana özel idmanlar yaptırdı. Devletin ortaya koyduğu koşullarda antrenmanlarım oldu. Sosyal hayatımda fazla değişiklik olmadı. Çünkü zaten okula gidiyorum. Okuldan antrenmanlara, antrenmanlardan da eve. Sosyal aktivite alanlarının yanısıra yemek yediği yerler kapalı olduğu için bazen buralara gidemiyorum.

- Hobilerin ne? Farklı spor dalları ile ilgileniyor musun? Son dönemde internetten film/dizi izleme patlaması yaşanıyor. Senin bir tercihin hangisi?
Hobim futbol. Boş zamanlarımda da futbol izleyerek zaman geçiriyorum. Beni geliştiren ve ileriye götüren bir olgu. Bu sebeple vazgeçmem imkansız. La Casa De Papel favorim. Prison Break de izliyorum.

- Takımda Tiago Cukur ve Emir Biberoğlu da var. Senin gibi o da Türk asıllı. Aranız nasıl? Diğer Türk futbolcularla tanışıklığın var mı? Birlikte vakit geçiriyor musunuz?
Tiago ve Emir ile kulüpte görüşüyoruz ancak futbol dışında maalesef denk gelemiyoruz. Diğer takımlarda oynayan Türk arkadaşlarım da var. Tanışıyoruz ancak onlarla da futbol dışında görüşme şansımız yok.

yusuf barası

- AZ Alkmaar bu sezon müthiş bir sezon geçirdi ve ikinci sırada yer aldı. Eğer lig devam etseydi belki de Ajax gibi bir dünya markasını da geride bırakacaktı. Takımda yer alma konusunda tereddütlerin oldu mu? Önemli isimler var çünkü. Stengs, Boadu, Wit, Idrissi.
Şahsım oalrak hiçbir tereddütüm yok. Kendime inancım tam. Beni hazırlayan insanlar bu forma ile başarılı olmam için çalıştılar ve benim tek yapmam gereken sahaya çıkıp gol atmak. A takıma da yükselerek hem burada kalıcı olmak hem formayı almak hem de her günden daha fazla üstüne koyarak ilerlemek istiyorum.

- Takımın hocası Arne Slot seninle ilgileniyor mu? Görüşme yapıyor musunuz? Sana A takım ile ilgili düşüncelerini aktardı mı?
Arne Slot ile kulüpte zaman zaman karşılaşıyoruz. Aynı zamanda idmanlarımızı da seyrediyor ve sık sık bizden beklentilerini anlatıyor. AZ'deki kariyer planlamamı menajerlerim aracılığıyla kulüp ile görüştüm. Kulübümün benden beklentilerini biliyorum. Ve bunun için de elimden geleni yaparak sıkı çalışıyorum.

- İşin içinde Türkiye Milli Takımı da olunca futbol severler senin tercihini merak ediyor. Şimdilik Hollanda'da oynuyorsun. Hatta Türkiye'ye karşı da forma giydin. Bugüne kadar teklif gelmedi mi yoksa kariyerini Hollanda için mi şekillendirdin? Eğer Türkiye'den A Milli Takım adına bir çağrı olursa kabul eder misin?
Hollanda beni çok küçük yaşta davet etti. O zaman da tercihimi pek de değerlendireceğim bir durumum yoktu. Şu an için kariyerimde Hollanda milli takımı için oynamanın faydalarını görüyorum ve yetiştiğim ülkenin milli takımında oynadığım için de gurur duyuyorum. İleride A Milli Takım'dan teklif gelirse her Türk genci gibi gururlanırım ve o zaman durumumu değerlendirim tercihimi yaparım. Benim için hedefler ve oyuncu üzerinden oluşturulan bakış açısı önemli.

- Türkiye Süper Ligi ilgini çekiyor mu? Takip ediyor musun? Tuttuğun bir takım var mı?
Ligi takip ediyorum elbette. İlgimi de çekiyor. Futbolun ateşli oynandığu bir lig. Maçlardaki heyecan özellikle derbilerde tavan yapıyor ve izlenirliliği de artırıyor. Tuttuğum bir takım yok. Türk takımlarının hepsini destekliyorum ve ülkemizi en iyi şekilde Avrupa'da temsil etmelerini diliyorum.

- Futbol kariyerindeki hedeflerin arasına Türkiye'yi koyuyor musun yoksa farklı liglerde forma giymeyi mi istersin?
Tabiki Türk taraftarların önünde oynamak isterim. Ancak kariyerim için şu an ve ilerde tercihlerimi kullanmam gerekiyorsa o an o tercihi kullanırım. Ve bir gün o tercihlerim arasında Türkiye de olabilir. Ancak şu anda hedefim AZ Alkmaar'da A takıma yükselmek ve katkı sağlamak.

- Türkiye'de yerli oyuncu kontenjanı çok önemli ve birçok takım Avrupa'daki Türkleri buraya getirmek istiyor. Herhangi bir teklif aldın mı?
Türkiye'de yerli oyuncular için bu türk bir imkan verilmesi çok iyi. Bunu tüm kulüplerin iyi değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Cengiz Ünder, Merih Demiral, Çağlar Söyüncü ve Yusuf Yazıcı gibi birçok futbolcunun yetişebileceğinden eminim. Elbette Türk futbolcularının gelişimi için gereken yapılır, sabır gösterilip süre verilirse. Gelen teklifler var ancak menajerlerim ilgileniyor. Kariyerim için önemli adımları ailemle görüşüyorlar.

- Örnek aldığın bir oyuncu var mı? İdolün kim?
Örnek aldığım oyuncu Cristiano Ronaldo. Azmi ve çalışmasıyla geldiği nokta ortada. Ama idolüm Messi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum